26 Şubat 2014 10:26

'AİHM, Uğur Kaymaz'ın katledildiğini teyit etti'

Kaymaz ailesinin avukatlarından Reyhan Yalçındağ, AİHM'in verdiği kararla Türkiye'de ne kadar ciddi ihlallerin yaşandığını bir kez daha gösterdiğini belirtirken, Av. Erdal Kuzu ise, 'Bu kararla küçük Uğur ve babası kolluk güçleri tarafından haksız yere katledildiği teyit edilmiştir' dedi.

\'AİHM, Uğur Kaymaz\'ın katledildiğini teyit etti\'
Paylaş

Kaymaz ailesinin avukatlarından Reyhan Yalçındağ, AİHM'in verdiği kararla Türkiye'de ne kadar ciddi ihlallerin yaşandığını bir kez daha gösterdiğini belirtirken, Av. Erdal Kuzu ise, AİHM kararının kendileri için sevindirici olduğunu kaydederek, "Bu kararla küçük Uğur ve babası kolluk güçleri tarafından haksız yere katledildiği teyit edilmiştir" dedi.

21 Kasım 2004 tarihinde polis ve özel hareket timleri tarafından açılan ateş sonucu 12 yaşında 13 kurşunla babası Ahmet Kaymaz ile birlikte katledilen Uğur Kaymaz'ın katledilişinin üzerinden 9 yıl geçtikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 5 yıl önce yapılan başvuruyu karara bağladı. AİHM, Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "Yaşam hakkı"nı düzenleyen 2'inci maddesi ve "İşkence yasağını" düzenleyen 3'üncü maddesinin ihlal edildiğini belirterek, Türkiye'yi 140 bin euro tazminata mahkum etti.

Bölgede askerler eli işlenen cinayetlerin faillerinin yargılanması için çok çaba sarf ettiklerini belirten dava avukatlarından Reyhan Yalçındağ, Türkiye'de adil bir yargılama yapılması durumunda Kaymaz davasının AİHM'e taşınmayacağını hatırlattı. Yalçındağ, "Her zaman dedik ki ezilen Kürt halkının, insanlık dışı yöntemlerle toprağa düşen her bir canın failleri yargılansın diye çok çaba sarf ettik. Bunu Kaymaz davasından hatırlıyoruz. Dosya apar topar Eskişehir mahkemesine nakil edildi. Defalarca meslektaşlarımız, aile, saldırıya uğradı. En nihayetinde de failler cezasız kalarak beraat etti. Her seferinde uluslar arası hukuk değil, biz bu ülkede yaşadığımıza göre bu ülkenin yasaları gerçek olarak işlenmeli. Ancak bu gün verilen kararla Türkiye'de gerçekten ne kadar ciddi ihlaller yaşandığını bir kez daha görmüş olduk" dedi.

AİHM'in, Uğur Kaymaz ve babasının katledilmesi ile ilgili Türkiye'yi mahkum etmesinin önemli kararlarından biri olduğunu ifade eden Yalçındağ, "Ama artık bu gün Türk yargısı ile ilgili müthiş bir perde aralanmıştır. Kendilerine dokunduğu oranda iktidar kim olursa olsun bu gün oturup konuşuyor. Gönül isterdi ki bu gün toprağa düşen minicik canlarla alakalı da bir parça olsun, bu ülkeyi yönetenler ya da AKP hükümeti üzüntü duysun, biz onların 'faillerini yargılayamadık ve gerçekten hakkettikleri cezaya çarptırmadık' desin. Keşke bunun için bir cümle edebilseydiler. Bir insan olarak edebilseydiler, bir anne, bir baba olarak edebilseydiler, bırakalım bir ülkeyi yönetenler olarak. Daha dün Mehmet Uytun davasında korkunç, hukuk dışı bir karar çıktı. Yine Roboski'de yaşanan hukuk rezaletini biliyoruz. Dolayısıyla AİHM bu gün önemli bir not daha tarihe düştü. AİHM, sözleşmenin 2'inci ve 3'üncü maddeleri kapsamında Türkiye'yi cezaya çarptı. Bu karar oy birliği ile alınmış bir karar" dedi.

Dava avukatlarından ve İHD Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, AİHM kararının şimdilik kendileri için sevindirici olduğunu ifade ederek, "Ancak öldürülen Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz hakkında AİHM'in yaşam hakkı ihlaline hükmetmesi bizi sevindiren bir sonuç olmuştur. Bu zaten yıllardan beri dile getirdiğimiz bir durumdu. Devletin kolluk gücünün sanki görevini yapıyormuş gibi gözükmesi ve iki sivil vatandaşı öldürmesinin AİHM'de bu şekilde suçlu görülmesi bizi sevindirdi" dedi.

AİHM'in verdiği kararla birlikte "Kürdistan" topraklarında yaşanan adaletsizlik ve hukuksuzluğun bir daha ortaya çıktığını belirten Kuzu, "Karar bu bağlamda bizim için çok önemlidir. Küçük bir çocuğun ve babasının güvenlik güçleri tarafından yaşam hakkı ihlali olduğu kanaatine varmış ve küçük Uğur ve babası kolluk güçleri tarafından haksız yere katledildiği teyit edilmiştir. Umarız bu kararla beraber yaşam hakkı ihlallerine ilişkin açılan davalarındaki tutarsızlık ve yargısızlık sona erecek ve daha iyi kararlar ortaya çıkacaktır. Aynı zaman da Uğur ve babası şahsında tüm Kürt coğrafyasında devlet eli ile yaşanan cinayetlerin ortaya çıkması ve failleri hakkında tatmin edici cezalara ulaşması halinde objektif bir yargısal tutumun ortaya çıkması sağlanmış olacaktır" ifadesinde bulundu.

Dava avukatlarından Hüseyin Cangir ise, Kaymaz davasında Türkiye'nin hukuksuz kararlar aldığını bir kez daha AİHM kararı ile ortaya çıktığını belirterek, "AİHM, Türkiye'nin kutsal devlet anlayışının devleti korumak amacı ile sanıklar hakkındaki beraat kakarını cezalandırmıştır. Bu bizim için sevindirici bir karardır" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kara Panter üyesi Maroon 22 yıl sonra hücreden çıktı

SONRAKİ HABER

CHP\'den TBMM TV\'ye suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...