25 Şubat 2014 11:43

AİHM, Kaymaz davasında Türkiye'yi suçlu buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 21 Kasım 2004'te Mardin Kızıltepe'deki evlerinin önünde polis tarafından öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz, babası Ahmet Kaymaz'la ilgili davada Türkiye'yi suçlu buldu. Mahkeme, yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM, Kaymaz davasında Türkiye\'yi suçlu buldu
Paylaş

AİHM, 2004’te evlerinin önünde polislerce öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz davasında Türkiye’yi mahkum etti. Adil yargılama yapılmadığına, yargılamada ayrımcılık yapıldığına ve yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmeden mahkeme Türkiye’yi 140 bin avro maddi ve manevi tazminata mahkum etti.

21 Kasım 2004’te polis ve özel harekat timleri tarafından açılan ateş sonucu 12 yaşında 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz olayı ‘Mardin Kızıltepe’de iki terörist öldürüldü’ diye duyurulmuştu. Devlet ve medya 12 yaşındaki Uğur’u ‘terörist’ ilan etmiş, sanık polislerin Mardin Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı dava ilk duruşmadan sonra ‘güvenlik’ gerekçesi ile Eskişehir’e taşımıştı. 4 polis hakkında açılan dava ‘meşru müdafaa’ gerekçesi ile beraatla sonuçlandı. Temyiz başvurusu yapılan Yargıtay da ‘Eylemin meşru müdafaa sınırları içinde kaldığı’na hükmetmiş, böylece sanık polisler serbest kalmıştı.

Kaymaz ailesi Türkiye’deki hukuk yollarının kapanması üzerine davayı 2009’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıdı. Dosyayı inceleyen AİHM, Türkiye’den savunma istedi. Türkiye uzun bir aradan sonra savunmasını tamamlayarak, AİHM’e gönderdi. Savunmada, polislerin Ahmet Kaymaz’ın ‘terörist faaliyetler’ içinde olduğunu değerlendirdiği belirtilerek, Uğur ve babasının polisin ‘teslim olun’ çağrısına ateşle karşılık verdikleri iddia edildi.

Türkiye’nin savunmasını ve delilleri değerlendiren AİHM, Türkiye’nin yaşam hakkını, işkence yasağını düzenleyen 3. maddeyi, adil yargılama ve yargılamada ayrımcılık yapılmaması ilkelerini ihlal ettiğini belirledi. Mahkeme Türkiye’yi 70 bin avro maddi, 70 bin avro manevi tazminata mahkum etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ses kaydı sonrası borsa düştü, dolar yükseldi

SONRAKİ HABER

CHP: Asrın yolsuzluğunun ayrıntılarını açıklayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa