23 Şubat 2014 18:50

Sülfürik asite karşı çıkanlara dava

Mersin’in Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi’nde kurulmak istenen sülfirik asit ünitesine karşı yapılan eylem ve etkinlikler nedeniyle 36 vatandaşa dava açıldı.

Sülfürik asite  karşı çıkanlara dava
Paylaş

Mersin’in Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi’nde kurulmak istenen sülfirik asit ünitesine karşı yapılan eylem ve etkinlikler nedeniyle 36 vatandaşa dava açıldı.

Akdeniz Belediyesinin inşaat ruhsatı vermediği ve belediyenin yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtığı Soda Sanayii içinde kurulmak istenen sülfirik asit ünitesine bölgede yaşayan vatandaşlar da karşı çıkarak eylem yapmıştı.  

Kazanlı Halk Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Serdar Cengiz, Kazanlı’da yaşayan yurttaşların tarım ile geçindiğini, ürettikleri ürünlerin karşılığını alamadıkları için Ziraat Bankasından teşvik kredisi adı altında kredi aldıklarını ancak borçlarını ödeyemedikleri için bankanın borçlarını yapılandırmaya götürdüğünü belirterek, “Borçlar yapılandırıldığı halde topraklarımız bizim haberimiz olmadan satıldı. Birçok arkadaşımız bu nedenle kalp krizi geçirerek öldü. Biz yapılması planlanan ünite ile topraklarımıza el konulması olayının birbiri ile bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Topraklarımız bu şekilde elimizden alınmaya ve buralara sülfirik asit ünitesi yapılmaya çalışılıyor” diye konuştu.
Yine Kazanlı’da bulunan Soda Sanayiinden çıkan atıkların, mahalle halkının topraklarının verimliliğini de düşürdüğünü belirten Cengiz, atıkların zehir saçtığını atıklar nedeni ile bazı yurttaşların yakalandıkları kanser hastalığı nedeni ile yaşamını yitirdiğini iddia etti.

Ayrıca Cengiz, 36 yurttaş hakkında ünitenin yapılmasını istemedikleri için düzenledikleri eylemler nedeni ile dava açıldığı bilgisini verdi.

Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk ise dünyanın ekolojik dengesini bozacak her türlü uygulamaya karşı çıktıklarını, hiçbir yatırımın insan hayatından daha değerli olmadığını belirterek şunları söyledi. “İnsan yaşamına ve doğaya saygılı bir anlayış, çocuklarımıza geleceğe korkmadan bakabildikleri, özgürce yaşayabildikleri bir dünya felsefesiyle,  Kazanlı Mahallesi’ne kurulması planlanan sülfirik asit üretim tesisine ait ÇED raporuna karşı ‘olumsuz’ görüş bildirdik. İnsan sağlığına ve çevreye duyarlılığımızı bir kez daha ortaya koyarak, Sülfürik asit üretim tesisine ilişkin ÇED raporuna karşı itirazlarımızı bakanlığa ilettik ve sürecin yakın takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi. (Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Metin Can ve Hasan Kaya anıldı

SONRAKİ HABER

Bakan\'a \"Ayakkabı kutusu\" dedi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...