26 Şubat 2014 10:56

Eğitim emekçileri grevdeydi (il, il grev haberleri)

Eğitim emekçileri Türkiye genelinde greve çıktı, hükümete Milli Eğitim Temel Kanunu’da değişiklik getiren yasa tasarısı için “yasayı sıfırla” uyarısı yaptı. Greve katılımın birçok kentte ortalama yüzde 90 olduğu öğrenilirken, yapılan yürüyüşlerde de yolsuzluk tepkisi öne çıktı.

Eğitim emekçileri grevdeydi   (il, il grev haberleri)
Paylaş

Eğitim emekçileri Türkiye genelinde greve çıktı, hükümete Milli Eğitim Temel Kanunu’da değişiklik getiren yasa tasarısı için “yasayı sıfırla” uyarısı yaptı. Greve katılımın birçok kentte ortalama yüzde 90 olduğu öğrenilirken, yapılan yürüyüşlerde de yolsuzluk tepkisi öne çıktı.

İstanbul’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanan, onlarca kentte de eylemler düzenleyen eğitimciler, “Yasanı da kasanı da al başına çal” dedi. Okullara “Bu ülkede hırsız var, bu işyerinde grev var” pankartları asılırken, genç eğitimcilerin elindeki “Bilal’e anlatır gibi anlatıyoruz” dövizleri de gülümsetti.

Greve Eğitim Sen ve Türk-Eğitim-Sen üyesi eğitimcilerin yanı sıra diğer sendikalardan ve örgütsüz eğitimcilerden de katılanlar oldu.

ANKARA'DA MEB YASASI'NA KARŞI GREV

Meclis gündeminde olan ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın idari yapısını değiştirecek “Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na karşı Eğitim emekçileri dün iş bıraktı. Ankara'da Güvenpark'ta toplanan Eğitim Sen üyeleri Meclis'e yürümek istedi. Polisin buna izin vermemesi üzerine uzun süre gerginlik yaşandı. Ancak MEB'e yürüyüş yapılmasına izin verildi.

Eğitim Sen'in Güvenpark'tan MEB'e yaptığı yürüyüşte yolsuzluk skandalları öne çıktı. “Hırsız Tayyip Erdoğan”, “Dik dur eğilme, hırsızlar seninle” sloganlarının atıldığı eylemde, MEB tasarısına karşı da “parasız, bilimsel, demokratik” sloganları atıldı. Bakanlık önünde yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, bu kanun tasarısıyla kamu kaynaklarının özel okullara aktarılacağını vurguladı. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından hükümetin tüm kamu kurumlarını kendine bağlamaya çalıştığını belirten Yıldız, eğitim sisteminin de tamamen denetim altına alınmak istendiğini ifade etti. Kanun tasarısının eğitim sistemindeki birçok sorunu derinleştireceğini dile getiren Yıldız, çözüm bekleyen onlarca eğitim sorununa rağmen yangından mal kaçırırcasına söz konusu torba yasanın meclisten geçirilmek istendiğini söyledi.

'ÖĞRETMENLER DAHA DA GÜVENCESİZLEŞECEK'

Bu tasarıyla öğretmenlerin daha fazla güvencesizleştirileceğini belirten Yıldız, “binbir zorlukla eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmenlere KPSS yetmezmiş gibi, şimdi de yeni bir sınav getirilmek istenmektedir. İktidar öğretmen alımlarında ve yönetici atamalarında dahikendinden olmayana tahammül edememektedir. Piyasa ve merkezli ve siyasi kadrolaşmaya dayalı dönüşümün son halkalarından birisi daha tamamlanmak istenmektedir. Eğitim yöneticilerinin tıpkıhükümetin siyasi kadroları gibi çalışan valiler tarafından atanması ve piyasa koşullarında çalıştırılmaları istenmektedir” şeklinde konuştu.
Meclise sunulan kanun taslağına karşı sendika ayırt etmeksizin mücadelenin ortaklaştırılması gerektiğini dile getiren Yıldız, “yasa tasarısının derhal geri çekilmesini ve eğitimdeki tekçi, dayatmacı uygulamalara son verilmesini istiyoruz” dedi.
Eyleme HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da destek verdi.

TÜRK EĞİTİM SEN'DEN BAKANLIK ÖNÜNDE EYLEM

Türk Eğitim Sen Ankara Şubeleri, Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı. Basın açıklamasını okuyan Türk Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Şube Başkanı Sevgi Yalav, AKP hükümeti tarafından Meclis'e sunulan tasarıda dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin bahane olduğunu söyledi.
Tasarının kanunlaşması halinde 73 bin eğitim yöneticisinin görevinin sona ereceğini belirten Yalav,  tasarıyı “Okul yöneticilerinin tüm unvanlarını elinden zorla alan bir tasfiyedir. İnsan hakları, hukuk, ileri demokrasiyle uzaktan yakından alakası olmayan bir uygulamadır. Sözde paralel yapıyı ortadan kaldırmak amacıyla pire uğruna yorgan yakmaktadır” şeklinde değerlendirdi.
Tasarıyla dershanelerin dönüştürülmesi bahanesiyle kamu kaynaklarını özel okullara aktarılmak istendiğini dile getiren Yalav, devlete ait arazi ve okul binalarının özel sektöre ve çeşitli amaçlarla kurulmuş vakıflara devredilmesi hesaplarının yapıldığını söyledi.
Tasarının teftiş sisteminde yapılan değişikliklerin de büyük sakıncalar doğuracağına dikkat çeken Yalav, “Bakanlık denetçileri ve il eğitim denetmenlerinden oluşan teftiş sisteminin, tasarıyla sadece eğitim denetmenlerinden oluşan bir sistem haline getirilmesi, böylece Bakanlık denetçilerinin haklarının gasp edilmesi, mevcut statülerinin ellerinden alınması büyük bir olumsuzluktur. Öte yandan il eğitim denetmenleri Bakanlık denetçilerinin haklarına sahip olmak istiyordu. Bu tasarı ile il eğitim denetmenlerinin talepleri de karşılanmamıştır” dedi.
Hükümetin eğitim sistemini içerik ve yönetim anlayışı olarak kendi siyasal hedefleri ve ideolojik çizgisine paralel bir şekilde biçimlendirmesine sessiz ve tepkisiz kalamayacaklarını belirten Yalav, siyasi iktidarın her türden dayatmacı ve yok sayan uygulamalarına karşı mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.


İSTANBUL

İstanbul'da da Eğitim Sen üyeleri, AKP'nin piyasacı, özelleştirmeci, emekçilere güvencesizliği dayatan kadrolaşmanın olanaklarının sınırsızca önünü açan "MEB Yasası"na karşı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne önünde eylem yaptı.

Sultanahmet Meydanı'nda bir araya gelen eğitim emekçileri buradan açtıkları "Ülkeyi de eğitimi de sıfırladınız. Artık yeter" pankartı açarak İl Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçti. Son dönemde ardı ardına ortaya çıkan yolsuzluklara karşı tepkilerini ise bir çöp poşeti üzerine yazılı "Torbanı da yasanı da al başına çal. Hırsız var" ifadelerle gösterdi. Sloganlar eşliğinde İl Müdürlüğü önüne gelen emekçiler, önce kısa süreli oturma eylemi yapıp, sık sık "Hırsız var" diye bağırdı.

Burada eğitim emekçileri adına açıklama yapan Eğitim Sen 8 Nolu Şube Başkanı Mustafa Turgut, yıllardır tek taraflı ve dayatmacı uygulamaları ile eğitim sistemi yap-boz tahtasına çeviren AKP hükümetinin, eğitimde 4+4+4 dayatmasının yasalaşması sürecinde olduğu gibi bu son hamlesi ile eğitim sistemini her açıdan denetim altına alarak farklılıkları yok sayan, itiraz edenleri ötekileştirileceği yada sürgüne gönderileceği bir nokta oluşturmak istediğini ifade etti. Turgut, "Eğitim Sen olarak dün olduğu gibi bugünde eğitimde ırkçı, gerici ve piyasacı uygulamalar ve siyasi kadrolaşma girişimlerine, eğitimin ticarileştirilmesi ve kamu kaynaklarının sermayeye aktarılmasına, iş güvencemizin gasp edilmesine karşı sessiz ve tepkisiz kalmayacaklarını" söyledi.

İZMİR'DE EĞTİM GREVİ

İzmir’ de Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş dershanelerin dönüştürülmesi tartışmasıyla başlayan ve eğitim sisteminin özellikle idari yapısını baştan sona değiştirmeyi öngören yasa tasarısını karşı bugün greve çıktı.

Konak Eski Sümerbank önünde toplanan Eğitim-Sen “Gerici, ırkçı eğitime hayır” , “Hükümet istifa”, “Zafer direnen emekçinin olacak sloganları atarak Valilik binası önüne kadar yürüdü. 
Eğitim emekçileri olarak iktidarın siyasal hedeflerine kurban olmamak için, kadrolaşmaya ve özelleştirmeye karşı sokaklarda olduklarını ifade eden eğitim emekçileri, “Parasız, nitelikli, laik, bilimsel, anadilde eğitim” talepleri için grevde olduklarını belirttiler.

Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş ise Basmane meydanında toplanarak Konak Eski Sümerbank önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.
Daha sonra tüm sendikalar Eski Sümerbank önünde kurulu olan kürsüde bir araya gelerek konuşmalar yapıldı. İlk sözü alan Eğitim-Sen Şubeleri Dönem Sözcüsü Özcan Çetin, “Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılmasını, iş güvencemizin hedef haline getirilmesini ve eğitim yöneticilerin tefsiye planlarını kabul etmiyoruz” dedi. Çetin, AKP hükümetinin eğitim sistemini yap-boz tahtasına çevirdiğini söyleyen Çetin, “AKP hükümeti bu son hamlesi ile eğitim sistemini her açıdan denetim altına alarak, farklılıkları yok sayan, itiraz edenleri ötekileştireceği ya da sürgüne göndereceği bir yapı oluşturmak istemektedir” dedi. Çetin, meclis gündeminde ki yasa tasarısının derhal geri çekilmesini ve eğitimde tekçi dayatmacı uygulamalara son verilmesini istediklerini ifada etti.

Daha sonra konuşan Türk Eğitim-Sen 1Nolu Şube Başkanı Merih Eyyüp Demir ise tasarının eğitim sistemi için tarihi bir süreç olduğunu belirterek, “Bu sürecin oldubittiye getirilerek masa başında alınabilecek bir karar olmadığı gereçliği ile yüzleşmemiz gerekmektedir. Bu tasarı eğitim camiası ve eğitimden yararlanan 76 milyon insanımızı ilgilendiren bir yasadır” dedi. Demir, yasa tasarısını kabul etmediklerini bunun için mücadele edeceklerini de belitti.

Eğitim-İş 2 Nolu Şube Başkanı Ömer Lütfi Değirmenci ise, uzun mücadeleler sonucu kazanılan eğitim hakkının, özelleştirilmesine karşı, parasız, bilimsel eğitim mücadelesini vermeye devam edeceklerini ifade etti. Değirmenci, “Yolsuzluk ve rüşvete bulaşmış bu iktidara ve yaptığı düzenlemelere karşı mücadelemizi karalılıkla sürdüreceğiz” dedi.
Eğitim emekçilerinin grevine HDP İzmir Büyükşehir Eş Başkanı Osman Özçelikte katıldı. Özçelik, eğitim emekçilerinin haklı mücadelesinde yanlarında olduklarını ifade ederek, kamu hizmetlerinde özelleştirmelere karşı olduklarını bunun için haklı mücadele verdiklerini belirtti.

DİYARBAKIR’DA GREVE GENİŞ KATILIM SAĞLANDI

Eğitim sisteminde yapılmak istenen yasa değişikliğine ilişkin ülke genelinde yapılan greve Diyarbakır’da binlerce eğitim emekçisi katıldı. Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesinin çağrısıyla AZC plaza önünde toplanan öğretmenler yasa tasarısını protesto etti.
“Irkçı, gerici, piyasacı uygulamalara, siyasi kadrolaşmaya Geçit vermeyeceğiz” pankartı arkasında toplanan emekçiler sık sık “AKP’nin memuru olmayacağız”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Paralar Bilal’e emekçiye zam yok”, “Hırsızlardan hesabı emekçiler soracak” sloganlarını attı. Eğitim emekçilerine KESK’e bağlı diğer sendikaların üye ve yöneticileri de destek verdi.
Eylemde bir açıklama yapan Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Yönetici Hikmet Korkmaz, son 11 yıl içinde AKP eliyle eğitimde piyasa odaklı politikaların hayata geçirildiğini belirterek, “Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi sürecinde gündeme gelen, ancak içerdiği değişiklikle eğitim sisteminde büyük bir alt üst oluş yaratması kaçınılmaz olan ‘Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ eğitimde yaşanan sorunları daha da derinleştirecektir” dedi. Hükümetin eğitimi bir kez daha kendi çıkarları için yapılandırmak istediğini ifade eden Korkmaz, “TBMM’ye sunulan kanun taslağına karşı mücadeleyi ortaklaştırmak için sendika ayrımı yapmadan, bu düzenlemeden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenecek bütün eğitim ve bilim emekçilerini birlikte hareket etmeye ve hükümetin baskıcı, otoriter ve dayatmacı politikalarına hep birlikte dur demeye çağırıyoruz. Meclis gündemindeki yasa tasarısının derhal geri çekilmesini ve toplumsal yaşamın her alanında olduğu gibi eğitimde de tekçi ve dayatmacı uygulamalara son verilmesini istiyoruz” dedi.

