01 Mart 2014 22:04

Atalay, 'Demokratikleşme Paketi'ni anlattı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 30 Mart yerel seçimlerinden önce Meclis ara tatile girmeden, Demokratikleşme Paketi’nin yasalaşmasından duyduğu memnuniyeti anlatırken, paket ile ilgili Genel Kurul’a bilgi verdi. Atalay, söz konusu tasarının toplumun tüm kesimleri düşünülerek gerçekleştirildiğini iddia etti.

Atalay, \'Demokratikleşme Paketi\'ni anlattı
Paylaş

TBMM Genel Kurulu’nda, “Demokratikleşme Paketi” görüşülüyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, paket ile ilgili Genel Kurul’a bilgi sundu. Atalay, söz konusu tasarının toplumun tüm kesimleri düşünülerek gerçekleştirildiğini iddia ederek şöyle konuştu:

“Bu reformlar çok boyutluluğu, ilgilendirdiği geniş siyasal yelpaze ve derin etkileri itibarıyla "sessiz devrim" olarak da nitelendirilmeyi hak etmiştir. Burada ifade ediyorum, bunu kitaplaştırdık da. Bütün milletvekillerimiz için ifade ediyorum. Hangi tarihte, hangi reform yapıldı bu on bir yılda, bunun bir envanteridir. Son on bir yılda, hukuk ve demokrasi alanında yaşadığımız sessiz devrimle birlikte, yukarıdan dayatmacı, buyurgan, ceberut, kibirli bir devlet ve siyaset anlayışı artık gerilerde kaldı. Bugün Türkiye'de insanıyla, vatandaşıyla var olan, insanı için var olan, bütün vatandaşlarına karşı aynı mesafede duran bir devlet anlayışı vardır ve meşruiyetin kaynağı artık sadece ve sadece millettir, herhangi bir vesayet makamı da söz konusu değildir.”

Atalay, Demokratikleşme Paketi’nin amacını ise şu sözlerle aktardı:
“Tasarının hazırlanmasındaki temel amaç, insan haklarının güçlendirilmesi ve demokrasinin temellerinin sağlamlaştırılmasıdır ve ön yargısız biçimde ele alındığında, bu paketin on yılların tortusunu kaldırdığı, on yılların sorunlarına çözüm ürettiği, kardeşliğimizi daha da güçlendirdiği açık bir şekilde görülecektir. Demokratikleşme paketinin kapsamı, bugüne kadar farklı nedenlerle mağduriyete uğramış değişik toplum kesimlerinin ihtiyaçlarına cevap veren paketin içerdiği hususlar, mağduriyetlerin giderilmesi açısından anlamlı ve işlevsel bir görünüm arz etmektedir. Paket, düzenleme getirdiği konuların sayısı, içeriği, hitap ettiği geniş kesimler düşünüldüğünde bugüne kadarki bir defada yapılan en kapsamlı çalışmadır. Pakette yer alan sorunlar, çoğunluğu son otuz yılın olmak üzere cumhuriyet tarihimiz boyunca var olan ve sürekli konuşulan konulardır. Bu paket, on bir yıl önce hayal dahi edilemeyen, kurulamayan, telaffuzu dahi yasak olan hak ve özgürlükleri getiren bir pakettir. Paket, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim, siyasi hakların genişletilmesi, toplantı ve gösteri yürüyüşü haklarının güçlendirilmesi, nefret ve ayrımcılık suçlarına ilişkin düzenleme yapılması, yaşam tarzına saygının güvence altına alınması gibi bir dizi güncel toplumsal talebe de cevap vermektedir."

Demokratikleşme paketinin dayanağını ve referanslarını “Millet” olarak tanımlayan Atalay, demokratikleşme paketinin üç unsurdan meydana geldiğini anlatarak şöyle devam etti:

“Birincisi, idari tasarruflardı açıklandığında hatırlarsanız. Bunları, biz paketi açıkladıktan sonra Hükûmetimizin yetkisi içinde olan bu hususları düzenledik. Bunlar nelerdi, tekrar hatırlatırsam?
1 Okullarda andın kaldırılması.
2 Kamu kurumlarında kılık kıyafet özgürlüğünün sağlanması.
3 Süryani vatandaşlarımızla ilgili Mor Gabriel'deki arazilerinin iadesiydi. Onları idari tasarruflarla, yönetmeliklerle gerçekleştirmiş olduk.”

Başbakan Yardımcısı, tasarının ayrıntıları hakkında da şu bilgileri verdi:
"Siyasi partilere hazine yardımı, devlet yardımı yapılabilmesi için milletvekili genel seçimlerinde alınması gereken oy oranı yüzde 7'den yüzde 3'e düşürülüyor. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanılacağı yer ve güzergâhın belirlenmesi ile toplantı ve gösteri yürüyüşü saatleri ve bir de, toplantı ve gösterilerdeki hükümet komiserliğinin kaldırılmasıdır. Ayrıca, eğitim ve öğretim hakkının kullanılmasının engellenmesi, kamunun sunduğu hizmetlerden yararlanılmasının engellenmesi, bireysel ibadetlerin engellenmesi Ceza Kanunu'nda suçları ağırlaştırılan hususlar ve bir de yaşam tarzına ilişkin tercihlere müdahale, yine, cezası ağırlaştırılan bir husus. Bir anlamda hem düşünce özgürlüğünü hem de yaşam tarzını daha da özgür kılan, rahatlatan maddeler. Önemli bir kavramı getiriyoruz ilk defa Ceza Yasası'na, "nefret suçları" diye bir kavramı. Uluslararası alanda çok zikredilen bir ifadedir bu, onu da buraya getirmiş oluyoruz. Nefret suçlarıyla ilgili bazı konularda cezalar ağırlaşıyor."

'YÜZDE 10 SEÇİM BARAJINI BİZ GETİRMEDİK'

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Meclis Genel Kurulu’nda Demokratikleşme Paketi olarak adlandırılan tasarının tümü üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Atalay, seçim barajı konusunda, “Onun ciddi şekilde burada partilerimiz arasında çalışılması lazım. Yüzde 10 barajı bizim getirdiğimiz bir uygulama değil. Seçim barajıyla ilgili en azından genel seçime bir yıldan fazla zaman var. Siyasi partilerimiz, bu konuda üzerinde çalışsınlar, biz bu konuda hazırız. Bunu bütün partiler birlikte çözmeli” dedi.

'ALEVİLERE DAİR ÇALIŞMAMIZ SÜRÜYOR'
“Alevi kesimle ilgili çalışma var mı?​” şeklinde bir soru sorulduğunu ifade eden Atalay, “Bu çalışmamız var. Şu anda yürüyor. Biz şu anda görüştüğümüz paket içinde onun olmasını çok arzu ettik. Biraz daha olgunlaşmaya ihtiyacı var. Burada ana konu cemevlerinin statüsü. O belki en önemli konulardan biriydi. Bu konuda bizim taahhüdümüz var, inşallah sizlerin de desteğiyle, kendileriyle de görüşerek, görüşmeden olmaz bu konu” dedi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehirspor - Kasımpaşaspor: 0 -0

SONRAKİ HABER

\'Demokratikleşme ve çözüm süreci için yasal adımlar pakette yok\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...