23 Şubat 2014 20:02

MİT teklifi, İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi

TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Ulusal İstihbarat Teşkilatı Yasası'nda Değişiklik Yapılması Konusunda Kanun Teklifi kabul edildi.

MİT teklifi, İçişleri Komisyonu\'nda kabul edildi
Paylaş

TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Ulusal İstihbarat Teşkilatı Yasası'nda Değişiklik Yapılması Konusunda Kanun Teklifi kabul edildi.

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, Oslo sürecini hatırlatarak, kanunda 'aynı konuya ilişkin yeniden soruşturma yapılamaz' hükmüyle MİT Müsteşarı'na hukuk koruması getirildiğini iddia etti. Dinçer, "Acaba korkunun eseri olarak mı konuldu?" diye sordu. Tutuklu ve hükümlülerin başka ülkelerle takasının yolsuzluk soruşturmasıyla ilişkili olduğunu öne süren Dinçer, "Reza Zarran'ı ya da el Kaide mensuplarını kurtarmak için mi düzenlendi?" diye konuştu.

Bu kanunun en tehlikeli maddesinin 8. madde olduğunu savunan Dinçer, basına yönelik getirilen cezaları eleştirdi. Basın kuruluşundaki bir çaycının unutulduğunu belirten Dinçer, herkesin çete kapsamına alındığını kaydetti. CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ ise 12 Eylül döneminde bile böyle bir yasanın düşünülmediğini vurguladı. İktidarın bir an önce bu yanlıştan dönmesini istedi.

MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, bu teklife karşı olduklarını belirterek muhalefet şerhi yazacaklarını ve bunun için yeterli bir sürenin verilmesini istedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, teklifin Anayasaya, kuvvetler ayrılığına aykırı olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanından daha büyük koruma zırhına bürünebileceğini kaydetti.

AKP Çankırı Milletvekili İdris Şahin ise verilen katkılara teşekkür etti. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, iki gün boyunca konunun çok verimli değerlendirildiğini ifade etti. Bazı düzeltmelerin yapıldığını dile getiren Atalay, Meclis Genel Kurul'a gitmeden önce bazı değerlendirmelerin tekrar yapılacağını ve belki bazı düzeltmelerin de yapılabileceğini kaydetti.

YAPILAN BAZI DEĞİŞİKLİKLER ŞÖYLE;

MİT Kanun teklifinde ilk değişim birinci maddede yapıldı. Teklifteki birinci maddenin ikinci fıkrasındaki, "Devletin güvenliği ile ilgili, sınır ötesi görevler hariç olmak üzere cümlesi Milli İstihbarat Teşkilatı'na bu görevler dışında görev verilemez" şeklinde değiştirildi.

Birinci maddenin j bendinde "yabancı istihbarat" ifadesinin yerine "çağdaş istihbarat" ibaresi konuldu. Teklifin ikinci maddesinde de değişiklik yapıldı. Mevcut kanundaki hükümler korundu ancak 'Bakanlıkların Müsteşarları' ibaresi, 'ilgili bakanlıkların müsteşarı' şeklinde değiştirildi. Böylece, Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu'na Başbakan değil, mevcut kanundaki gibi MİT Müsteşarı başkanlık edecek. Söz konusu değişiklik, muhalefetin de desteğini aldı.

Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri ele geçiren, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bulunduran, kaydeden, bir başkasına veren veya yayan kişiye 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek. Birinci ve ikinci fıkra kapsamındaki bilgi ve belgelerin; radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayımlanması, yayılması veya açıklanması halinde süreli veya süresiz yayın sahibi, içerik sağlayıcı, eser sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımcı ile yayanlar hakkındaki cezalarda ise alt sınır üç yılda kalırken; üst sınır ise 12 yıldan 9 yıla düşürüldü.

MİT'in dinlemeler konusunda izin alacağı yer de değiştirildi. "Yetkili ve görevli hakim, 26'ncı maddeye göre Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenen Ankara Ağır Ceza Mahkemesinin üyesidir." şeklinde değiştirildi. MİT'e verilen görev ve yetkiler çerçevesinde yapılan her türlü talep öncelikli olarak yerine getirilecek. Bu talepleri yerine getirenlerin hukuki ve cezai sorumluluğu ise doğmayacak. MİT mensupları ile MİT'te görev yapmış olanlar, MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık yapamayacak. Ancak, devletin çıkarlarının zorunlu kıldığı hallerde MİT mensuplarının tanıklığı MİT Müsteşarının, MİT Müsteşarının tanıklığı ise Başbakan'ın iznine bağlandı. (ANKARA)

 

ÖNCEKİ HABER

KESK’te kongreler sürüyor

SONRAKİ HABER

İşçiler kurultaya hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...