ADANA'DA YASA EYLEMİ YOLSUZLUK EYLEMİNE DÖNÜŞTÜ

Eğitim emekçilerinin iş güvencelerinin ellerinden alacak ve dersanaleri dönüştürecek olan yasa tasarısına karşı yaptığı eylem yolsuzluk protestosuna dönüştü. Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, ve Eğitim-İş’in katıldığı eyleme Memur Sen’in katılmaması tepkiyle karşılandı. Sendika önlerinden üç kol olarak yürüyen eğitim emekçileri İnönü parkında bir araya gelerek buradan topluca 5 Ocak Meydanı’na yürüyüş yaptı. Yolsuzluk ve Erdoğan ile oğlunun olduğu iddi edilen telefon konuşmaları ile ilgili sloganların ön plana çıktığı yürüyüş sırasında emniyetin sık sık eylemin yasa dışı olduğunu anons etmesi dikkat çekiciydi.

TARİHN EN BÜYÜK TASFİYESİ

5 Ocak Meydanına gelen emekçiler burada bir basın açıklaması yaptı. Türk Eğitim Sen 2 nolu Şube Başkanı, Kamil Köse, paralel devlet iddiasıyla hükümetin pire uğruna yorgan yaktığını ifade etti.  Eğitimde tarihin en büyük tasfiyesine ‘hayır’ dediklerini ifade eden Köse, Vali’nin sadece 4 yılını doldurmuş yöneticileri değil isterse görevlendirdiği yöneticiyi ertesi gün görevden alabileceğini belirterek yasa tasarısına tepki gösterdi.

SİYASAL İJTİYAÇLARINA GÖRE DEĞİŞTİRİYORLAR

Eğitim Sen Şube Başkanı Kamuran Karaca 4+4+4 ile eğitimin piyasa koşullarına göre dönüştürmeye başlayan hükümetin 17 Aralık operasyonu ile kendi siyasal ihtiyaçlarına göre dönüştürmek istediğini söyledi. Eğitim sisteminde büyük alt oluşlara sebep olacak olan bu yasa tasarısını kabul etmediklerini dile getiren Karaca, yolsuzlukların konuşulduğu günlerde bu yasanın çıkmasının dikkat çekici olduğunu ifade etti.

Eğitim-İş Şube Başkanı Gezi direnişi, 5 Haziran ve 26 Mayıs grevlerinin ruhunu bu eylemde tekrar yaşadığını belirterek arkadaşlarına teşekkür etti.

KOCAELİ

Kocaeli’de merezi okullarda greve katılım oranı yüzde 90’a ulaştı. Birçok okulda eğitim öğretim yapılamadı. Greve Eğitim Bir Sen üyeleriyle sendikalı olmayan öğretmenler de katıldı.

Binlerce eğitim emekçisi okullardan çıkarak Merkez Bankası önünde buluşup Cumhuriyet Parkına yürüyüp burada açıklama yaptı. Eylemde yolsuzluk ve rüşvet skandalına karışan hükümet yetkililerine tepki ön plandaydı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de de eğitim emekçileri greve çıktı. Greve katılım yoğun olurken, yapılan eylemde hükümet istifa etmeye çağrıldı.

Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim İş dershanelerin dönüştürülmesi tartışmasıyla başlayan ve eğitim sisteminin özellikle idari yapısını baştan sona değiştirmeyi öngören yasa tasarısına karşı greve çıktı. İl Sağlık Müdürlüğü önünde biraya gelen eğitim emekçileri Hamamyolu Saat Kulesine kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık  “Hırsız Var”, “Her Yer Rüşvet Her Yer Yolsuzluk”, “Hırsız Tayyip Erdoğan” ve “İşçi Memur El Ele Genel Greve” sloganları ata eğitim emekçileri hükümeti istifaya çağırdı. Saat kulesi önünde ayrı ayrı basın açıklaması yapan eğitim sendikaları, “Kamu kayaklarının özel okullara aktarılmasını, iş güvenliğimizin hedef haline getirilmesini ve eğitim yöneticilerini tasfiye planını kabul etmiyoruz” dedi. 

ÇORUM

'AKP’NİN YOLSUZLUK VE RANT DÜZENİNİ KABUL ETMİYORUZ'

Çorum’da eğitim sendikaları tarafından düzenlenen iş bırakma eylemine katılım yoğun oldu.

Eğitim Sen üyeleri, Çorum’da Özdoğanlar Sineması önünde toplanarak basın açıklamasının yapılacağı Saat Kulesi’ne kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.
Bini aşkın eğitim emekçisi, “AKP’ye kul, sermayeye köle olmayacağız”, “Her yer rüşvet her yer hırsızlık”, “Hırsız var”, “Hırsız AKP istifa” şeklinde slogan attılar.
Eğitim Sen’in yürüyüşüne HDP Eş Belediye Başkan Adayları Erdoğan Bolat ve Meryem Karataş, HDP Merkez İlçe Başkanı Ümit Küçükbayatlı, EMEP Merkez İlçe Başkanı Cafer Gökmen ile parti üyeleri de destek verdi.

Postane önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Öztürk, “17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında yıllardır kader ortaklığı yaptığı kesimlerle arası bozulan siyasi iktidar, ülkeyi hızla otoriterleştiren, yasama, yürütme ve yargıyı büyük ölçüde kendi iktidarının denetimine alan yasal düzenlemelerin ardından, eğitim sistemini tamamen denetimi altına almak için düğmeye basmıştır” diyerek, dershanelerin özel okula dönüştürülmesi sürecinde gündeme gelen, ancak içerdiği değişiklikle eğitim sisteminde büyük bir alt üst oluş yaratması kaçınılmaz olan “Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın eğitimde yaşanan sorunları daha da derinleştireceğini dile getirdi.

BALIKESİR

Balıkesir’de greve katılım yoğun oldu. Greve katılan Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyesi öğretmenler TÜİK meydanında bir araya gelip Ali Hikmet Meydanı’na yürüdü. Meydana gelen yaklaşık 500 eğitim emekçisi burada bir basın açıklaması  yaptı.



İSKENDERUN

Eğitim Sen ve Türk Eğitim-Sen’in dershanelerin dönüştürülmesi tartışmasıyla başlayan ve eğitim sisteminin idari yapısını değiştirmeyi öngören yasa tasarısına karşı greve çıktı.

İskenderun’da greve çıkan Eğitim Sen ve Türk Eğitim-Sen üyelerine Eğitim-İş üyeleri de katıldı. Okullardan yoğun katılımın sağlandığı grevde birçok okulun kapısı kapatıldı.
Pac meydanında bulunan üst geçidin altında saat 11:00 de bir araya gelen Eğitim-Sen üyeleri anıt alanında bir açıklama yaptı. Yürüyüş sırasında halk ve öğrencilerin desteğini alan eğitim emekçileri sık sık “hırsız var”, “Tayyip yasanı al başına çal”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Binin üzerinde kişinin katıldığı eylem halaylarla son buldu.

Öte yandan Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyeleri İskenderun Lisesi önünde toplanıp havuzlu çarşıya yürüyüp açıklama yaptılar.

TRABZON

MİLLİ Eğitim Temel Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikler, iş bırakma eylemi yapan eğitim sendikaları tarafından Trabzon’da protesto edildi.

Valilik önünde toplanan ve horon tepen Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-İş’e mensup eğitim emekçileri0, hükümet aleyhine sloganlar eşliğinde düdük çalarak Taksim Alanı’na kadar yürüdü. Bu sırada bazı kişiler pencerelerde tencere ve tava çalarak yürüyüşçülere destek verdi, bazıları da tepki gösterdi. Taksim Alanı’nda konuşma yapan Türk Eğitim Sen Şube Başkanı ve Kamu Sen İl Başkanı Coşkun Dilber, şöyle dedi:

"Milli Eğitim Temel Kanunu’nda değişiklik yapılması Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edildi. Bu yasa tasarısının çok tehlikeli olduğunu anlatmamıza rağmen hükümet yine bildiğini okudu. Bu tasarı insan hakları ihlalleriyle doludur, kazanılmış hakları budamaktadır. Eğitimin yandaşlıkla birlikte anılmasına neden olacaktır. Ehliyetin, liyakatin, bilginin, tecrübenin değil, AKP iktidarının adamı olmanın temel kıstas yapılmasına yol açacaktır. Sinen, korkan, itiraz edemeyen, bir köşede kendisine çizilen kaderi bekleyen, haksızlıklar karşısında sesini yükseltemeyen ‘köleler’ eğitimin her kademesinde filizlenecektir."

Eğitim-Sen Şube Başkanı Muhammet İkinci ise, 17 Aralık'ta düzenlenen yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından yıllardır kader ortaklığı yaptığı kesimlerle arası bozulan siyasi iktidarın, ülkeyi hızla otoriterleştiren, yasama, yürütme ve yargıyı büyük ölçüde kendi iktidarının denetimine alan yasal düzenlemelerin ardından, eğitim sistemini tamamen denetimi altına almak için harekete geçtiğini öne sürdü.

NEVŞEHİR’DE EĞİTİM EMEKÇİLERİ İŞ BIRAKTI

Nevşehir’de eğitim emekçileri, yeni Milli Eğitim Kanun tasarısını protesto etmek için bugün iş bıraktı.

Valilik önündeki Atatürk Anıtında toplanan Eğitim-Sen, Türk-Eğitim Sen ve Eğitim-İş sendikalarına üye eğitimcilere, CHP ve MHP temsilcileri de destek verdi. Eyleme katılanlar  hükümeti ve AKP aleyhinde çeşitli sloganlar attı.

Eğitim-İş Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Malkoç, tasarının yasalaşması halinde Milli Eğitim tarihinin en büyük tasfiyesine yol açılacağını, kamu okullarının özelleşmesine ön adım olacağını söyledi.

Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Ahmet Çelik de, tasarı ile iktidarın eğitimi tamamen denetimi altına almayı hedeflediğini öne sürdü.

Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur, bunun uyarı eylemi olduğunu belirterek, MEB Yasa Tasarısının ivedilikle geri çekilmesini istedi. Uğur, siyasi iktidarın, dershaneleri kapatma gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nı tamamen yeniden kurgulamak istediğini söyledi

YASA DEĞİŞİKLİĞİNE ANTALYA’DAN GREVLİ CEVAP

Antalya’da Eğitim Sen Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili olarak geniş katılımlı bir grev örgütledi.

Kapalıyol Halk Bankası önünde bir araya gelen iki bin kişilik Eğitim Sen korteji buradan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yürüyüş sırasında Başbakan Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’ın arasında olduğu iddia edilen telefon görüşmesi ile ilgili olarak atılan sloganlar dikkat çekti.

Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı Nurettin Sönmez; “17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında yıllardır kader ortaklığı yaptığı kesimlerle arası bozulan siyasi iktidar, ülkeyi hızla otoriterleştiren, yasama, yürütme ve yargıyı büyük ölçüde kendi iktidarlarının denetimine alan yasal düzenlemelerin ardından, eğitim sistemini tamamen denetimi altına almak için düğmeye basmıştır. Eğitim sisteminin acil çözüm bekleyen onlarca sorunu olmasına rağmen, hükümet yangından mal kaçırır gibi hazırladığı bir torba yasa ile eğitimi bir kez daha kendi çıkarları ve siyasal hedefleri doğrultusunda yeniden biçimlendirmek istemektedir. TBMM’ye sunulan kanun taslağına karşı mücadeleyi ortaklaştırmak için sendika ayrımı yapmadan, bu düzenlemeden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenecek bütün eğitim ve bilim emekçilerini birlikte hareket etmeye ve hükümetin baskıcı, otoriter ve dayatmacı politikalarına hep birlikte dur demeye çağırıyoruz. Meclis gündemindeki yasa tasarısının derhal geri çekilmesini ve toplumsal yaşamın her alanında olduğu gibi, eğitimde de tekçi ve dayatmacı uygulamalara son verilmesini istiyoruz” dedi.

ALANYA

Alanyada da Eğitim-Sen'e bağlı eğitim EMEKÇİLERİ grevdeydi. Alanya Postane önünde bir araya gelen işçiler, sloganlar eşliğinde Anıt Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık, “Hırsız var!”, “Hırsızlar Mecliste emekçiler hapiste”,”Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz” sloganları atan emekçilere, çevre esnaf ve sakinleri de alkışlarla destek verdi.

Meydanda basın metnini okuyan Eğitim-Sen Alanya Şube Temsilcisi Hüseyin Erler; 'okulların ve diğer eğitim kurumlarının birer ticarethane haline getirilmesini sağlayan torba yasasını istemiyoruz' dedi. Öğretmen atamaların yapılan yeni düzenlemeyle; eğitimde esnek, kuralsız çalışmanın artacağını söyleyen Erler, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin kadrolu ve güvenceli bir şekilde çalışmasını istiyoruz dedi.

BURSA

KAMU EMEKÇİLERİ HÜKÜMETİ İSTİFAYA ÇAĞIRDI

AKP Hükümetinin eğitim yasasında yapılmak istenen değişikliklere karşı grev yaparak hükümeti istifaya çağırdı. Eğitim Sen üyesi eğitim emekçileri başta olmak üzere KESK'e bağlı sendika üyeleri saat:11.00'de toplanarak Fomara meydanına kadar sloganlarla yürüdü. Yüzlerce kamu emekçisi yürüyüş boyunca “AKP istifa, Hırsızlardan hesabı emekçiler soracak”, sloganlarına çevredeki halk da alkışlarla destek verdi.

Aynı saatlerde kent meydanında toplanan Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş de Fomara meydanına sloganlarla yürüdü. Burada buluşan yaklaşık bin 500 kişi genel grev genel direniş sloganlarını attılar. Yürüyüşe Eğitim Sen Eski Şube Başkanı olan HDP Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Hasan Özaydın katılarak destek verdi

MALATYA’DA EĞİTİMCİLER GREVE ÇIKTI

Eğitim Sen ve Türk Eğitim-Sen’in dershanelerin dönüştürülmesi tartışmasıyla başlayan ve eğitim sisteminin idari yapısını değiştirmeyi öngören yasa tasarısına karşı Malatya’da da greve çıktı.

Malatya’da greve çıkan Eğitim Sen ve Türk Eğitim-Sen üyelerine Eğitim-İş üyeleri de katıldı.

