27 Şubat 2014 06:00

Yenilenmiş bir sendikal çizgi yenilenmiş bir KESK için

17 Aralık 2013 tarihinde patlak veren yolsuzluk ve rüşvet skandalıyla birlikte Türkiye’nin AKP tarafından nasıl yönetildiği bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu. Hemen arkasından faiz ve döviz kurundaki gelişmeler ve yükselen enflasyon, faturanın işçi ve emekçilere kesildiğini gösterdi.

Yenilenmiş bir sendikal çizgi yenilenmiş bir KESK için
Paylaş

*Emek Hareketi'nden büro emekçileri

17 Aralık 2013 tarihinde patlak veren yolsuzluk ve rüşvet skandalıyla birlikte Türkiye’nin AKP tarafından nasıl yönetildiği bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu. Hemen arkasından faiz ve döviz kurundaki gelişmeler ve yükselen enflasyon, faturanın işçi ve emekçilere kesildiğini gösterdi.
Açıktır ki, darbe anayasasıyla, bürokratik merkeziyetçi devlet aygıtıyla, birbirine düşmüş yargı-güvenlik kurumlarıyla, işçilerin, emekçilerin, kadınların haklarını, taleplerini yok sayan ekonomik-sosyal politikalarıyla, başta Kürt halkı ve Aleviler olmak üzere, ezilen halklar ve inançlar karşısındaki ayrımcı, baskıcı yönetim anlayışıyla ve daha birçok alandaki politikalarıyla bu düzenin devamının emekçilere hiçbir yararı yoktur.
Egemen güçler ve Hükümet yaşadıkları onca çelişkiye ve açığa çıkan yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvet dosyalarına rağmen emekçilerin iş güvencesi, eğitim ve sağlık hakkı, kıdem tazminatı ve asgari ücret, kardeşlik, barış ve demokrasi taleplerine yönelik saldırılarını arttırmaktan geri durmuyor.
Bu nedenle bugün milyonlarca işçiyi, emekçiyi birleştiren, iç sorunlarını aşmış, gerçek bir mücadele örgütü olarak sendikalara ve yenilenmiş bir sendikal harekete daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun ilk koşulu ise işyerlerinde ve hizmet birimlerinde emekçileri dil, din, cinsiyet, etnik kimlik ve siyasi görüş, statü, sendika farkı gözetmeksizin birleştirmeyi ve harekete geçirmeyi amaçlayan bir örgütlenme ve taleplerde ısrar eden bir mücadele hattı için tam bir seferberlik içerisinde olmaktır.
Sendikamızın genel kurul sürecinin de bu amaca hizmet edecek şekilde ele alınması, sendikal politikaların ve mücadele anlayışının büro emekçileri tarafından daha fazla tartışıldığı zeminler olması gerektiğine inanıyoruz.

BÜRO İŞ KOLUNDAKİ GELİŞMELER

Büro iş kolunda birçok farklı kurumun bulunması nedeniyle, talepleri ortaklaştırmakta ve mücadeleyi birleştirmekte çeşitli güçlükler yaşanmaktaysa da hükümetin kamuda uyguladığı politikalar sonucunda artık talepler önemli oranda ortaklaşmıştır.
Kamuda siyasi kadrolaşma, amirlerin cinsiyetçi ve ayrımcı tutumları, liyakate dayanmayan görevde yükselmeler, rotasyon, performans, taşeronlaştırma, sözleşmeli personel, uzmanlaşma uygulamaları, gerçek bir TİS’in olmayışı ve düşük ücret dayatmaları, kararnamelerle keyfi düzenlemelerin yapılması,  ikramiye, fazla çalışma ücretleri, ulaşım yardımlarının kaldırılması, yemek ücretlerinin arttırılması, kurum kreşlerinin kapatılması gibi kazanılmış ekonomik, sosyal hakların gasbedilmesi karşısında büro emekçilerinin daha fazla birleşmeye ve ortak mücadeleye ihtiyacı vardır. 
Büro iş kolunda gerçekleştirdiğimiz 27 Şubat grevi gerek taleplerin ortaklaşması gerekse büro emekçilerinin işyerlerinde birleşmesi ve gücünü göstermesi açısından önemli bir göstergedir. Taleplerimizi kazanmak, hak gasplarını önlemek için işyerinde, iş kolunda, ülke genelinde işçi ve emekçilerin mücadele birliğini sağlayan hatta ısrar etmek gerekir.
BES 7. Olağan Genel Kurul sürecinde, tüm ekonomik, sosyal, siyasal saldırılara karşı koyacak bir mücadele programı etrafında birleşme sorumluluğu hepimizi beklemektedir. Bugün emekçilerin her aşamasında söz sahibi olduğu ve karar süreçlerine katıldığı sendikal demokrasinin işler kılındığı yenilenmiş bir sendikal çizgi ve yenilenmiş mücadeleci KESK için harekete geçme zamanıdır. Emek Hareketi olarak bu sorumlulukla hareket ederek, tüm emekçileri ve sendikal anlayışları sendikalarımızın mücadele ve örgütlenme merkezi olması için sorumluluk almaya çağırıyoruz.
Yaşasın İş, Ekmek, Özgürlük Mücadelemiz!

ÖNCEKİ HABER

Kuzu\'dan kripto itirafları

SONRAKİ HABER

Kaba saba olmak istemeyene mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...