27 Şubat 2014 08:35

Kerry hayıflandı: Yoksul ülkeler gibi hareket ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bütçe tartışmalarında Cumhuriyetçileri eleştirdi. "Yeni soyutlanma politikası" nitelemesinde bulunan Kerry, "Yoksul ülkeler gibi davranmaya başladık. Bazı Amerikalılar dış politikamızla ABD ekonomisi ve ABD'nin genel çıkarları arasındaki bağı anlayamıyor" dedi.

Kerry hayıflandı: Yoksul ülkeler gibi hareket ediyoruz
Paylaş

ABD’de Barack Obama hükümeti 2015 bütçesini Salı günü Kongre’ye sunmaya hazırlanıyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Cumhuriyetçilerden gelen ‘kesinti’ baskılarını eleştirdi. Kerry, “Yoksul ülkeler gibi davranmaya başladık” diyerek bazı Amerikalıların, ABD’nin dünyanın geri kalanındaki faaliyetleriyle ABD ekonomisi ve ABD’nin genel çıkarları arasındaki bağı anlayamadığını dile getirdi. Kerry, bu durumu “yeni soyutlanma politikası” şeklinde niteledi.

Bütçenin kesintiye uğramış hali için “Bu bizim istediğimiz bütçe değil. Bu bizim ihtiyacımız olan bütçe değil” diyen Kerry, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’ne karşı Obama’nın anlaşmaya vardığı en iyi bütçenin bu olduğunu söyledi.

“Yeni soyutlanma politikası”na dair konuşan Kerry, bu konuda Suriye örneği verdi. Kerry, ABD Kongresi’nin kimyasal katliam iddiaları sonrası Suriye’ye yönelik bir askeri hava harekatına destek vermediğini hatırlattı. Kerry bu ve benzeri örneklerin ABD’nin iş yapabilme kabiliyetini sınırladığını söyledi.

Cenevre –2 Konferansı’na dair konuşan Kerry, bu görüşmelerin vakit kaybı olduğunu söyleyenlere “Vietnam’da, Bosna’da görüşmeler kaç yıl sürdü? Bu tip şeyler 1 ayda sonuçlanmaz” dedi.

Kerry, diplomatik sonuç alınamamasını sahada Esad güçlerinin kazandığı başarılarla da ilişkilendirdi ve “Sahadaki dinamikler değiştikçe muhalifler arasında başlayan iç çatışmalar da onların ilgisini Esad’dan kaydırdı” dedi.

İran’la P5+1 ülkeleri olarak vardıkları nükleer anlaşmayı da değerlendiren Kerry, “Vietnam’dan çok ciddi bir şekilde öğrendiğim bir şey var ki, genç insanları ölüme göndermeden önce daha iyi alternatifleri aramalısınız. Kerry, “Barışçıl bir çözüme varabilmek için inisiyatif aldık ve savaşa gitmeden bu durumu(İran’ın nükleer faaliyetleri) çözmeye çalışıyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sığınma evindeki kadınlara oy engeli

SONRAKİ HABER

Kiev\'de parlamento mesaisi, Kırım\'da parlamento işgali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...