27 Şubat 2014 08:52

Kayıttaki tek montaj 5 ses kaydının tek dosyada birleştirilmesi

Dijital Güvenlik Uzmanı Joshua Marpet, Başbakan-Bilal Erdoğan görüşmesindeki kayıtta görülen tek montajın 5 farklı ses kaydının tek ses dosyasında birleştirilmesi olduğunu söyledi. Marpet, 'Eğer bu konuşmalar gerçek değilse daha önce görmediğim derecede sofistike bir yöntem kullanılmıştır' dedi.

Kayıttaki tek montaj 5 ses kaydının tek dosyada birleştirilmesi
Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında 17 Aralık sabahı geçtiği iddia edilen telefon görüşmesine dair hükümetten “dublaj” ve “montaj” savunmaları geldi. Hükümete yakın medyada ise ABD’li “en gelişmiş stüdyo”ların kaydı incelediği ve hükümete “montaj” raporu verdiği öne sürüldü.

Kaydı inceleyen ABD merkezli dijital güvenlik uzmanı Joshua Marpet, Miami Herald’da çıkan haberinde kayıtta görülen tek montajın 5 farklı ses kaydının tek ses dosyasında birleştirilmesi olduğunu söyledi. Marpet, konuşmaların üzerinde oynandığına dair bir işaret olmadığını söylerken, “Eğer bu konuşmalar gerçek değilse daha önce görmediğim derecede sofistike bir yöntem kullanılmıştır” dedi.

ABD Merkez Bankası ve bazı Türkiye merkezli kriminal olaylarda da danışmanlığına başvurulan Guarded Risk şirketinin kurucusu Marpet, kayıtta bazı küçük ani ses yükselişleri olduğunu ancak bunun da kaydı gerçekleştirenler tarafından yapılabilmiş olacağını söyledi.

Marpet, her görüşmede ses seviyelerinin tutarlı olduğunu belirtti. Kayıtta Başbakan Erdoğan’a nazaran Bilal Erdoğan’ın sesini daha net olmasının ise kullanılan telefonların farklılığından (hükümetin kripto olarak açıkladığı telefonlar) ya da dinleme sebebiyle olabileceği belirtildi. Marpet, Başbakan Erdoğan’ın telefonu elektronik olarak dinlenirken, Bilal Erdoğan’ın telefonunda dinleme cihazı olabileceğini belirtti.

Marpet, “Açıkçası bu kaydın büyük ihtimalle doğru olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘BİZ BÖYLE BİR RAPOR VERMEDİK’

Öte yandan hükümete yakın bazı medya organlarında “hükümete montaj raporu veren” firmalar olarak adları geçirilen John Marshall Studios ve Kaleidoscope Sound’dan açıklama geldi. John Marshall Studios, açıklamada böyle bir rapor vermediğini, haberde görülen antetli kağıdın ve kartvizitin de kendilerine ait olmadığını belirtti.

'KENDİNİZDEN UTANIN'

John Marshall Media şirketinin kurucusu ve CEO’su John Marshall Cheary III, Facebook üzerinden yaptığı yazılı açıklamada ‘Bu sahtecilik hakkında yasal işlem başlatacağını‘ vurgulayıp ‘Kendinizden utanın‘ dedi:

“John Marshall Media Türkçe bir ses kaydı hakkında görüş beyan etmedi. Taranmış haliyle yayınlanan belgenin basit bir analizi, belgenin ‘Jou Productions’ adlı bir şirket tarafından imzalandığını ve John Marshall Media’nın kartvizitinin bu belgeye zımbalandığını ortaya koyacaktır. Bu, John Marshall Media’nın resmi antetli kağıdı değildir. Ve belgeyi imzalayan şirketle kartviziti zımbalanan şirketin farklı olması, durumun açık bir aldatmaca girişimi olduğunu gösteriyor. Bu kayıt John Marshall Media tarafından analiz edilmedi ve John Marshall Media adli ses uzmanı değildir. Çalışanımızı dolandıran bu kişi hakkında yasal işlem başlatmayı düşünüyoruz ve şirket politikalarını gözden geçiriyoruz. Bu bariz sahteciliği yayınlayan haber kuruluşlarına sesleniyoruz: Kendinizden utanın.”

Bunun üzerine Haber7 kartvizitli raporu haberinden kaldırdı.

KALEİDOSCOPE'A GELİNCE...

Habere konu olan bir diğer şirket Kaleidoscope Sound ise  Facebook sayfasından açıklama yaptı.

Diken.com.tr'nin haberine göre Star gazetesi haberinde, hem firmadan gönderildiği belirtilen bir belgeye, hem de firmada çalışan ses jühendisi Kyle Cassel’ın da sözlerine yer verdi. Cassel, “Ses kayıtlarında, konuşmadaki ve arka plan gürültü zemininde sağlanan ses düzeyleri kesinlikle birbirine benzemiyor. (..) Kayıtlar belli noktalarda değiştirilmiş veya montajlanmış” diyordu.

Kaleidoscope Sound’dan yapılan açıklamada ise şirket raporun kendilerine ait olduğunu teyit etti ama haberin sunuluş biçimine itiraz etti. Açıklamaya göre, şirkete başvuranlar “Bu kayıt bir bütün müdür, yoksa parçalar halinde montajlanmış mıdır?​” sorusunu yönlendirmişti. Şirket de, zaten beş parçadan oluştuğu bilinen kayıtlarda ‘devamlılık’ tespit edilmediği sonucuna varmıştı.

Açıklamada, “Bize analiz etmemiz için gönderilen kaydın, herkesin sözünü ettiği kayıt olup olmadığını bilmiyoruz fakat YouTube’da duyduğumuza benziyor. İçerik konusunda hiçbir görüş beyan etmiyoruz çünkü söylenenleri anlamıyoruz. Bu kayıt süreklilik içermiyor. Bunun ötesinde tespitlerde bulunmak en azından Türkçe bilen birinin analizini gerektirir” denildi.

Star gazetesi bu açıklamanın ardından, 13′üncü sayfasında hem kutu olarak yer verdiği belgeyi, hem de Cassel’in açıklamalarını internet sitesinden kaldırdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kiev\'de parlamento mesaisi, Kırım\'da parlamento işgali

SONRAKİ HABER

Mersin mitingi de iptal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa