01 Mart 2014 08:08

Dershaneler tasarısı yasalaştı

Dershanelerin kapatılmasını da öngören, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı.

Dershaneler tasarısı yasalaştı
Paylaş

Dershanelerin kapatılmasını da öngören, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı.

Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Tasarı’nın görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda tamamlandı. Genel Kurul ve komisyon görüşmelerinde tartışmalara sahne olan tasarı bugün kanunlaştı. Kanuna göre, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndan yer alan “dershane” tanımı çıkarılıyor. Bu şekilde Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması mümkün olmayacak.
“Okul” tanımı kanuna göre yeniden yapılandırılırken, “Özel eğitim, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim ile bakanlıkça dönüşüm programına alınan kurumlardan 2018-2019 eğitim öğretim yılının sonuna kadar faaliyetleri devam eden ortaöğretim özel okulları” şeklinde yer alıyor.

Tartışmalara neden olan “Çeşitli kurslar” tanımı da değiştirilerek, ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde olmamak kaydıyla; kişilerin sosyal, sanatsal, sportif, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, dil, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek, isteklerine göre serbest zamanlarını değerlendirmek amacıyla faaliyet gösterebilecekleri kanunla hükme bağlanıyor. Öğrenci etüt eğitim merkezleri de 12 yaş ve altındaki öğrencilere yönelik olarak faaliyet gösterebilecek.

DERSHANELERE 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILININ BİTİMİNE KADAR DÖNÜŞÜM SÜRESİ


Kanunla, her ne ad altında olursa olsun, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetler Milli Eğitim Bakanlığı’nın izin ve denetimine tabi olurken, bu faaliyetleri yürütenler, özel öğretim kurumları için bu düzenlemede öngörülen kurallara uymakla yükümlü olacak.
Dershaneler ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışan ve emeklilik, yaşlılık, malullük aylığı almayan eğitim personeli, gerekli şartları taşımaları halinde öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek. Atamalarda, KPSS şartı aranmayacak, sözlü sınavda başarılı olmak yeterli sayılacak.
Özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören öğrenciler için, resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre her kademede okulun öğrenim süresini aşmamak üzere, eğitim ve öğretim desteği verilebilecek.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte faal olan dershaneler ile bu kanunla yapılan düzenlemelere göre gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015’e kadar süre tanınıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Eylül 2015 tarihine kadar başvuranları, belirlenecek esaslara göre uygun görülmesi halinde öğretim kurumlarına dönüşüm programına alırken, dönüşüm programına alınan kurumların, 2018-2019 eğitim öğretim yılının bitimine kadar mevzuatta öngörülen şartları karşılamaları gerekecek. Öngörülen şartları karşılayan kurumlar, dönüşebilecekleri okul ve diğer kurum türleri ile dönüşüm esas ve usulleri Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle düzenleniyor.
Dershanelerin dönüştürülmesiyle açıkta kalan öğretmenler ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından halk eğitim kurumlarında istihdam edilecek.
Bunun dışında kanuna göre, Talim Terbiye Kurumu'nun kaldırılması ve yetkilerinin bakanlık birimlerine devredilmesini öngörüyor.
Kanun, stajyer öğretmenlik süresini de 1 yıl uzatırken, 1yıl sonunda başarısız olan öğretmen adayı 1 yıl daha başka ilde görevlendirilecek. 2 yılın ardından yeterli başarıyı gösteremeyen öğretmen adayının, memuriyetle ilişiği kesilecek. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

İktidar korkusu haber yaptırmıyor

SONRAKİ HABER

Lakers\'tan üçlük yağmuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...