27 Şubat 2014 16:24

2013 Hak İhlalleri Raporu açıklandı

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan dernek yöneticileriyle birlikte bugün genel merkezde basın toplantısı yaptı. Türkdoğan, 2013 yılı Türkiye İnsan Hakları İhlalleri Bilançosu raporunu açıkladı.

2013 Hak İhlalleri Raporu açıklandı
Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2013 yılı ihlal bilançosunun AKP iktidarının daha da otoriterleştiğini göstermesi bakımından da ibret verici olduğunu ifade ederek, “İktidarın her meseleye taktiksel yaklaşması ve sadece geçici tedbirler alması Türkiye’deki sorunların ertelenerek büyümesine sebep oluyor. Bu durum kaos ortamı oluşturabilecek düzeye gelmiştir” dedi.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan dernek yöneticileriyle birlikte bugün genel merkezde basın toplantısı yaptı. Türkdoğan, 2013 yılı Türkiye İnsan Hakları İhlalleri Bilançosu raporunu açıkladı.

‘POLİS ŞİDDETİNE CEZA YOK’

Türkdoğan, 2013 yılının işkence ve kötü muamele ile mücadelede cezasızlık politikasına kurban gittiğini, özellikle Gezi direnişi sırasında polisin hedef gözeterek attığı gaz fişekleri ve gaz kullanımının bir işkence olmasına rağmen kolluğun cezalandırılması konusunda hiçbir adımın atılmadığını kaydetti. Boyalı ve tazyikli su, plastik mermi, kelepçe ile aşırı gözaltılar, ağır şiddet saldırılarının kuşkusuz işkence olduğuna vurgu yapan Türkdoğan, 233 kişinin gözaltındayken, 307 kişinin gözaltı yerleri dışında, 6 kişinin köy korucuları aracılığıyla işkence ve kötü muameleye uğradığını bildirdi. Bunun yanı sıra 39’u çocuk olmak üzere 843 kişinin de cezaevlerinde işkence eziyetlere maruz kaldığını aktardı.

POLİSTEN 19 ‘DUR’ KURŞUNU

Yine, PVSK (Polis vazife ve Salahiyetleri Kanunu) dolayısıyla ölümlerin yaşandığını bildiren Türkdoğan, bu kanunun da kaldırılması gerektiğine işaret etti. Türkdoğan, 2’si çocuk olmak üzere 19 kişinin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle 2013 yılında öldürüldüğünü, 19 kişinin yaralandığını aktardı.

Türkdoğan Haziran direnişi sırasında öldürülen gençler Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Abdulah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım ve Hasan Ferit Gedik’in ölümünün de yargısız infaz olarak değerlendirildiğini söyledi.

Türkdoğan değerlendirmesinde, “2013 yılı siyasal iktidarın otoriterlikten vazgeçmeye kolay kolay niyeti olmadığını göstermiştir. Özellikle 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasından sonra siyasal iktidarın otoriterliğini pekiştirecek yeni yasaları yürürlüğe koyması kaygılarımızı giderek artırmıştır” dedi.


CEZAEVİNDE 33 KİŞİ ÖLDÜ

2013 yılı cezaevleri bilançosunun da vahametine vurgu yapan Türkdoğan, 33 tutuklunun yaşamını yitirdiğini, bu kişilerden 7’sinin hapishane koşulları nedeniyle hastalıkları yüzünden öldüğünü, bir kişinin de cezaevi koşullarını protesto etmek amacıyla kendisini yakarak yaşama veda ettiğini söyledi. Türkdoğan, İHD verilerine göre 554 hasta mahpustan 162’sinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.


KIŞLADA ÖLÜMLERE KARŞI VİCDANİ RET

Türkdoğan 2013’ün bilançoları arasından yine vahameti yüksek olan bir diğer hususun da asker ölümleri olduğunu aktardı. Türkdoğan, 61 askerin ‘şüpheli’ bir şekilde öldüğünü söyledi. Bu konuya ilişkin de ‘vicdani ret’ kararının kabul edilmesi önerisini yineleyen Türkdoğan, bu konuda da bir an önce çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti. Kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve ihlallarin bir önceki seneye göre 2013 yılında arttığını belirten Türkdoğan, öldürülen kadın sayısının 269 olduğunu, 556 kadının tecavüze maruz kaldığını iletti. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Büro emekçilerinden SGK’ya tepki

SONRAKİ HABER

Haramzadeler evrak sıfırlama tapesi yayınladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa