28 Şubat 2014 22:13

Rusya: Kırım'ın 'barışı sağlama' talebi görmezden gelinmeyecek

Ukrayna'da Geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov, Rusya'yı Kırım'ı işgal etmekle suçladı. Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Sergey Aksenov ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den bölgede barışı sağlama konusunda destek istediklerini söyledi. Aksenov, bölgelerinde silahlı çatışmalar yaşandığını dile getirdi. Rusya'dan yapılan açıklamada Kırım'ın "barışı sağlama" isteğinin geri çevrilmeyeceği belirtildi.

Rusya: Kırım\'ın \'barışı sağlama\' talebi görmezden gelinmeyecek
Paylaş

Ukrayna'da Geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov, Rusya'yı Kırım'ı işgal etmekle suçladı. Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Sergey Aksenov ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den bölgede barışı sağlama konusunda destek istediklerini söyledi. Dün Kırım İçişleri Bakanlığı'na saldırı gerçekleştiği duyurulurken Rusya'dan yapılan açıklamada Kırım'ın "barışı sağlama" talebinin görmezden gelinmeyeceği belirtildi.

Ukrayna'da Geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov dün, Rusya'nın "Abhazya planı"nı devreye soktuğunu, askeri provokasyona Ukrayna'nın yanıt vermesini beklediğini öne sürdü. Turçinov'a göre Rusya, Ukrayna'nın vereceği yanıtın ardından Kırım'ı ilhak edecek.

Turçinov, konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e provokasyonlara son verme çağrısı yaptı. Turçinov, Ukrayna ordusunun şu an Kırım'daki "provokasyona" yanıt vermediğini söyledi. "Ukrayna toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını koruyacaktır" diyen Turçinov, işgal ve ilhak girişimlerinin ciddi sonuçları olacağını söyledi.

RUSYA: KIRIM İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA SALDIRI

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bu sabah yapılan açıklamada gece saatlerinde Kiev'den gelen kimliği belirsiz silahlı kişilerin Kırım İçişleri Bakanlığı'nı ele geçirmeye çalıştığı ve çatışma esnasında birkaç kişinin yaralandığı öne süürldü. Bakanlık açıklamasında Kiev'deki siyasi çevrelerin Kırım'da iç karışıklık çıkartmaya çalıştığı belirtildi. Moskova'nın bu gelişmelerden çok endişeli olduğu belirtilirken olayların büyümesinin sorumsuzca olacağı vurgulandı.

RUS ASKERLERİ BÖLGEDE

Ukraynalı yetkililerden dün yapılan açıklamaya göre Simferopol kentinin yakınlarındaki askeri hava üssüne 2 bin Rus askeri yerleştirildi. Sergiy Kunitsyn'in AFP'ye yaptığı açıklamaya göre içerisinde 150'şer asker taşıyan 13 Rus uçağı hava üssüne iniş yaptı.

Ukrayna'dan bu sabah yapılan açıklamada 6 bin Rus askerinin daha Kırım'a getirildiği ifade edildi.

Ukrayna Uluslararası Hava Yolları, Simferopol'a uçuşların ertelendiğini duyurdu. Kırım'la Ukrayna'yı birbirine bağlayan ana yollarda maskeli ve silahlı kişilerin yol kontrolü yaptığı belirtilirken, söz konusu kişilerin dağıtılan Ukrayna özel güvenlik birimi Berkut elemanları olduklarını söylediği aktarıldı.

Kırım Yüksek Konseyi, yarımadadaki düzeni korumak için yerel Berkut(özel güvenlik birimi) ekipleri kurulduğunu duyurdu. Başbakan Yardımcısı Rustam Temirgaliev'in açıklamasında Berkut ekiplerinin yerel otoritenin talimatlarına sadık kalacağı vurgulandı.

LAVROV-KERRY GÖRÜŞTÜ

Öte yandan dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı. Görüşmede Rusya tarafının Ukrayna'daki sorunun çözümü için 21 Şubat'ta varılan anlaşmanın yürürlüğe sokulması gerektiğini söylediği aktarıldı.

OBAMA'DAN UYARI

ABD Başkanı Barack Obama konuya ilişkin yaptığı açıklamada Ukrayna'nın egemenliğini tehdit eden gelişmelerin bölgede büyük bir istikrarsızlık yaratacağını söyledi. Obama, "ABD, Ukrayna'ya yönelik herhangi bir müdahalenin yaratacağı sonuçlar konusunda uluslararası kamuoyunun yanında duracaktır" dedi. ABD Başkanı, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri faaliyetleri sebebiyle "derin kaygılar" taşıdıklarını söyledi.

DAVUTOĞLU: UKRAYNA'NIN BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN TÜM ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan temaslarının ardından Ukrayna'nın başkenti Kiev'e geldi. Davutoğlu sosyal paylaşım sitesi Twitter'deki hesabından açıklamalarda bulundu. Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'yla görüşmesinden bir fotoğraf paylaşan Davutoğlu, "Kiev'e iner inmez Kırım davasının simgesi haline gelmiş Mustafa Cemil Kırımoğlu ile görüştüm. Yarın sabahtan itibaren zor bir dönemden geçen Ukraynalı yetkililerle görüşüp durum değerlendirmesi yapacağız. ABD, Almanya Dışişleri bakanları ve AB yüksek temsilcisi Ashton ile de konuşarak atılabilecek ortak adımları değerlendirdik. Türkiye olarak Ukrayna'nın bütünlüğü içinde Kırım'ın geleceğini teminat altına almak için her türlü çabayı göstereceğiz."

BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANDI

Gelişmeler üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplandı. Rusya BM Temsilcisi Vitaly Çurkin, toplantıdan ne sonuç çıkacağına dair hiçbir fikri olmadığını söyledi. Ukrayna BM Temsilcisi Yuriy Sergeyev ise "Umarım Güvenlik Konseyi Ukrayna'nın egemenlik haklarını destekler" dedi.

SİVASTOPOL EMNİYET MÜDÜRÜ İSTİFA ETTİ

Öte yandan ülkenin güneyinde nüfusunun yüzde 70'i Ruslardan oluşan ve özel bir statüsü bulunan Sivastopol kentinde de Emniyet Teşkilatı'nın başındaki Vitaliy Malikov istifa ettiğini duyurdu.

KIRIM'DAN 'AYRILIK' SESLERİ YÜKSELİYORDU

Ukrayna'nın güneyinde bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde nüfusun yüzde 60'ı Rus kökenlilerden oluşuyor. Ülkenin batısında AB yanlısı, sağcı ve Rusya karşıtı grupların iktidarı ele geçirmesi sonrası bölgede Rusya yanlısı mitingler düzenlenmiş, "bölünme", "Rusya'ya bağlanma" gibi talepler dile getirilmişti.

'ABHAZYA PLANI' NEDİR?

2008 yılında Güney Osetya'nın bağımsızlık ilanı sonrası Gürcistan kuvvetlerinin bölgeye girmesiyle başlayan ve 7-16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen  Güney Osetya Savaşı, Rusya ve Gürcistan'ın imzaladığı barış antlaşmasıyla sona ermişti. Gürcistan topraklarına dahil olan Abhazya da savaş sırasında Rusya ve Güney Osetya'nın yanında savaşa dahil olmuştu.

Rusya, barış anlaşmasından 10 gün sonra Gürcistan'ın sınırları dahilinde bulunan Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlık ilanını tanımıştı. İki bölge halen Rusya'nın askeri kontrolü altında bulunuyor.   (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tanık asker: Geyikdere katliamını askerler yaptı!

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe-Olympiakos maçı sonrası \'Hırsız RTE\' sloganları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...