28 Şubat 2014 18:10

Nusaybin'de polis müdahalesi

Mardin'in Nusaybin ilçesinde BDP İl Örgütü öncülüğünde Rojava sınırında yapılmak istenen "Utanç duvarı"nı protesto etmek amacıyla yapılan basın açıklaması ardından yürüyüş yapmak isteyen kitleye polis müdahale etti.

Nusaybin\'de polis müdahalesi
Paylaş

Mardin'in Nusaybin ilçesinde BDP İl Örgütü öncülüğünde Rojava sınırında yapılmak istenen "Utanç duvarı"nı protesto etmek amacıyla yapılan basın açıklaması ardından yürüyüş yapmak isteyen kitleye polis müdahale etti.

BDP Mardin il ve ilçe örgütleri, Nusaybin ile Rojava'nın Qamişlo kenti arasında örülmek istenilen "utanç duvarı"na karşı yürüyüş düzenledi. Şirin Sokak'ta bir araya gelen ve aralarında BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, BDP Mardin İl Eş Başkanları Reşat Kaymaz ve Hasibe Mengilkaon'un da bulunduğu binlerce kişi sınıra doğru yürüyüşe geçti. Lozan Caddesi'ne varan kitle, kent dışından da takviye edilen TOMA ve akrep tipi zırhlı araçlarla durduruldu. Bunun üzerine BDP Mardin İl Eş Başkanı Resat Kaymaz ve Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile emniyet yetkilileri arasında yapılan görüşmede, polisler yürüyüşün kanunlara aykırı olduğunu ileri sürerek, dağılmamaları halinde müdahale edeceklerini kaydetti. Yapılan uzun tartışmaların ardından Lozan Caddesi'nde kitle oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eyleminde sonra basın açıklaması yapan BDP Mardin İl Eş Başkanı Reşat Kaymaz, AKP hükümetinin halkalar arasına "Utanç Duvarı" ördüğünü belirterek, "Şimdide AKP polislere duvara yürümemizi engelliyor. Kürdistan halkı bu süreçten barış istedi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile eğer müzakereler sürüyorsa bu duvarlar örülmemelidir. Binlerce insanımızı bu savaşta yitirdik. Ve halan bu savaşın ardından kalan mayınlarla bu halkın çocuklarına patlıyor" dedi. Türkiye'nin geçmişteki kirli politikalardan vazgeçmesini isteyen Kaymaz, duvarlar yıkılmadığı sürece bu topraklara demokrasi ve barışın gelemeyeceğini kaydetti.

'BU HALKIN ÇOCUKLARINI TEHLİKELİ GÖRENLER BUNUN SEBEBİNİ DEVLETE SORSUN?'


BDP Mardin Milletvekilli Gülser Yıldırım ise, en demokratik hakları olan yürüyüş haklarına bile izin verilmediğini ifade ederek, "Kentlerimizde ve sokaklarımızda yürüyemiyoruz. Çocuklarımızı tehlikeli gören polisler, bir sorsunlar bu çocukların anne ve babaları kim katletti? Bu halk bu ülkede en fazla zarar veren devlete sorsunlar!" dedi. Yapılan açıklamanın ardında polis kitleye gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Kitlenin de polise karşılık vermesi üzerine çatışma başladı.

Çatışmalarda bir polisin yaralandığı ve okuldaki öğrencilerin ise atılan biber gazından fenalaştığı öğrenildi. İlçede başlayan çatışma yer yer devam ediyor. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Anayasa Mahkemesi HSYK yasasını görüşmek üzere toplandı

SONRAKİ HABER

HDP, İstanbul\'da yolsuzluğa karşı sokakta olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...