25 Şubat 2014 07:47

Roboskî'de 'canlı kalkan' eylemine gaz bombalı saldırı

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyü sınır hattında "canlı kalkan" eylemi yapan yurttaşlara gaz bombaları ile müdahale edilmesi sonucu çok sayıda kişi yaralandı. BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, askerin hedef gözeterek kitleye saldırdığını belirterek, daha kitlesel bir şekilde eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

Roboskî\'de \'canlı kalkan\' eylemine gaz bombalı saldırı
Paylaş

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyü sınır hattında "canlı kalkan" eylemi yapan yurttaşlara gaz bombaları ile müdahale edilmesi sonucu çok sayıda kişi yaralandı. BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, askerin hedef gözeterek kitleye saldırdığını belirterek, daha kitlesel bir şekilde eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

Şırnak'ın Uludere (Qilaban) ilçesine bağlı Roboski köyü ile Federal Kürdistan Bölgesi sınırında askerler ve HPG'liler arasında yaşanan çatışmaları engellemek amacıyla dün Roboskili yurttaşlar, BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, BDP Şırnak İl Eş Başkanı Hami Akti, BDP Uludere, Şenoba, Hilal örgütleri tarafından başlatılan "canlı kalkan" eylemine sabah saatlerinde sert bir şekilde müdahale edildi. Bölgeye giden yurttaşların yaptığı "canlı kalkan" eyleminin ardından çatışmalar sona ermişti. Yurttaşların ısrarlı direnişi sonucu dün akşam saatlerinde askerlerin çatışma alanından geri çekilmesiyle yurttaşlar sınırın sıfır noktasında bulunan asker mevzilerine yerleşti. Askerler ile HPG'lilerin bulunduğu belirtilen tepeler arasında geceyi eksinin altındaki soğuk havada geçiren yurttaşlar, ateşler yakarak geceyi Roboski katliamının gerçekleştirildiği 15 No'lu sınır taşının bulunduğu noktada geçirdi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Beyaz Tepe'ye (Koxespî) çekilen zırhlı askeri araçların hareketliliği üzerine kitle çatışmalara neden olan "güvenlik yolu"na çıkarak burada bekleyişe geçti. Kısa süre sonra kitleye yaklaşan zırhlı araçlardan, "Dağılın" uyarısında bulundu. Bunun üzerine BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve BDP Uludere Belediye Başkanı Mesut Paksoy, askerlerle görüşmek istedi. Ancak heyetin tüm diyalog uğraşları sonuçsuz kalırken, araçlardan Sarıyıldız ve basın mensuplarının üzerine gaz bombaları yağdırıldı.

YARALILAR VAR

Yapılan sert müdahale sırasında gaz bombası kapsüllerinin Sarıyıldız'ın kafasının hemen üzerinden geçmesi dikkat çekerken, bir basın mensubu da dizine aldığı gaz bombasıyla hafif şekilde yaralandı. Roboskililer, yapılan müdahaleyi yuhalayarak protesto ederken, müdahale sırasında birçok yurttaş metrelerce yüksekteki tepeden yuvarlandı. Müdahale sırasında BDP Şırnak Milletvekili Sarıyıldız'ın danışmanı Vedat Yıldız ve Uludere Belediye Başkanı Mesut Paksoy, gaz bulutu nedeniyle fenalaşarak, tepeden uzaklaşmaya çalıştıkları sırada metrelerce yükseklikteki karlı tepeden yuvarlandı. Yıldız ve Paksoy'un yanı sıra Emine Ürek ve ismi öğrenilemeyen çok sayıda yurttaş gaz bombası nedeniyle baygınlık geçirdi.

SARIYILDIZ: SORUMLU AKP VE ŞIRNAK VALİSİ

Askerlerin sert müdahalesine tepki gösteren Sarıyıldız, askerlerin hedef gözeterek kitleye saldırdığını belirterek, toplumsal barış için bedenini siper eden kitleye yapılan müdahalenin barışa vurulmuş büyük bir darbe olduğunu vurguladı. Askerlere talimatı verenlerin ölümlerden nemalandığını kaydeden Sarıyıldız, "Bu askerler bazı yetkililerin talimatıyla ölüme sürükleniyor. Biz diyalog kurmak için girişimlerde bulunduk ancak, anlaşılan o ki bunlar diyalogtan değil savaştan anlıyor. Yapılan müdahale sırasında gördük ki askerler arkadaşlarımızı şehit etmek istiyor. İşte bunların barışa olan yaklaşımı bu. Biz çatışmayı durdurmak için buraya geldik ama onlar barış taleplerini bile görmezden geliyor. Bu saatten sonra burada yaşanacak en ufak bir çatışmadan ve can kayıplarından AKP Hükümeti ve Şırnak Valisi sorumludur" dedi.

Sarıyıldız Twitter hesabında da "Savaşa karşı bedenlerini siper eden halkımıza, kandan nemalanan askeri güçler tankları sürerek gaz bombaları ile saldırdı. Saldırı esnasında üzerimize yakın mesafeden ve baş hizasına doğru gaz bombaları atıldı, saldırı esnasında çok sayıda kişi fenalık geçirdi. Roboski'de artık paralel devlet mi dikey devlet mi derin devlet mi iş başında bilmiyoruz.Ancak bu provokasyonların tek muhatabı AKP'dir." dedi. 

Olay sonrası BDP'liler, daha kitlesel bir şekilde geri geleceklerini belirterek, sınır bölgesinden ayrıldı. Halen bölgedeki vadilerde bekleyişini sürdüren yurttaşlar, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci adaylarının gündemi de sansür

SONRAKİ HABER

Rusya’dan Ukrayna’daki yeni yönetime sert açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...