01 Mart 2014 06:00

Çay işçisi hakları için Gıda-İş’te birleşiyor

Karadeniz’de çay işçileri yaklaşık 7 yıldır Öz Gıda-İş ve Tek Gıda-İş Sendikaları arasında süren sendikal rekabet nedeniyle yaşadıkları mağduriyete son vermek için DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası’nda örgütleniyor.

Çay işçisi hakları için Gıda-İş’te birleşiyor
Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
Rize

Karadeniz’de çay işçileri yaklaşık 7 yıldır  Öz Gıda-İş ve Tek Gıda-İş Sendikaları arasında süren sendikal rekabet nedeniyle yaşadıkları mağduriyete son vermek için DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası’nda örgütleniyor. Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da ÇAYKUR’a bağlı fabrikalar ve özel çay fabrikalarında örgütlenme çalışmaları sürdüren DİSK Gıda-İş Sendikası, çay işçilerinin içinde bulunduğu sıkışmışlıktan çıkması ve kendi haklarını eline alabilmesi için pazar günü Rize’de Sır Düğün Salonu’nda yapılacak toplantıya tüm çay işçilerini ve üreticilerini davet etti. Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan, AKP Hükümetinin baskısıyla işçilerin zorla ve baskıyla Öz Gıda-İş Sendikasına geçirilmesiyle başlayan süreçte işçilerin çok büyük hak kayıpları yaşadıklarını belirtti.    

İŞÇİNİN KAYBI 50 BİN TL

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası olarak bölgede çay işçileri içerisinde örgütlenme çalışmaları yürüttüklerini belirten Seyit Aslan, 7 yıldır çay işçilerinin sendikal rekabet nedeniyle sözleşme imzalayamadığını, rekabet nedeniyle sendikaların işçilerin sorunlarından uzaklaşıp sadece ÇAYKUR’da yetki almaya kilitlendiklerini ifade etti. Çay fabrikalarında sorunların büyüdüğünü, işçilerin sorunlarla boğuştuğunu anlatan Aslan “7 yılda ÇAYKUR işçisinin kaybı 50 bin TL’yi geçti. Mevsimlik çay işçilerinin zararı ise 10 bin TL’yi geçti. Bunun yanı sıra ÇAYKUR’da çalışma barışı bozulmuş durumda. Fabrikalarda sendika, işyeri temsilciliği ve örgütlülükten eser kalmamış durumda” dedi.

REFERANDUM ÖNERİSİ

DİSK Gıda-İş olarak burada yeni bir sendika kuruyor gibi değerlendirdiklerini anlatan Aslan “Her işyerinde Gıda-İş olarak işyeri komiteleri oluşturduk, işçilerin kendi iradeleriyle belirledikleri temsilciler seçiliyor. İşçiler bu sıkışmışlıktan çıkmak için sendikamızda örgütleniyor. Mahkemelerle, dava açmakla bu sorunlar çözülemez. Hatta işçilerin mağduriyeti daha fazla sürer” dedi. Gıda-İş olarak referandum yapılarak işçinin iradesinin ortaya çıkarılmasını ve ortaya çıkacak sonuca herkesin saygı duyması gerektiğini belirten Aslan “ Pazar günü yapacağımız toplantı bu anlamda çay işçilerinin kendi haklarını eline alabilmeleri için atılacak önemli bir adım olacak. Sadece çay işçileri değil çay üreticileri de bu sorunun bir parçasıdır. Çay üreticisinin çay için taban fiyatı belirlenmemesi sorunu da bizim sorunumuzdur. Sendika olarak çay üreticilerinin sorunları içinde mücadele edeceğiz.”

DİSK VE GIDA-İŞ TEMSİLCİLİK AÇTI

Rize’de Sır Düğün Salonu’nda yapılan toplantıya DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK Genel Merkez Yöneticilerinin yanı sıra Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Celal Ovat da katılacak. Bölgede çalışmalar sürerken Rize’de  DİSK’in  ve Gıda-İş’in temsilciliklerinin yanı sıra Gıda-İş Sendikası Rize’nin Pazar ilçesinde de temsilcilik açtı.

ÖNCEKİ HABER

Milyarder arttı esnaf battı!

SONRAKİ HABER

Sultangazi Belediyesinin modern köleleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...