27 Şubat 2014 06:00

Onur Ünlü itirazıyla geliyor

Yönetmen Onur Ünlü’den 18 Nisan’da, izlemesi rahat, eğlenceli bir polisiye geliyor. Karaköy civarında geçen bir imam dedektif hikayesi olan “İtirazım Var”ı çekim arasında yönetmen ve oyuncular anlattı.

Onur Ünlü itirazıyla geliyor
Paylaş

Devrim ACAROĞLU
Çağdaş GÜNERBÜYÜK
İstanbul

Yönetmen Onur Ünlü’nün sevenlerinin kalbini kazanan bir yanı da, filmleri arasında fazla bekletmemesi. 18 Nisan’da, izlemesi rahat, eğlenceli bir polisiye geliyor. “İtirazım Var”ın çekimlerinin bitmesine birkaç gün kala, yönetmen ve oyuncular Kasımpaşa Tersanesi’nde basınla bir araya geldi. Film Karaköy civarında geçen bir imam dedektif hikayesi. Selman Bulut isimli imam, camisinde yaşanan cinayetin çözülmesinde polisten daha mahir davranınca olaylar gelişiyormuş. Alışık olsalar bile, set ziyareti bir polisiye film söz konusu olunca basın mensuplarına ve sanırız Onur Ünlü’ye de yepyeni bir tecrübe yaşattı. Çünkü filmin konusu hakkında pek az konuşulabildi, “Onu söylemek olmaz”, “Daha fazla ayrıntı vermeyelim” derken. Yönetmen Onur Ünlü’nün yanı sıra filmin oyuncu kadrosundan Serkan Keskin, Osman Sonant, Hazal Kaya, Öner Erkan, Umut Kurt’un da katıldığı toplantıda ekipten biri dahi “Bilallik” yapmayınca İtirazım Var, henüz çekimleri tamamlanmadan seyircilere gergin bir merak yaşatmayı başarmış oldu.

BAĞLAMA ÇALAN BOKSÖR İMAM

Serkan Keskin’in canlandırdığı Selman Bulut karakteri Onur Ünlü’nün okul yıllarından beri aklındaymış. Dört yıl önce Sırrı Süreyya Önder’le birlikte yazmaya başlamışlar. “Sırrı ağabey ile 2009’dan beri tanışıyoruz. Çalıştığımız başka şeyler de var ama ilk defa biri ortaya çıkıyor. Sırrı ile çalışmak çok eğlenceli” diyor Ünlü. Sırrı Süreyya filmde emekli asker rolüyle karşımıza çıkacak.

Kafalardaki imam klişelerinden farklı bir karakter yaratmış Onur Ünlü, “İmam olmasından önce bir insan Selman Bulut. Klişe bir tipleme değil” diyor. Selman Bulut, filmin ismi gibi itirazı olan bir imam. Antropoloji ile ilgilenmiş, bağlama çalan, gençliğinde boks yapmış bir imam. Silah çok sevmiyor ama arada insanları hırpalamak zorunda kalabiliyor. Bir imamdan beklediğimiz davranışları sergilemeyen, sıra dışı bir karakter. Kızı (Hazal Kaya) güzel sanatlarda okuyor mesela, caminin müezzini (Umut Kurt) de heykel yapıyormuş. Beklenen soruyu Onur Ünlü “Bu filmde fantastik öğeler yok” diye yanıtlıyor.

Bir başka beklenen soru, “Dolmabahçe müezzinine bir gönderme var mı?​” şeklinde gelince, cevap “Açıktan bir gönderme yok, bir eser günlük siyasete çok fazla gönderme yapmamalı ama bizim imamımız o çocuklara kapıyı açardı, eğer bu sorulursa mesela.”

UMARIM KATİLİ BULMAKTA ZORLANIRSINIZ

Aklında Milli Cinayet Koleksiyonu adında on filmlik bir seri olan Onur Ünlü, İtirazım Var ile serinin üçüncü filmini tamamlamış olacak. Diğerleri Polis ve Celal Tan Ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi. İzlemesi eğlenceli bir kara komedi olacağını düşündüğü filminin diğer yandan insanın suça bulaşması, günaha girme anı gibi çokça kafa yorduğunu meselelere de yoğunlaştığını anlatıyor yönetmen. Cinayeti neden imama çözdürdüğünü sorduğumuzda dedektif denen şeyin ne olduğu ile ilgili çok fazla düşündüğünü söylüyor Ünlü. “İmamla dedektifin durumları çeşitli şekillerde birleşiyor. Bir detektifin hakikat karşısındaki durumu, bir imamınki ile zaman zaman benzeşebiliyor. Beni hareket ettiren asıl bu. Temel mevzu yalnızlık; dedektif yalnız bir adam, sanılanın aksine inanan da yalnızdır bana göre.”

Ülkede çok fazla polisiye film yapılmadığını söylüyor Onur Ünlü. İtirazım Var aksiyondan ziyade komedi ve duygusal türde bir polisiye olacak yönetmene göre ama klasik polisiyeye benzediği de vurgulanıyor, yani teknolojisiz. “Dedektif çok fazla teknoloji kullanmadan; zekasıyla, aklıyla, hisleriyle, gözlemleriyle olayı çözmek istiyor. Tür filmi yapmak zor, hem bütün kurallara uymak zorundasınız hem de yeni bir şey söylemelisiniz. Ben klişe haline gelmiş polisiye kurallara uymaya çalıştım. İmam dışında herkes şüpheli, bir polis ve tabii bir sürü kötü adam var. Umarım katili bulmakta zorlanırsınız.”


BU DEFA KENDİ DAĞITMIYOR

Hatırlanacaktır, Onur Ünlü Sen Aydınlatırsın Geceyi filmini dağıtım şirketlerine vermemiş, kendi imkanlarıyla bağımsız salonlarda göstermişti. Deyim yerindeyse filmiyle ülkeyi dolaşmıştı. “O zaman yaptığımız çıkış çok etkili oldu. Filmimizi kimseye muhtaç kalmadan dağıtabileceğimiz olanaklar yarattık” diyen Ünlü İtirazım Var’ı M3 dağıtımla vizyona sokacak. Daha yaygın olarak dağıtılacak film için yönetmen “Dağıtımcılara güvenmek çok önemli” diyor. Devamında; “Beklentimiz filmin izlenmesi, filmi muhabbet için yapıyoruz.” Planlanan tarih, 18 Nisan. Bu filminde de hiçbir yerden destek almamış, prensip olarak destek almıyor Onur Ünlü.

Sırrı Süreyya Önder senaryosuna da katkı sunduğu İtirazım Var’da emekli bir askeri canlandıracak.

ÖNCEKİ HABER

TGS Genel Sekreteri Kuleli ve Gazeteci Cömert\'e saldırı

SONRAKİ HABER

Sığınma evindeki kadınlara oy engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...