24 Şubat 2014 14:22

Kürkçü: Her yerde siyaset yapmaya devam edeceğiz

Kimsenin kendilerine siyaset yapma yeri gösteremeyeceğini ve her yerde siyaset yapmaya devam edeceklerini belirten HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Urla'da yapılan saldırıyı "Gladio saldırısı" olarak kodladıklarını vurgulayarak, "Devletin örgütlerini de bu suçla ilişkili olduğuna işaret etmek istiyoruz.

Kürkçü: Her yerde siyaset yapmaya devam edeceğiz
Paylaş

Kimsenin kendilerine siyaset yapma yeri gösteremeyeceğini ve her yerde siyaset yapmaya devam edeceklerini belirten HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Urla'da yapılan saldırıyı "Gladio saldırısı" olarak kodladıklarını vurgulayarak, "Devletin örgütlerini de bu suçla ilişkili olduğuna işaret etmek istiyoruz. Siyasi partilerden hiç açıklama gelmedi. Sessiz kalmak ortak olmaktır" dedi. HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise, AKP'nin korku ile kendini korumaya almaya çalıştığını ve süreç açısından adım atmadığını söyledi.

HDP eş genel başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, Urla'da HDP'lilere yönelik gerçekleştirilen saldırıya ve gündemdeki konulara ilişkin HDP Ankara il binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk konuşmayı yapan Kürkçü, medyaya baktıkları zaman saldırının hiç olmamış gibi gözüktüğünü söyledi. Kürkçü, 6 noktada eş zamanlı olarak gerçekleşen saldırılardan bahsettiklerini belirterek, "Şişli'de bunca yaşanmışlıktan sonra 'hepimiz Ogün Samast'ız' pankartını açarak sözüm ona ifade özgürlüğünü kullanan bir güruhun buna cesaret etmesi bir cüret ifadesidir. Aynı cüretin sahipleri Kadıköy'de seçim otobüsümüze saldırmışlardır. Aynı saatlerde Urla'da son derece vahim bir saldırı oldu" dedi. Kürkçü, saldırı sonucunda 9 kişinin yaralandığını şu an için hayati tehlikenin ise olmadığını söyledi.

'SUSUYORSANIZ ONAYLIYORSUNUZ DEMEKTİR'

Kürkçü, saldırıdan sonra kimsenin gözaltına alınmadığını ve kimse hakkında soruşturma açılmadığını vurgulayarak, "Kendi ilçelerinde söz almak için harekete geçen insanları taşlayacaksınız, araçlarını pert edeceksiniz ve hiçbir şey olmamış gibi ne yapıyorsanız onu yapmaya devam edeceksiniz. Burada gördüğümüz güruh kurt başı işaretleri gösteren bir topluluktur. Bunları şu an için herhangi bir partiye zimmetlemiyoruz. Bu olaylarla ilgili hiçbir partinin kınamadığını, görüş bile beyan etmediğini belirtmek isteriz. Susuyorsanız onaylıyorsunuz demektir. O zaman kurt başları ve 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sözü yerini bulur. Ben partilerden 'bu yapılanlar demokrasiye saldırıdır' demelerini bekliyorum. Öyle anlaşılıyor ki; Sayın Bahçeli'nin sık sık yakındığı gibi 'içimizdeki ajanlar' sözünde olduğu gibi kimi unsurlar bunu yapmıştır. Kim çözüm sürecine karşı ise kim Kürt meselesinin barışçıl yönden çözümüne karşı olduğunu belirtmişse onlar bu saldırının içindedirler veya onaylamaktadırlar" diye konuştu.

'DEVLETİN ÖRGÜTLERİ BU SUÇLA İLİŞKİLİ'

Kürkçü, kendilerinin saldırıyı "Gladio saldırısı" olarak kodladıklarını vurgulayarak, "Devletin örgütlerini de bu suçla ilişkili olduğuna işaret etmek istiyoruz. Çünkü bir gün önce Urla'da bu etkinliğin yapılacağı İzmir Emniyeti ile paylaşıldı. Ancak arkadaşlarımıza 'Urla'da her şey kontrol altındadır' denilmesine rağmen bunlar olmuştur. Polis taşlayan gruba karşı hiçbir önlem almadı. Araçlarından inen arkadaşlarımıza gaz sıktı ve saldırdı. Onların etkinliğinin gerçekleşmesi için tedbir alacağına oradan uzaklaşmaları için onları ikna etmeye çalıştı" diye konuştu. Kendilerinin hiçbir yeri terk etmeyeceklerini ve yaşadıkları her yerde siyaset yapacaklarını belirten Kürkçü, "Sözümüzü ve programlarımızı terk etmiyoruz. Karadeniz'de uğradığımız saldırının benzeridir. Bize 'Urla özel harekatın ve psikolojik harekatın özerk bölgesidir' denilmek isteniyor. Öyle mi? Biz bunu takmıyoruz" dedi.