Sendika binasının önünde bir araya gelen Eğitim Sen üyeleri “ bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıya Postane önüne yürüdü. Eylem halaylarla son buldu. Öte yandan Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyeleri de Postane önünde ayrı bir eylem gerçekleştirdiler.

AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar Eğitim Sen Şubesi, Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yapılmak istenen değişiklikleri protesto etmek amacıyla grevdeydi. Eğitim Sen binasından başlayan yürüyüş Anıtpark önüne kadar devam etti.

Anıtpark'ta yapılan ve Türk Eğitim Sen ile ortaklaşa düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda eğitim emekçisi katıldı.

Sık sık "Bilal'in kasası Merkez Bankası", "Hırsız AKP hesap verecek", "AKP'ye teslim olmayacağız" sloganlarının atıldığı basın açıklaması olaysız sona erdi.

GEBZE 26 ŞUBAT GREVİ

Eğitim Sen ve Türk Eğitim-Sen, dershanelerin dönüştürülmesi tartışmasıyla başlayan ve eğitim sisteminin özellikle idari yapısını baştan sona değiştirmeyi öngören yasa tasarısına karşı Gebze’de de greve çıktı.

Eski evlendirme dairesi önünde bir araya gelen eğitim emekçileri sloganlar eşliğinde Cumhuriyet meydanına doğru yürüyüşe geçtiler.
Eğitim-İş,Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Sen sendikaları üyesi eğitim emekçileri çıkarılmak istenilen yasa karşıtı sloganların yanı sıra sık sık ‘Hırsız Var’ sloganları ile de gündemdeki yolsuzluklara dikkat çektiler.

Tasarının insan hakları ihlalleriyle dolu olduğunu dile getiren ortak açıklamada ‘’Bu yasa tasarısı eğitimin yandaşlıkla anılmasına neden olacaktır. Ehliyetin, liyakatin, bilginin, tecrübenin değil; AKP iktidarının adamı olmanın temel kıstas yapılmasına yol açacaktır. Eğitim, atınızı istediğiniz gibi oynatacağınız bir alan değildir. Eğitim; bilgi ve tecrübenin birlikte harmanlandığı, hak edenin makamlara getirildiği, korkunun, zulmün değil doğruları söyleme cesaretine sahip insanların olması gereken bir alandır.’’açıklaması yapıldı.

KAYSERİ’DE EĞİTİMCİLERDEN “ALO OĞLUM ARIYOR” EYLEMİ

Kayseri’de KESK’e bağlı Eğitim-Sen ve Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı  Yasa Tasarısına tepki göstermek için bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Eylemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarına da gönderme yapan eğitimciler, “Alo oğlum” adında mizansen yaptı.

Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ali Benli, yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı Yasa Tasarısı’nın pimi çekilmiş bomba olduğunu vurgulayarak, “Paydaşlarla hiçbir istişare yapılmadan, ben yaptım oldu anlayışıyla hazırlanan, siyasallaşmanın önünü açan, kadrolaşmayı eğitimin her hücresine yerleştiren ve tam bir ucube yasa tasarısı, önümüzdeki günlerde eğitim hayatımızı yangın yerine çevirecektir” dedi.

KESK’e bağlı Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Ünsal da iş güvencesinin her geçen gün AKP tarafından yok edilmeye çalışıldığını belirtti. Ünsal, “İki gün önce internete düşen Başbakan ve oğlunun  ses kayırları ve iddiaların ciddiyeti, sarsıcılığı altında bu gün eğitim emekçileri olarak Türkiye genelinde grevde ve bu ülke için çocuklarımızın geleceği için görevdeyiz. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında yıllardır kader ortaklığı yaptığı kesimlerle arası bozulan siyasi iktidar, ülkeyi hızla otoriterleştiren, yasama, yürütme ve yargıyı büyük ölçüde kendi iktidarının denetimine  alan yasal düzenlemelerinin ardından, eğitim sistemini tamamen kendi kontrolü altına alma için düşmeye basmıştır.
Bizler hiçbir sendika yarımı yapmadan bu yasa tasarısına karşı ortak mücadele edeceğiz. Hükümete buradan sesleniyoruz, dayatmacı tutumunuzdan vazgeçin ve yasayı derhal geri çekin” 

“ALO OĞLUM ARIYOR”

Yapılan basın açıklamasının ardından eğitimciler, eylemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarına da mizansenle gönderme yaptı. Eylemde Türk Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk, bir anda durun oğlum arıyor diyerek megafonu eline aldı ve şu ifadeleri kullandı, “Telefon geldi oğlan arıyor, benim oğlan. Tamam oğlum, tamam yastığın altına bak. Orada  100 lira var. 100 liranın 50’sini doğal gaza ver. Ne  elektriği  mi kesmişler? Tamam oğlum, küçük kardeşin geliyor. Simit satmış. Servisçi almıyor mu? Olsun, yürüsün ne far eder ki,

Öztürk’ün bu mizansenine çevredeki bazı vatandaşlar da alkışları ile destek verirken sendika üyeleri de, “Gaz yedik cop yedik haram yemedik” şeklinde slogan attı.
CHP, Emek Partisi, HDP gibi bazı siyasi parti ve sendikaların da destek verdiği eğitimcilerin eylemi daha sonra çekilen halayların ardından son buldu.

