27 Şubat 2014 06:00

İsveç’in silah satışlarında rekor artış

İsveç Hükümeti, aralarında Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman’ın da bulunduğu ülkeleri silahlandırmayı sürdürüyor.

İsveç’in silah satışlarında rekor artış
Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Hükümeti, aralarında Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman’ın da bulunduğu ülkeleri silahlandırmayı sürdürüyor.
Dün kamuoyuna açıklanan istatistikler İsveç’in 2013 yılındaki silah artışının bir önceki yıla kıyasla yüzde 22 oranında artarak 11.9 milyar krona yükseldiğini gösteriyor. İhraç edilen silahların yüzde 40’ı diktatörlükle yönetilen ve ağır insan hakları ihlallerin yaşandığı ülkelere gitti. Bir yıldan beri çatışmaların sürdüğü Tayland İsveç’in silah sattığı ülkeler sıralamasında 3319 milyon kronla ilk sırada. Onu 1206 milyon kronla ABD, 962 milyon kronla Norveç, 750 milyon kronla Suudi Arabistan ve daha sonra da Hindistan izliyor.
İsveç’in silah satışlarındaki bu artış barış örgütlerini, Çevre Partisi Yeşiller ve Sol Parti’yi kaygılandırıyor. İsveç Barış Derneği diktatörlere hangi silahların satıldığının kamuoyuna açıklanmasını isterken, Çevre Partisi Yeşiller Savunma Politikası Sözcüsü Peter Rådberg, İsveç’in demokrasi ve insan hakları için mücadele eden halklarına karşı silah kullanan Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelere silah satmaması gerektiğini,  İsveç’in baskı yapanların değil, baskıya uğrayanlardan yana olması gerektiğini söyledi. 
Geçtiğimiz hafta İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in parlamentoya sunduğu 2014 yılı bildirgesinde dış politikada demokrasi ve insan haklarının esas alınacağının belirtildiğini, ancak aradan bir hafta geçmeden çoğunluğu diktatörlere olmak üzere silah satışlarının yeni bir rekor kırdığını gördüklerini beliteren Rådberg, “Hükümet sözünde durmayarak İsveç’in dünyadaki imajını zedeliyor” diyor

ÖNCEKİ HABER

Sınıf öğretmeni, 4 öğrenciye cinsel taciz iddiasıyla tutuklandı

SONRAKİ HABER

Oğlunuz intihar etti mermi ücreti lütfen!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...