HÜKÜMETE UYARI

Kürkçü, Urla İlçe Emniyet Müdürü ve İzmir Emniyet Müdürü hakkında bugün suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, "AKP'yi uyarıyoruz. Böyle başlarsa böyle gider. Böyle başlamasını istemezdik, madem yaptınız böyle gitmemesi için tedbirinizi alın. Her hükümetin görevi yurttaşların özgürlüklerini diledikleri gibi kullanmalarına ilişkin tedbir almaktır" dedi. Kürkçü, "Bize marifet mi göstermek istiyorsunuz. Savaşı mı başlatmak istiyorsunuz. O savaşta sizi en önde görmek isteriz. Alnınızdan kurşunu yiyip tabut içinde gelmenizi isteriz. Ama bunu yapmazsınız, çoluk çocuğu kışkırtırsınız kendiniz bir eli yağda bir eli balda haramzadeler. Siz kendi savaşınızda boğulursunuz" diye konuştu. Kürkçü, Kürt halkının bütün provokasyonları boşa çıkaracağını söyledi.

'BU ZİHNİYETİ EGE DENİZİ'NE DÖKECEĞİZ'


"Siz vatanınızı çok seviyorsanız Urla'nın uluslararası sermayeye parsel parsel satılmasına ses çıkarırdınız" diyen Kürkçü, kimsenin kendilerine siyaset yapma yeri gösteremeyeceğini ve her yerde siyaset yapmaya devam edeceklerini söyledi. Kürkçü, "Bu zihniyeti Ege Denizi'nden dökeceğiz. Böyle bir zihniyet artık Türkiye'de yaşam hakkına sahip değildir" diye konuştu. Kürkçü, kışkırtmalara kapılan yurttaşlara da seslenerek, "Evladınızı savaşta kaybetmek yerine insanlar size fikirlerini getirdiğinde bunları tartın. Bunları beğenmiyorsanız onlara destek olmazsınız beğenirseniz ise yanında yer alırsınız" ifadesini kullandı. Kürkçü, HDP'nin kendisini bir etnisite ile özdeşleştiren bir parti olmadığını söyledi. Kürkçü, "Uyarıyoruz hükümet tedbirini alsın gladioda aklını başına alsın" dedi.

TUNCEL: HALKLARIN BEKLENTİSİ MİT'İN DEĞİL SÜRECİN GÜVENCEYE ALINMASI

Kürkçü'nün ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise, Agos gazetesi önünde yaşananların çok vahim bir durum olduğunu ve bunun sadece Ermeni yurttaşlara yönelik bir mesaj olmadığını kaydetti. Tuncel, "Türkiye'de çok ciddi sorunlar var. AKP iktidarı da süreci ilerletmek istememektedir. AKP bir korku ile kendisini korumaya çalışmaktadır. Korkunun demokrasiye faydası yoktur. AKP kendini garanti altına almaya yönelik çalışma yapıyor. MİT yasası da budur. Türkiye halklarının beklentisi MİT'i değil sürecin güvenceye alınmasıdır. Yapılması gereken şey yasal adımların atılmasıdır. Ama ne yazık ki; buna ilişkin hiçbir şey görmüyoruz. Buradan cesaret alıyorlar. Urla'da polis neredeyse saldırıyı teşvik etmektedir" diye konuştu. Tuncel, Ege halkının da bu yaşananları kabul etmeyeceğinin altını çizdi.

'ERKEKLER ARTIK SUSSUN'

8 Mart'a az kaldığını ve etkinliklerin başlayacağını belirten Tuncel, "AKP döneminde kadına yönelik şiddet her zamankinden daha fazla arttı. 8 Mart haftasında hem kadına yönelik şiddet konusunda sözümüzü söyleme hem de kadının eşitlik mücadelesini görünür kılacağız. Kabataş olayında yaşanan tartışmalar ciddi sorun oldu. Erkeklerin beyanı noktasında çok başka yerlere çekildi. Erkekler kadın bedeni üzerindeki beyanlarına son vermelidir. Erkekler artık sussun. Onlar konuştuğu sürece kadınlar daha fazla şiddete maruz kalıyor" değerlendirmesinde bulundu. Tuncel, Meclis üyelikleri konusunda fermuar uygulaması yaptıklarını bunun da Türkiye'de ilk olduğunu söyledi.

'PARALELİ OLANI OLMAYANI BİZİ DİNLİYOR'

Kürkçü ve Tuncel açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Dinlemelere ilişkin soru üzerine Tuncel, "Türkiye'de diğer listeyi de bekliyoruz artık. Bu dinleme mevzusu yeni değil. Daha önceden de çıktı. Genelkurmay'ın dinleme arşivinde de ismimiz çıktı. Paraleli olanı olmayanı bizi dinliyor. Bundan 2 ay önce sekreterime savcılıktan dinlendiğine dair belge geldi. Bu çok hukuksuz bir durumdur. Acaba kaç tane liste var ve ne kadar insan dinlendi. Bu Türkiye'nin ne hale getirildiğini gösteriyor. Bizi dinleyenler bu saldırıları yapanlar için de gereğini yerine getiriyor mu? Getirmiyor. Biz yaptığımız şeyi açık söylüyoruz. İçimiz de dışımız da bir. Umarım bizim görüşlerimizden faydalanmışlardır. Bir ülke düşünün ki; herkesi suçlu görüyor" ifadesini kullandı. (Ankara/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Halkın alın terini çalanlara karşı duracağız

SONRAKİ HABER

Elazığlı depremzedelerden konut fiyatı tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...