TORBA YASAYI KABUL ETMİYORUZ

Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-İş sendikalarının kamuoyunda torba yasa olarak bilinen yasaya karşı ortak kararla örgütlediği grev Gaziantep’ te yaklaşık bin kişinin katılımıyla gerçekleşti. Kırkayak parkından yürüyüşe geçen kitle adliye meydanında basın açıklaması yaptı.

Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Faruk Koç’ un okuduğu basın açıklamasında ‘’17 aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında yıllardır kader ortaklığı yaptığı kesimlerle arası bozulan siyasi iktidar, ülkeyi hızla otoriterleştiren, yasama, yürütme ve yargıyı büyük ölçüde kendi iktidarının denetimine alan yasal düzenlemelerin ardından, eğitim sistemini tamamen denetim altına almak için düğmeye basmıştır.’’ denildi.

Torba yasanın hükümet tarafından ‘’yangından mal kaçırır gibi’’ hazırlandığının vurgulandığı açıklamada ‘’ dershanelerin dönüştürülmesi bahanesiyle öğrenci başına devlet desteği adı altında kamu kaynakları özel okullara aktarılmakta, devlete ait arazi ve okul binalarının özel sektöre ve kuvvetle muhtemel hükümetle bağlantılı kimi vakıf ve derneklere devredilmesi ya da kiralanmasının hesapları yapılmaktadır.’’ İfadelerine yer verildi.

Zaten mevcut koşullarda binlerce öğretmenin atamasının yapılmadığına dikkat çeken Koç, yasa tasarısı ile KPSS’ye ek olarak getirilmek istenen yeni sınavın, hükümetin kendinden olmayana tahammül edememesinin ve kendisine koşulsuz itaat edecek insanlarla çalışmak istemesini bir göstergesi olduğunu vurguladı.
‘’Yıllardır okulları ve diğer eğitim kurumlarını birer ticarethane haline getiren, eğitimin parasal yükünü büyük ölçüde halkın sırtına yıkanlar, eğitimde performansa dayalı ve sözleşmeli istihdamı temel alan, iş güvencemizi hedefleyen uygulamaları hayata geçirmenin hazırlığı içindedir.’’ denilen açıklamada eğitim emekçilerini iş güvencelerini pazarlık konusu yapmayacağının altı çizilirken tüm eğitim ve bilim emekçilerini kadrolu ve güvenceli çalışma koşularının sağlanması talep edildi.

Ayrıca, ‘’dersanelerin özel okullara dönüştürülmesi için gerekli altyapı çalışmaları sürdürülürken eğitim yöneticilerinin tıpkı bir şirkete yöneticisi gibi belirlenmesi, hükümetin siyasi kadroları gibi çalışan valiler tarafından atanması ve piyasa koşullarında çalıştırılmaları hedeflenmektedir. 4 yıl ve üzeri görev yapmış olan bütün eğitim yöneticilerinin tek bir yasa ile görevden alınması ve siyasi iktidarının bir dediğini iki etmeyen valiler tarafından atanması kükümetintek bir taşla bütün kuşları vurmanın hesaplarını yaptığını göstermektedir.’’ İfadelerinin yer bulduğu basın açıklaması sendika ayrımı yapmadan mücadeleyi ortaklaştırmanın önemi vurgulanarak bu düzenlemeden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenecek bütün eğitim ve bilim emekçilerine birlikte mücadele çağrısıyla sonlandırıldı.

BALIKESİR EĞİTİMCİLERİN GREVİ
Balıkesir’in Bandırma ve Edremit ilçelerinde ortak eylem kararı alın eğitim emekçileri Bandırma Cumhuriyet meydanı ve Edremit Cumhuriyet meydanında bir araya geldi.
Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Türk Eğitim-İş birlikte yaptığı eylem saat 12:30 da gerçekleştirildi. Mecliste çıkarılacak olan Milli Eğitim yasasıyla ilgili basın açıklaması yapan eğitim emekçileri yasayı protesto ettiler. Sendikaların eyleme katılımı yoğun oldu. Emekçiler basın açıklamasından sonra sloganlar ve halaylar çekerek eylemi sonlandırdı.

ÖNCEKİ HABER

CHP\'den TBMM TV\'ye suç duyurusu

SONRAKİ HABER

AKP, CHP hakkında sahte kaset mi üretecek?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...