28 Şubat 2014 14:22

Reza Zarrab ve bakan çocukları tahliye edildi

17 Aralık" soruşturması kapsamında tutuklu bulunan işadamı Reza Zarrab, bakan çocukları Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan ile Özgür Özdemir ve Hikmet Tuner'e tahliye kararı çıktı.

Reza Zarrab ve bakan çocukları tahliye edildi
Paylaş

 "17 Aralık" soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Barış Güler, Rıza Sarraf, Salih Kaan Çağlayan, Özgür Özdemir ve Hikmet Tuner tahliye edildi. Soruşturmada tutuklu şüpheli kalmadı.

ADLİ KONTROL UYGULANACAK

Şüphelilerin avukatları tutukluluğun devamı yönündeki karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren Nöbetçi İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi, şüphelilerin "Atılı suçların şüpheliler lehine değişme ihtimali, delillerin toplanması, sabit ikametgah ve konumları gereği kaçma ve delilleri karartma ihtimali bulunmadığı" gerekçesiyle ayrı ayrı tahliyelerine karar verdi. Mahkeme ayrıca şüpheliler hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti. Haklarında yurtdışına çıkış yasağı konulan şüpheliler, kamu davası açılıp savunmaları tespit edilene kadar ikametgahlarına en yakın karakola her cuma günü mesai saatleri içinde giderek imza atacak.

DURUŞMA YAPILDI

İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararında "Rüşvet almaya veya vermeye aracılık etmek" suçlarından şüpheliler Hikmet Tuner, Özgür Özdemir, Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan ile "Rüşvet vermek ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından şüpheli Rıza Sarraf hakkında 25. Sulh Ceza Mahkemesi'nce 20 Aralık 2013 tarihinde tutuklama kararı verildiği hatırlatıldı. Yapılan duruşmada şüpheli avukatlarının tahliye taleplerini dinlendi.

TUTUKLULUK MAĞDURİYETE YOL AÇACAK

Duruşmada beyanda bulunan Barış Güler'in avukatı Mehmet Fehim Güneş, müvekkilinin tahliye edilmemesine gerekçe olarak gösterilen 'kaçma şüphesi'nin varolmadığını, tutukluğun mağduriyete yol açacağını belirtti. Salih Kaan Çağlayan'ın avukatı Muhammed Hardalaç, Çağlayan'ın tahliyesini talep ederek "Müvekkil sabit ikametgah sahibidir. Tutukluluk mağduriyete yol açacak" dedi. Rıza Sarraf'ın avukatı Şeyda Yıldırım ise suç vasfının şüpheliler lehine değişebileceğini ifade ederek, "Öncelikle tahliyesini, mahkeme aksi kanaatte ise adli kontrol uygulanmasını talep ederiz" şeklinde konuştu.

SAVCIDAN TUTUKULUĞA DEVAM GÖRÜŞÜ

Öte yandan Hakim İslam Çiçek, soruşturma savcısı Ekrem Aydıner'in tahliye taleplerine ilişkin mütalaasında, delillerin toplanmaya devam edildiği, bilirkişi incelemelerinin sürdüğü gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep ettiğini belirtti.

HAKİMİN TAHLİYE GEREKÇESİ

Hakim Çiçek, tahliye kararının dosya inceleme ve yapılan değerlendirmeler bölümünde şu ifadelere yer verdi:

"Tutuklu şüpheliler Rıza Sarraf, Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan, Özgür Özdemir ve Hikmet Tuner'in haricindeki tüm şüphelilerin daha önceden itirazlar sonucunda tahliye oldukları görülmüştür. Tutuklu şüphelilerin 'Rüşvet almaya veya vermeye aracılık etmek' ve Suç işleme amacıyla örgüt kurmak', 'Rüşvet vermek' suçlarına yönelik delillerin CMK 135. maddesi gereğince iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ve CMK 140. maddesi gereğince teknik araçlarla izleme ve neticesinde görüntülerin kayda alınması suretiyle elde edildikleri bu şekilde elde edilen delillerin yan delillerle desteklenmedikleri sürece tek başına esasa ilişkin delil mahiyetinde bulunmadığı açıktır. Ayrıca toplanan tüm delillerin telefon dinleme ve teknik takip sonucu elde edildiklerinden delillerin toplandığı, dolayısıyla karartılmasının söz konusu olamayacağı, şüphelilerin sabit ikametgahı ve konumları itibariyle kaçma şüphelerinin olmadığı, en son incelemelerden sonra dosyaya kayda değer bir delil girmediği, bilirkişi incelemelerinin her zaman yapılabileceği, kamu görevlisi olmayan şüphelilerin 'Rüşvet vermek ve rüşvete aracılık etmekten' tutuklandığı, aracılık ettiklerinin yasal delillerle ortaya konması gerektiği, böylece şüphelilere atılı suç vasıflarının şüpheliler lehine değişme ihtimalinin yüksek olduğu, bu durumda tutuklu kalmalarının mağduriyetlerine sebebiyet vereceğinden aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur"

5 TAHLİYE

İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi, şüphelilerin "Atılı suçların şüpheliler lehine değişme ihtimali, delillerin toplandıkları, sabit ikametgah ve konumları gereği kaçma ve delilleri karartma ihtimali bulunmadığı" gerekçesiyle ayrı ayrı tahliyelerine karar verdi. Mahkeme ayrıca şüpheliler hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti. Haklarında yurtdışına çıkış yasağı konulan şüpheliler, kamu davası açılıp savunmaları tespit edilene kadar ikametgahlarına en yakın karakola her cuma günü mesai saatleri içinde giderek imza atacak.

TAHLİYE KARARINI VEREN HAKİM

Bu arada tahliye kararını veren hakim İslam Çiçek'in İstanbul 34. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görevli olduğu, İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi Metin Çelik'in yıllık izinde olması nedeni ile İslam Çiçek'in nöbetçi olarak bu mahkemede görev aldığı öğrenildi.

BAKAN BOZDAĞ: YARGININ KARARI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında tutuklu bulunan bakan çocukları ile Reza Zarrab'ın tahliyelerine ilişkin soruya, "Yargının kararı" dedi.

Yozgat'ın ilçelerinde açılışlara katılan Bekir Bozdağ, 17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklu bulunan işadamı Reza Zarrab, bakan çocukları Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan ile Özgür Özdemir ve Hikmet Tuner'in tahliyelerine ilişkin soruya "Yargının kararıdır. Şu an soruşturma devam ediyor, bir şey söylemem şu anda doğru olmaz" yanıtını verdi.

Bozdağ 28 Şubat'ın yıldönümüne ilişkin değerlendirmesinde ise, "28 Şubat'ın getirdiği sıkıntıları ortadan kaldırdık" dedi. Bozdağ, HSYK yasası ile ilgili CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurusuna ilişkin soruya da, "CHP bu tür konuları adet haline getirmiştir" karşılığını verirken, yeni atamaların yasalara uygun olduğunu söyledi. (DHA)

CHP: HUKUK BU 5 KİŞİNİN ÖNÜNE YATIRILMIŞTIR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 17 Aralık Büyük Rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan 5 kişinin tahliye edilmesine sert tepki gösterdi.

Oran, “Yürütmenin başı 28 Şubat'ın yıldönümünde asıl darbeyi hukuka yaptı. Hukuk bu 5 kişinin önüne yatırılmıştır. Bu hukuk paradosiyle adalet dağıtılamaz. Varlık içinde birlik içinde özgürce yaşamak isteyen herkesi, 29 gün sonra yürütme organını sıfırlamaya çağırıyorum. Oyuna sahip çık Türkiye” dedi.

Çanakkale’de mitingde bulunan Umut Oran’ın Twitter hesabı üzerinden yaptığı değerlendirme şöyle:

“AKP ve yürütmenin başı 28 Şubat'ın yıldönümünde asıl darbeyi hukuka yaptı, HSYK değişikliğini emir telakki edenler 5 kişiyi anında salıverdi.
Atılı suçun şüpheli lehine değişme ihtimali sadece soyadı Erdoğan, Güler, Çağlayan, Sarraf olanlar için niçin işliyor?

Hukuk bu 5 kişinin önüne yatırılmıştır. Bugünden sonra yürütmenin başı yargı önüne çıksa da sonuç değişmez. İçi boş iddianameler aklayacaktır.

Yurtseverler, ülkesini koruyanlar yıllardır içeride gün yüzü görmeden zorla esir alınmış durumda. Bu hukuk paradosiyle adalet dağıtılamaz.

Varlık içinde birlik içinde özgürce yaşamak isteyen herkesi, 29 gün sonra yürütme organını sıfırlamaya çağırıyorum. Oyuna sahip çık Türkiye.” (ANKA)
 

TAHLİYE OLANLAR CEZAEVİNDEN AYRILDI

17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanan işadamı Reza Zarrab, eski bakan çocukları Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan ile Özgür Özdemir, Hikmet Tuner tahliye oldu.

Tahliye kararının verildikten sonra, Metris Cezaevi’ne saat 14.00 sıralarında tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın avukatı Şeyda Yıldırım geldi. Yaklaşık 40 dakika cezaevinde kalan Yıldırım, herhangi bir açıklama yapmadan cezaevinden ayrıldı.

Cezaevine ardından koruma polisleri ile biri cip olmak üzere iki lüks otomobil giriş yaptı. Reza Zarrab, Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan saat 17.00 sıralarında araçlarla cezaevinden ayrıldı.

Görüntü çekmek isteyen basın mensuplarıyla koruma polisleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.
 

 



 

ÖNCEKİ HABER

Asistan hekimler angaryaya karşı iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Eskişehir\'de HDP\'lilere saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...