26 Şubat 2014 09:13

İnternet yasası teklifi Mecliste kabul edildi

İnternet düzenlemesinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) yeni yetkiler verilmesini de içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Görüşmelerde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı'nın 'Bu Meclis'te hırsız var diye bağırırken boşa bağırmamışız. Evet hırsız var' demesi gerginliğe yol açtı.

İnternet yasası teklifi Mecliste kabul edildi
Paylaş

İnternet yasasındaki değişikliklerin de yer aldığı 26 maddelik torba yasa, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Genel Kurul’da saat 15.00’te başlayan görüşmeler gece saat 02.35’de sona erdi.
Kanun, internet alanında da yeni düzenlemeler içeriyor ve TİB Başkanı’na yeni yetkiler veriyor. Buna göre, yeniden tanımlanan trafik bilgisi, taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abonelik bilgilerini içerecek.
TİB tarafından yalnızca mahkemelerce talep edilen trafik bilgileri istenebilecek. Trafik bilgisi ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde TİB Başkanlığı tarafından içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı veya erişim sağlayıcıdan alınarak, verilecek.
TİB Başkanı tarafından verilen erişimin engellenmesi kararı, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, onayına sunulan konuyla ilgili 48 saat içinde karar verecek. Soruşturma aşamasında verilen hakim kararı, sulh ceza mahkemeleri tarafından verilecek. Bu karar, birden fazla sulh ceza mahkemesi bulunan yerlerde, HSYK tarafından belirlenen mahkeme tarafından verilecek. TİB tarafından yalnızca mahkemelerce talep edilen trafik bilgileri istenebilecek.
Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen torba yasa ile, 2-B arazilerini satın almak isteyenlerin başvuru ve ödeme süreleri uzatılıyor.
Ayrıca, otoyollar, demiryolları, havaalanı, liman, baraj gibi kamu yararı niteliği taşıyan yatırımları engellemesi durumunda jeotermal kaynak ve doğal mineralli sularla ilgili karar kurul tarafından verilecek.

KAMU YARARINA 'KURUL' KARAR VERECEK
Torba yasa kapsamında yapılan değişiklikle, Petrol Piyasası Kanunu kapsamındaki işletme lisansı sahipleri de piyasa faaliyetine konu etmemek ve münhasıran petrokimya üretiminde kullanmak kaydıyla LPG ithal edebilecek. Otoyollar, demiryolları, havaalanı, liman, baraj gibi kamu yararı niteliği taşıyan yatırımların birbirlerini engellemesi durumunda jeotermal kaynak, doğal mineralli su arama ve işletme yatırımıyla ilgili karar kurul tarafından verilecek. 2/B arazilerini satın almak isteyenlerin başvuru ve ödeme süreleri uzatılacak. (ANKA/DİHA)

'BU MECLİSTE HIRSIZ VAR'
Torba Yasa teklifinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı'nın, kürsüde konuşma yaptığı sırada 'Hırsız Var' diye seslenmesi Genel Kurulda tansiyonu yükseltti.
CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Torba yasa teklifinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda söz aldı. Sarı, Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarını eleştirerek, "Bu mecliste hırsız var diye bağırırken boşa bağırmamışız. Evet hırsız var.ödedi ve eleştirilerini sürdürdü. Konuşmasını tamamladıktan sonra Sarı yerine geçerken, AKP'li milletvekilleri, Sarı ve Sarı'nın hakaret içerdiğini iddia ettikleri konuşmasına müdahale etmediğini iddia ettikleri TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'ya tepki gösterdiler. Bazı AKP'li milletvekilleri seslerini yükselterek Mumcu'ya seslendi. Mumcu da yaşanan tartışmalar nedeniyle birleşime ara verdi.

TANSİYON YÜKSELDİ
CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı'nın konuşmasına tepki gösteren çok sayıda AKP'li milletvekili CHP sırasına giderek bağırmaya başladı ve Sarı'nın üzerine yürüdü. Bunun üzerine CHP ve AKP'li milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. Yaşanan tartışma, araya giren Grup Başkanvekillerinin ortamı yumuşatmasıyla kavgaya dönüşmeden sonlandırıldı. Müslim Sarı ise, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal tarafından sıraların bulunduğu yerden uzaklaştırıldı.
Genel Kurula yaklaşık 20 dakika verilen aranın ardından birleşime devam edildi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AKP'li milletvekillerinin CHP sıralarını işgal ettiğini belirterek duruma tepki gösterdi ve "Meydan okuyan üst perdeden konuşan arkadaşlarınız var. İşgal ettiniz. Ayıp denen bir şey var" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Elektronun kütlesi kesin şekilde ölçüldü

SONRAKİ HABER

İtalya\'nın yeni başbakanı, Mussoli\'nin rekorunu kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...