26 Şubat 2014 16:31

Zentiva’da anlaşma sağlandı

Zentiva İlaç işçilerinin, 16 arkadaşlarının işten atılmasına karşı başlattıkları ve kararlılıkla sürdürdükleri işyerini terk etmeme eylemi, yapılan anlaşmayla sona erdi. Petrol-İş Sendikası ile patron arasında imzalanan protokole göre, işten atılan 16 işçinin 10’u geri alınacak. İşçilerden 6’sı işten ayrılmaya gönüllü oldu, ancak onlara da ek tazminat ödenecek.

Zentiva’da anlaşma sağlandı
Paylaş

Zentiva İlaç işçilerinin, 16 arkadaşlarının işten atılmasına karşı başlattıkları ve kararlılıkla sürdürdükleri işyerini terk etmeme eylemi, yapılan anlaşmayla sona erdi. Petrol-İş Sendikası ile patron arasında imzalanan protokole göre, işten atılan 16 işçinin 10’u geri alınacak. İşçilerden 6’sı işten ayrılmaya gönüllü oldu, ancak onlara da ek tazminat ödenecek. Ayrıca önümüzdeki yılın başına kadar hiçbir işçi işten atılmayacak.

KARARLILIK VE DAYANIŞMA

Zentiva işçisi, patronun keyfi şekilde işçi atma isteğine karşı bir hafta önce fabrikaya kapanmıştı. Üretimi sürdüren ancak işyerini terk etmeyen işçilerin eylemine aileleri, Zentiva’dan emekli olan eski işçiler ile çevre fabrikalardan işçiler de destek verdiler.

Petrol-İş Sendikasının çağrısıyla dün fabrika önünde gerçekleştirilen eyleme de çok sayıda sendika yöneticisi, cam işçileri ve direnişteki işçilerin aileleri ve emekli işçiler katıldı. Birçok parti, sendika ve meslek örgütü ile birlikte taraftar grupları ve muhtar adaylarının da destek verdiği eylemde konuşan Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, şunları söyledi: “İşveren daralmadan dolayı 50 işçiyi çıkaracağını söyleyince biz bu çıkışların gönüllülük esasına göre olması gerektiğini söyledik. 23 arkadaşımız gönüllü olarak emekli oldu. Bunun dışında çıkış olursa direniş olur dedik, ama işveren perşembe günü 16 arkadaşımızı daha işten atınca kendimizi fabrikaya kapattık. Biz işverene daralma varsa yılda 10 gün, ayda bir gün ücretsiz izin kullanabileceğimizi söyleyerek çözüm üretmeye çalıştık ama kabul görmedi. 1992 yılında 15 milyon dolar cirodan bu gün aynı sayıda işçi ile 215 milyon dolara çıkardık. Bunu yapan işçi arkadaşlardan hiçbirinin Zentiva’dan gönülsüz çıkışına izin vermeyiz.”

PATRONLARIN AYAĞI TAŞA TAKILSA…

Petrol-İş Genel Merkez Yöneticisi Ahmet Kabaca “Patronların ayağı taşa takılsa ilk akıllarına işçi çıkarmak geliyor” diyerek sendikanın çözüm önerilerinin dikkate alınmadığını söyledi. Kabaca, “Taleplerimiz karşılanmazsa 6 gün değil 60 gün de olsa direniriz” diye konuştu.
Bu eylemden sadece bir gün sonra, patron ile Petrol-İş arasında sürdürülen görüşmelerden sonuç çıktı. Zentiva patronu, işçilerin ve sendikalarının öne sürdüğü koşulları kabul etti. (Tekirdağ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘HSYK tam bir dikta yasasıdır’

SONRAKİ HABER

Gökçek\'in \'EGO\'suna teslim olmuyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...