01 Mart 2014 19:50

'Hükümeti sıfırlıyoruz' eylemlerine polis saldırdı

Ankara'da 'hükümeti sıfırlıyoruz' diyerek toplananlara polis saldırdı. 25 kişi gözaltına alındı. Polis, 5. kattaki dershaneden eyleme destek veren öğrencilere de TOMA'dan su sıktı. Yolsuzlukları protesto etmek amacıyla Taksim'de toplanma çağrısı yapılması üzerine Taksim polis ablukasına alındı. Denizli'de de polis saldırısı vardı.

\'Hükümeti sıfırlıyoruz\' eylemlerine polis saldırdı
Paylaş

Ankara Dayanışması ve Parklar Bizimdir Platformu'nun çağrısıyla Kuğulupark ve Güvenpark'ta, "hükümeti sıfırlıyoruz" diyerek toplanan vatandaşlara polis saldırdı. Plastik mermi kullanımının fazla olduğu gözlenen eylemde polisin saldırısı hafta sonunu kızılayda geçiren vatandaşlar tarafından da tepkiyle karşılandı. Kimi vatandaşlar, "buraya değil Başbakan'ın evine gidin, hırsızlar orada" diyerek tepki gösterdi.

'HÜKÜMETİ SIFIRLIYORUZ'
Ankara Dayanışması'nın çağrısıyla Güvenpark'ta toplanan vatandaşlara Kuğulu Park'ta toplanan Parklar Bizimdir platformu da dahil oldu. Burada çok sayıda sendika, siyasi parti, dernek ve demokratik kitle örgütü üyesi başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal ile yaptığı iddia edilen ses kayıtlarını hatırlatarak, "hükümeti sıfırlıyoruz" dediler. Vatandaşların toplanmasına karşın polis Güvenpark'ta Haziran ayı sonrasında yerleştirilen hoparlörden seslendi.

POLİS DERSANEYE SU SIKTI
TOMA, dershane penceresinden eyleme destek veren öğrencilere de su sıktı. Dershane yetkilileri savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söylediler.
Polis, eyleme katılanların yanı sıra, çevredekilere de saldırdı. Bir TOMA, içinde 4 kişi olan bir taksiye çarptı. Yaralanan olmazken taksinin kaportası hasar gördü. Taksinin yanından geçen bazı polisler "iyi olmuş" dedi. Buna tepki gösteren taksici şikayetçi olacağını ifade etti.

PLASTİK MERMİ YAĞDI...
Eylemin 'kanunsuz' olduğunu öne süren emniyet güçleri müdahale edeceklerini bildirdi. Bunun üzerine vatandaşlar, meydanda toplanmayı sürdürdü. Dayanışma temsilcileri, yolsuzluk, rüşvet ve ses kayıtlarının ortaya çıkmasına karşılık vatandaşların eylem yapmasının en demokratik tepki olduğunu savunarak eylemlerini sürdüreceklerini bildirdiler. Bunun üzerine polis tarafından  Atatürk Bulvarı üzerinden TOMA ve akrep olarak tabir edilen zırhlı araçlarla eyleme saldırıldı. Polis saldırısı sırasında gaz fişeği kullanımının az olduğu gözlenirken, vatandaşlara plastik mermi yağdırıldı.

25 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Polisin müdahalesi sonucu, aralarında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin çıkardığı Görünüm gazetesi muhabirinin de bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. Öte yandan polisin, cafe, barlara ve işyerlerine gaz bombası atmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Sakarya Caddesi'nin çiçekçi dükkanlarındaki çiçekler de tazyikli suyla zarar gördü

'HIRSIZLAR BAŞBAKAN'IN EVİNDE'
Bunun yanı sıra TOMA'dan içerisine biber gazlı kimyasal katılan su ile saldırıldı. Polis saldırısına karşılık vatandaşlar, havai fişek ve taşlarla karşılık verirken, hafta sonunu kızılayda geçiren vatandaşlar tarafından polise tepki gösterildi. Kimi vatandaşlar, "buraya değil Başbakan'ın evine gidin, hırsızlar orada" diyerek tepki gösterdi. Polis tepkilerin artmasıyla Ziya Gökalp'ten geri çekildi. Trafiğin de kapatılmaması nedeniyle kimi vatandaşlar araçlar tarafından ezilme tehlikesi yaşadı. Hatta TOMA'nın trafik içerisindeki kontrolsüz hareketi zaman zaman sürücülere kaza tehlikesi yaşattı. Ziya Gökalp Caddesi'ndeki bir TOMA'da hızla bir araca çarptı. Bu çarpma nedeniyle araçta hasar oluşurken, yaralanan olmadı. Polis bu cadde de  aralıklarla saldırısını sürdürüyor.

POLİS BAZI GAZETECİLERİ DARP ETTİ
Polisler gösteriyi takip eden bazı gazetecileri de darp etti. Gazetecilerin darp edilmesine ilişkin açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi, İçişleri Bakanlığı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne "Gazetecilere dokunmayın" çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz haftalarda Meclis'e yapılan yürüyüşte, yine geçtiğimiz günlerde ODTÜ'de öğrencilerin eyleminde ve son olarak bu akşam Kızılay'da yapılan eylemde meslektaşlarımız polisin hedefi olmuştur. Bu akşam basın emekçisi arkadaşlarımız Ümit Bektaş, Necati Savaş, Evrim Aydın, Recep Yılmaz polisler tarafından tartaklanmıştır. Üstelik meslektaşlarımız, gazeteci oldukları bilinmesine rağmen şiddetin hedefi olmuşlardır.
Gazetecilerin en temel görevi yaşananları doğru bir şekilde kamuoyuna aktarmaktır. Ancak son aylarda yaşanan olaylar, kolluk güçlerinin bu görevimizi yapmamızı fiilen engellemeye çalıştığı kanaatine yol açıyor. 'Olağan' hale getirilmeye çalışılan bu 'Olağanüstü hal' anlayışına alışmayacağız, sessiz kalmayacağız. Gazetecilere şiddet uygulayan personeliniz hakkında derhal işlem başlatın! Unutmayın ki, meslektaşlarımızın tarafı olacağı her türlü olumsuzluğun sorumlusu siz olacaksınız."

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) de Ankara Kızılay Meydanı'nda düzenlenen yolsuzluk protestosu eylemi sırasında çevik kuvvet ekiplerinin 4 foto muhabirine yönelik saldırısını kınayarak, şiddet uygulayan polislerin kısa sürede bulunarak cezalandırılmasıni istedi.

TFMD'nin yaptığı açıklama şöyle: 'Ankara Kızılay’da eylem takip eden foto muhabirlerine karşı görevlilerin sert müdahalesini kınıyoruz. Ziya Gökalp Caddesi üzerinde bulunan üst geçit üzerinde görev yapmak amacıyla bulunan ve amaçları kamuoyunu bilgilendirmek olan foto muhabirleri Reuters foto muhabiri Ümit Bektaş, Cumhuriyet Gazetesi foto muhabiri Necati Savaş, Anadolu Ajansı foto muhabiri Evrim Aydın ve Birgün gazetesi muhabiri Recep Yılmaz’ı güvenlik güçlerinin coplarıyla darp etmesine ve polislerin gazetecileri hedef seçmesine anlam veremiyoruz. Bir kez daha gazetecilerin kamuyu aydınlatma görevi yaptıklarını hatırlatıyoruz. Meslektaşlarımıza şiddet uygulayan görevliler hakkında gereken işlemlerin yapılmasını yetkililerden ivedi bir şekilde bekliyor ve konunun tarafımızdan takibinin bırakılmayacağını kamuoyuna duyuruyoruz.' (Ankara/EVRENSEL)


TAKSİM'DE GAZ BOMBASI VE GÖZALTI VAR
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tutuklananların serbest bırakılması ve ses kayıtları ile ortaya çıkan yolsuzluk skandalını protesto etmek amacıyla Taksim'e yapılan çağrının ardından polis Taksim'i ablukaya aldı. Atatürk Anıtı çevresini ablukaya alan polis, Gezi Parkı'nı da yurttaşların girişine kapattı. İstiklal Caddesi'nin tüm ara sokaklarına çevik kuvvet polisleri konuşlandırılırken TOMA'lar ve akrep adı verilen zırhlı polis araçları da müdahaleye hazır bekletildi.

