24 Şubat 2014 11:55

Roboskîliler geceyi sınırda geçirecek

Federal Kürdistan bölgesi sınır hattındaki Beyaztepe ile Karaçalı bölgesi arasında yapılan ‘güvenlik yolu’ nedeniyle geçtiğimiz hafta başlayan gerginlik devam ediyor. Halkın kararlı duruşu çatışmaları sonlandırdı. Askerler ve iş makineleri geri çekildi.

Roboskîliler geceyi sınırda geçirecek
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Diyarbakır


Federal Kürdistan bölgesi sınır hattındaki Beyaztepe ile Karaçalı bölgesi arasında yapılan ‘güvenlik yolu’ nedeniyle geçtiğimiz hafta başlayan gerginlik bugün devam etti. Sınırın karşı tarafından iş makinalarını uyarmak amacıyla HPG’liler tarafından ateş açılması üzerine çatışma çıktı. Askerlerin bölgeyi bombalamasının ardından karşılıklı olarak silahlar ateşlenirken, Roboskîliler sınıra yürüdü. Sınıra yürüyen yaklaşık 600 kişi, askeri heyetle görüştü. Askerlerin geri çekilmesini talep eden Roboskili aileler, askerin taleplerini reddetmesi üzerine geceyi sınırda geçirme kararı aldı.

DUVARIN AMACI BELLİ

Görüştüğümüz Veli Encü, BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir kitleyle birlikte sınırda bekleyişlerinin sürdüğünü söyledi. 5 kişilik heyetin, askeri yetkililer ile görüştüğünü ifade eden Encü, “Askerler taleplerimize olumlu yaklaşmadı. Tanklar, zırhlı araçlar ve iş makinaları çekilmediği sürece geceyi burada geçireceğiz” dedi.

Askeri heyetin çatışma olmadığını ve silah sesleri için ‘eğitim yapıldığını’ söylediğini de aktaran Encü, “Kamuoyuna asker ölüm haberi bile düştü. Bunu teyit ettiremedik ama çatışma olduğu çok açık. Roboskî sınırında kirli bir oyun oynanıyor” sözlerini kullandı. Yapılan güvenlik yolu ve çekilecek tel örgüyle sınır ticaretinin  ve Roboskili ailelerin anmalar için katliam noktasına gitmesinin engellenmeye çalışıldığını dile getiren Encü, “Katliamın izini silmek, aileleri uzak tutmak istiyorlar” diye konuştu.

30 yıldır yapılmayan duvarın Roboski katliamından sonra yapılmasına dikkat çeken Encü, “Karaçalı diye isimlendirdiğimiz ve PKK’nin kontrolünde olduğu söylenilen bir bölge var. O noktaya top atışları hem karadan hem de havadan sürüyor. Bu sabah kara operasyonu vardı” dedi. Askerlerle görüştükleri sırada dahi silah seslerinin hiç susmadığını aktaran Encü, talepleri karşılanana kadar sınırda beklemeye devam edeceklerini vurguladı.

ASKERLER GERİ ÇEKİLDİ

Halkın kararlı duruşu üzerine askerler geri adım attı. Askerler ve yol yapımında kullanılan iş makineleri geri çekildi. Bölgeye yerleştirilen zırhlı araçların da askerleri alarak Beyaz Tepe Askeri Üs Bölgesi’ne geçtiği görüldü. Askerlerin geri çekildiğini gören yurttaşlar, alkış, zılgıt ve sloganlar ile kutlama yaptı. Askerlerin boşalttığı mevzilere geçen yurttaşlar, havanın kararmasıyla beraber, soğuk havanın etkisini kırmak için ateşler yakarak, marşlar söyledi. Halay çeken grup nöbet eylemini başlattı.

Yurttaşlar, askerlerin bir daha geri dönme ve çıkma ihtimali bulunan çatışmanın önüne geçmek amacıyla sabaha kadar nöbet tutacaklarını belirtti.


 

ÖNCEKİ HABER

İşçilerden refüjde kahvaltılı eylem

SONRAKİ HABER

Kırmızılı kadın fotoğrafına ödül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...