27 Şubat 2014 14:49

Niğde’de evlilik yaşı 12’ye kadar düşüyor

Niğde Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Genel Koordinatörü Avukat Özlem Sarıkaya, kentin 19 yaş altı doğurganlıkta Türkiye birincisi olmasının temelinde çocuk yaşta evliliğin yattığını söyledi.

Niğde’de evlilik yaşı 12’ye kadar düşüyor
Paylaş

Niğde Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Genel Koordinatörü Avukat Özlem Sarıkaya, kentin 19 yaş altı doğurganlıkta Türkiye birincisi olmasının temelinde çocuk yaşta evliliğin yattığını söyledi. Köy ve beldelerde evlilik yaş oranının 13-16 yaşları arasında olduğunu ifade eden Sarıkaya, bu yaşın bazı yerlerde 12’ye kadar düştüğünü belirtti.

81 il için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi hazırlayan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), bu çalışma sırasında erken yaşta anneliği de araştırmış ve Niğde Türkiye birincisi çıkmıştı.

Avukat Özlem Sarıkaya, “Evlilik yaşı oranı 13-16 yaşları arasında olunca evlendikten sonra da hemen çocuk sahibi oluyorlar” dedi.

ÇOCUKLAR EVLİLİĞE ZORLANIYOR

Kapadokya Kadın Gençlik Eğitim Kültür Derneği Başkanı Şükriye Güçlü de, kız çocuklarının ilköğretim aşamasından sonra okula gönderilmeyip ya tarım sektöründe çalıştırıldığını ya da evlendirildiğini belirterek, şunları söyledi: “Erken evlilikler henüz çocuk yaşta yapıldığı için psikolojilerini etkiliyor. Erken yaşta çocuk sahibi olmak, çocuk iken çocuğa bakamamak, büyütememek zaten ayrı bir sıkıntı yaratıyor. Burada en büyük sıkıntı çocukların erken yaşta evliliğe zorlanıyor olması. Biz dernek olarak da yetişebildiğimiz ölçülerde okullarda velilere eğitim vermeye çalışıyoruz ama yeterli olamıyoruz. Bunun bir an önce çözülmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.” (Niğde/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Urla\'da seçim bürosunun açılışı iptal edildi

SONRAKİ HABER

Türk-İş: Açlık sınırı bin 130 lira 37 kuruş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...