23 Şubat 2014 19:42

Tarım alanları azaldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1995-2013 döneminde toplam tarım alanlarının yüzde 11.3 azalarak 26.83 milyon hektardan 23.81 milyon hektara gerilediğini bildirdi.

Tarım alanları azaldı
Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 1995-2013 döneminde toplam tarım alanlarının yüzde 11.3 azalarak 26.83 milyon hektardan 23.81 milyon hektara gerilediğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, 76.96 milyon hektar karasal alanıyla Avrupa’da Rusya’nın ardından en geniş karasal alana sahip ülkesi olmasına karşın, birinci ve ikinci sınıf tarım toprağının yetersiz olduğunu, 5.1 milyon hektar her türlü tarıma ve işlemeye elverişli birinci sınıf, 6.7 milyon hektar da işlemeli tarıma orta elverişli ikinci sınıf tarım toprağı bulunduğunu belirtti.

Arazilerin bir kısmının ise kabiliyetlerine uygun kullanılmadığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarım alanlarının şehirleşmeye ve sanayi tesislerine dönüştürülmesi tarım alanlarının azalmasındaki en büyük sebeptir. Çok uzun yıllardır birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerinin imara açılarak, sanayi ve yerleşim yerleri yapıldı. Şehir, ilçe ve beldelerde tarım arazileri imara açıldı, konutlar yapıldı. Türkiye’de kentsel yapılaşmanın, kaliteli tarım arazileri üzerinde yoğunlaşması, tarım yapılan alanların ise daha düşük nitelikli arazilere doğru kaymasına neden oldu.”
Bayraktar, şehir planlarının, ülke tarımının geleceği düşünülerek yapılması gerektiğini belirtti (Ankara/ANKA)


TÜRKİYE SU FAKİRLİĞİ SINIRINDA

Samsun’daki 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yusuf Demir, Türkiye’nin yaygın kanının aksine su zengini değil, su fakirliği sınırında bulunan bir ülke olduğunu söyledi. Doğal bir olay olan kuraklığın etkilerinin iklim değişikliği ve insan faaliyetleriyle daha da şiddetli hale gelebildiğini belirten Demir, şöyle devam etti: “Kuraklığın kronik sorun haline gelmemesi için su kaynaklarının yağışlı hem de kurak dönemlerde iyi yönetilmesi gerekir. Öncelikle tarımda suyun etkin kullanımı, ürün deseninde su kaynaklarına uygun ürün seçimi ve planlamalara suyun bir değişken olarak dâhil edilmesi oldukça önemli. Diğer yandan, sanayi kuruluşlarının su kaynakları üzerinde miktar ve kalite anlamındaki etkileri de en aza indirmelidir. Türkiye son 50 yılda Van Gölü büyüklüğünde 3 sulak alanı kaybetti.” (SAMSUN)


ÇİFTÇİ KURAKLIK NEDENİYLE ÜRÜN DEĞİŞTİRECEK

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı  Semih Karademir Çukurova’da kuraklığın üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti. Buğday ekimine Çukurova kentlerinde 15 Kasım’da başlanmasına rağmen, ürünün hala birçok yerde yeşermediğini vurgulayan Karademir şunları söyledi: “Mart ayında da beklenen yağış olmaz ise, buğdayın istenilen boyuta gelmediği tarlalar sürülüp 2’nci ürün mısır, soya veya pamuk ekimine gidilecektir. Birçok üretici bunun için hazırlık yapıyor. Bu üreticiye ikinci kez ekim maliyeti getirecektir. Adana’dan çıkan yaklaşık 1 milyon tonluk buğday turfandadır ve diğer bölgelere piyasa oluşturması açısından büyük önem arz etmektedir.” (Adana/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Trans cinayeti protesto edildi

SONRAKİ HABER

İşçi servisi kazası: 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...