Galatasaray Lisesi önünde yolsuzluk protestosu için biraraya gelen yurttaşları engelleyen polis, 5 kişiyi gözaltına alırken, Cihangir Firuzağa'da ise yolsuzluk protestosu için Taksim'e yürümek isteyen kitleye gaz bombaları ve TOMA'lardan sıkılan tazyikli su ile müdahale edildi.

Beyoğlu’nda gerginlik devam ediyor. (DİHA)


DENİZLİ DE ERDOĞAN PROTESTOSUNA SERT MÜDAHALE
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Denizli'ye gelişini protesto etmek için toplanan kitleye polis çok sert müdahale etti. Gün boyu şehirde olağanüstü hal ilan eden Denizli Emniyeti, sosyal medya üzerinden “Denizli'de Hırsız Var” çağrısıyla bir araya gelen halka saldırdı.

Denizlililer Çınar meydanında toplanıp yürüyüşe geçti. Bir süre yürüyen kitleye polis barikat kurarak engel oldu. Daha sonra uyarı yapmaksızın TOMA'dan basınçlı su ve biber gazlarıyla müdahale etti. Denizli halkının evlerinden müdahaleye “gençleri değil hırsızları kovalayın” diyerek tepki göstermesi dikkat çekti.

LİSE ÖĞRENCİSİ YARALANDI
Polisin sert müdahalesi sonrası yaralanan bir lise öğrencisi, arkadaşlarının yardımıyla müdahalenin olduğu bölgeden uzaklaştırıldı. Polisle kitle arasındaki çatışmalar ara sokaklarda devam ederek Eski sinemaya kadar sürdü. Eski sinema önünde tekrar toplanmaya başlayan kitle, polisin yapmış olduğu sert müdahaleyi basın açıklamasıyla protesto etti. (Denizli/EVRENSEL)


MERSİN'DE BİNLERCE KİŞİ YÜRÜDÜ
HDK ile Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Forum Meydanı’nda biraraya gelen binlerce yurttaş AKP hükümetinin yolsuzluklarını protesto etti. Çevrede bulunan yurttaşların da destek verdiği eyleme gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti. Buradan AKP Yenişehir İlçe binasına yürüyen binler, sık sık, “Hırsız var”, “Hırsız AKP hesap verecek”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Hükümet istifa”, sloganlarıyla Pozcu Caddesini uzun süre trafiğe kapattı. Eyleme BDP Yenişehir belediye eş başkan adayları Saniye Ağbay ve Hasan Kapıkıran da destek verdi.

AKP’nin önüne gelen kitle adına basın açıklamasını yapan Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy 11 yıldır satmadığı yer kalmayan AKP hükümetinin yolsuzlukların üstünü örtmeye çalıştığını belirtti. AKP-cemaat çatışmasına değinen Göksoy, “Her iki taraf da pastadan büyük pay almak istiyor, ama yuttukları lokma kendi kursaklarında kaldı. Bu sefer değiştirdikleri yasalar da kendilerini kurtaramayacak” diyerek, hükümetin derhal istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

Hükümetin artık maskesinin düştüğünü, kendisini aklamak için yargıya müdahale ettiğini belirten Göksoy, hükümetin suçüstü yakalandığını, artık kimseyi kandıramayacağını ifade etti. Hükümetin yapacağı en onurlu davranışın istifa ederek halka hesap vermesi olacağını söyleyen Göksoy, “Artık hükümeti ile cemaati ile Cumhurbaşkanı ile bir dönem sona ermiştir. Tüm rezillikler ve pislikler içindeki başbakanın istifa edip halka hesap vermesi gerekiyor” dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe\'ye \'Mustafa Kemal\' ve \'Taksim\' cezası

SONRAKİ HABER

Adana sözleşmesi adaylara sunuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...