01 Mart 2014 06:00

Öğle paydosunda seçim tartışması

Tuzla Sanayi Bölgesinde CNC Metal fabrikasında çalışıyorum sizlerle öğlen paydosunda işçilerin tartışmalarını elimden geldiğince aktarmaya çalışacağım.

Öğle paydosunda seçim tartışması
Paylaş

Sevim AYDIN

Tuzla Sanayi Bölgesinde CNC Metal fabrikasında çalışıyorum sizlerle öğlen paydosunda işçilerin tartışmalarını elimden geldiğince aktarmaya çalışacağım.  Çay ve yemek paydoslarında AKP’nin yaptığı yolsuzluktan bahsettik. İşçiler hükümetten rahatsızlık duyduklarını söyleyince ben de “Başkan olarak kimi görmek istiyorsunuz, nedenini ve ne gibi değişiklikler yapılmalı, eksiklikler yenilikler yapılmalı mı?​” diye sordum.
Bir işçi arkadaş “İşçi hakları olsun yol paraları uygun olmalı, belediye sıklıkla araç göndermeli, gezemediğim yerleri rahat gezmem için imkan yaratılmalı” yanıtını verdi.  
Ardından başka arkadaş ise (usta) başa gelecek çok doğru bir insan olmadığını söyleyerek şunları anlattı: “Ben AKP’nin artık başa geçmesini istemiyorum. CHP’yi destekliyorum, aslında CHP’nin de yanlışlıkları çok var, ama AKP’nin olmaması için CHP’ye şans verilmeli. Oyum tekrar CHP’nin. Doğru aday yok Sarıgül’ü aday gösterdikleri için Sarıgül olsun istiyorum. Dürüst, sözünde duran gerçekten cumhuriyetçi benim kanımdan olan biri neden başta olmasın ki ama aday gösterilmiyor. Hastane sıkıntıları var yeterli hastane halen yok. Cemevleri yok, okul yok artık her yerde camilerin olmasını istemiyoruz yeterince var. Yol sorunu çözülsün Alevi Sünni ayrımı yapılmasın, zorunlu din dersi kalksın kreşlerde çocuklara dualar öğretilmesin, işyerlerinde haklarımız olsun kesintiler kalksın, verdikleri asgari ücret yükseltilsin bizleri makine gibi görmesinler, işyerlerinde herkes eşit olsun. Aleviyim diye çok dışlayanlar oldu hatta bu yüzden işten çıkarıldım. Sendika olmalı.”
Bir başka arkadaş partilerde kadınların başta olmamasını eleştirerek “Başbakan olarak neden kadın seçilmiyor (Bunu söyleyen erkek)? kadınların hakları yok hep susturuluyor devamlı eve kapatmaya yönlendiriliyor, hep baskı. Erkek kadını dövdüğünde, cinayet işlediğinde yine kadın suçlanıyor. Maalesef suçlayanların arasında kadınlar bile yer alabiliyor. Düşünce şu adam cinayet işledi kesin kadın haksızdı, aldattı ya da karşı geldi bunları bir kadından duymakta ayrı bir olay, çok üzücü. Kız çocukları okutulmalı anne babalar çocuklarını yetiştirirken korkuyu öğretiyorlar, anneden babadan korkmaları sağlanıyor, okulda ayrı bir baskı, iş hayatında baskı öğreniyor korkuyor. Bu şekilde eğitim yanlış, AKP artık gitmeli” diyor.
Başka bir arkadaş “MHP başa gelmeli Bahçeli olmalı, çünkü Bahçeli zaten zengin aldığı parayı kendisine değil halka yardım yapıyor. Onun ekstra paraya ihtiyaç yok” dedi ve şöyle devam etti: “4+4+4 kalksın çocuklar çok zorlanıyor eğitim sistemi değişsin eğitimde hiçbir zaman karşımıza çıkmayacak dersler işliyoruz, üstelik bir sözelci matematik görmezken sınavda zorunlu ve kredisi yüksek tutuluyor. Sınavların kalkmasını istiyor olacaksa illa 1 sınav olsun oda benim başarılı olduğum alanlarda üzerine belki benim başka bir yeteneğim var haksızlık yapılmasın üniversiteyi kazanıp açıkta kalanlar çok, durumu kötü olup gidemeyenlere de çok burslar verilmeli ayrım yapılmadan işyerlerinde eski elemanlar yeniler alınsın eşitlik olsun. Hiç kimse patron yanlısı olmasın, torpiller kalksın çalışma saati düzgün fazla mesai özellikle zorunlu mesai kalksın. Biliyorum zorunlu olamaz çünkü yasal değil ama işveren maalesef görmezden geliyor baskı yapıyor. Üstelik verdiği sorumluluğun dışında başka işler yaptırıp düşük maaşa çalıştırıyor.”

*CNC Metal işçisi/İstanbul

ÖNCEKİ HABER

HDP, emekçilerin partisi

SONRAKİ HABER

Greif işgalini destekliyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...