23 Şubat 2014 18:38

Metin Can ve Hasan Kaya anıldı

1993 yılında kaçırılarak katledilen, İnsan Hakları Derneği Elazığ Şube Başkanı Avukat Metin Can ve Doktor Hasan Kaya ölümlerinin 21. yıl dönümünde, mezarları başında anıldı.

Metin Can ve Hasan Kaya anıldı
Paylaş

Orhan KURUL
Elazığ


1993 yılında kaçırılarak katledilen, İnsan Hakları Derneği Elazığ Şube Başkanı Avukat Metin Can ve Doktor Hasan Kaya ölümlerinin 21. yıl dönümünde, mezarları başında anıldı.

Can ve Kaya’nın mezarlarının bulunduğu Asri Mezarlık’taki anmaya İHD Genel Sekreteri Selma Güngör’de katıldı. Saygı  duruşuyla başlayan anmada ilk sözü alan İHD Elazığ Şube Başkanı Behzat Hazır, “Bu cinayetler devlet tarafından kurulan kontra örgütleri tarafından işlenmiştir. Devlet yetkililerinin de zaman zaman itiriaf ettiği bu örgüt kurucuları ve mensupları ne yazık ki yargı önüne çıkarılmamış, korunmuşlardır” dedi. Kaya ve Can’ın öldürüldükleri dönem Kovancılar ilçesinde görev yapan güvenlik güçlerinin araştrılması gerektiğini söyleyen Hazır, o dönemde Kovancılarda görev yapan bir ekibin benzer birçok cinayet işlediğini dile getirdi. Hazır,  “Bu ve benzeri katliamlar günümüzde de sürüyor. Roboskî’de 34 insanın katledilmesi ve mahkemelerce faillerin aklanması, Gezi’de hayatını polis kurşunuyla kaybedenlerin faillerinin yargılanıp gerekli cezaları almaması katilleri cesaretlendirmektedir” dedi.

Daha sonra söz alan İHD Genel Sekreteri Selma Güngör ise “Mezar başı anmasında bulunmak 1993’lü yıllara geri dönmek gibi. Metin Can ve Hasan Kaya’nın katledilmelerinin iki nedeni var. Birincisi Kürt olmaları, diğeri insan hakları savunucusu olmalarıdır” dedi İnsan hakları savunucularının devletin işlediği suçları açığa çıkardıkları için katledildiğini söyleyen Güngör, “1993’te devlet Kürt sorununu çözmek yerine Kürt sorununun çözümünü isteyenleri yok etme politikasını seçti. Hasan Kaya ve Metin Can’ın kısacık ömürlerine sığdırdıkları mücadelenin önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi. Göngör’Ün konuşması sırasında göz yaşlarına hakim olamaması duygulu anlar yaşanmasına neden oldu.
 

ÖNCEKİ HABER

Hızlı tren üzerine HES’e durdurma

SONRAKİ HABER

Sülfürik asite karşı çıkanlara dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...