23 Şubat 2014 16:18

Kadıköy ve Urla'da HDP'ye saldırı

Kadıköy'de Sırrı Süreyya Önder'in katılımıyla gerçekleşen mitingin ardından HDP seçim otobüsü saldırıya uğradı. Otobüsün önünü kesen bir grup saldırgan otobüse taş ve sopalarla saldırdı. Urla'da da saldırıya maruz kalan HDP'lilerle dayanışmak için araçla ilçeye gelen yurttaşlar sopa ve demir çubuklarla linç girişimine maruz kaldı, 4 kişi ağır yaralandı.

Kadıköy ve Urla\'da HDP\'ye saldırı
Paylaş

Kadıköy'de Sırrı Süreyya Önder'in katılımıyla gerçekleşen mitingin ardından HDP seçim otobüsü saldırıya uğradı. Otobüsün önünü kesen bir grup saldırgan otobüse taş ve sopalarla saldırdı. Urla'da da saldırıya maruz kalan HDP'lilerle dayanışmak için araçla ilçeye gelen yurttaşlar sopa ve demir çubuklarla linç girişimine maruz kaldı, 4 kişi ağır yaralandı. Toplam yaralı sayısının 7'ye yükseldiği kentte HDP'liler ise saldırıları protesto etmek için ilçe girişini trafiğe kapatarak oturma eylemi başlattı. Urla'ya çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi.

HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Sırrı Süreyya Önder'in katılımıyla yapılan Kadıköy HDP 1. Bölge Seçim Koordinasyonu Bürosu'nun açılışının ardından bir grup saldırgan önünü kestikleri HDP seçim otobüsüne taş ve sopalarla saldırdı. Mitinge dönüşen açılış sonrası Arnavutköy'de açılışı yapılacak seçim bürosu açılışı için Kadıköy'den Arnavutköy'e doğru hareket eden seçim otobüsünün önü Kadıköy Rıhtım Caddesi üzerinde ırkçı bir grup tarafından kesildi. Saldırganlar önüne kestikleri otobüse taş ve sopalarla saldırdı. Yaşanan saldırıda otobüs hasar gördü. Saldırı sırasında bölgeye ulaşan çevik kuvvet polisleri, saldırgan gruba müdahale etti. Çevik kuvvetin otobüsün saldırganlara müdahale ederek önünü açması üzerine seçim otobüsü bölgeden uzaklaşabildi.

Urla'da saldırıya uğrayan HDP'lilerle dayanışmak için minibüsle Buca ilçesinden Urla'ye gelen HDP'liler de saldırıya uğradı. Ellerindeki taş, demir çubuk ve sopalarla araçtaki HDP'lilere saldıran güruh, araçta bulunan 4 HDP'liyi linç etmek istedi. Saldırıda 4 HDP'li çeşitli yerlerinden yaralanırken, araç kullanılmaz hale geldi. Ağır yaralanan 4 yaralı 9 Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine kaldırıldı. Önceki saldırıda yaralanan iki kişi ile birlikte yaralı sayısı 7'ye yükseldi.

Öte yandan seçim bürosunda mahsur kalan HDP'liler ise polisin olay yerine getirdiği sivil araçlarla ilçeden çıkarıldı. Buca'dan gelen HDP'lilerin ırkçılar tarafından linç edildiğini öğrenen araçlardaki HDP'liler, ilçe girişinde bulunan Uğur Mumcu Kavşağı'nı trafiğe kapatarak oturma eylemi başlattı. Urla'ya çok sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA araçlarının sevk edildi. İlçede gerginlik devam ediyor. 

Saldırıda HDP İzmir Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Osman Özçelik bacağından yaralandı. Öte yandan polisin getirdiği sivil araçlarla ilçeden çıkarılan HDP'liler saldırıyı protesto etmek için Urla kavşağını trafiğe kapatarak saldırıları protesto etti. Burada bir konuşma yapan HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur, saldırıların tekçi ve asimilasyoncu politikaların devamı olduğunu söyledi.

Uğur tepkisini şu şekilde dile getirdi: "Bugün bu siyasetin AKP'si İşçi Partisi (İP), CHP'si ve MHP'si tamamı bugün buradaydı. Tamamı saldırganlar içerisindeydi. Çünkü onlar bu politikanın mimarlarıdır. Bu yüzden bir kez daha anladık ki HDP bu ülkede yaşayan bütün ezilenlerin ihtiyacı olan bir partidir. Bu ihtiyaç bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu gün buradaki saldırı burada kalmayacak. Dünden bu yana arkadaşlarımız emniyet güçleriyle irtibatta olup bu saldırlar hakkında gerekli önlemler alınmasını istemişlerdir. Emniyet yetkilileri gerekli tedbirleri almamıştır. Karşı tarafın sayısı çok az iken polis dağıtmamış ve onların çoğalmasını beklemiştir. Polis ırkçı grubu açık şekilde korumuştur. Polis gazları ayaklarımızın altına atmıştır. Urla'daki arkadaşlarımızın can güvenliğini yoktur. Bu saldırıların hesabı sorulacaktır."

Ayağından yaralanan HDP İzmir Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Osman Özçelik ise, " Bugün burada yaşanan Roboski'de yaşananların aynısıdır. Bizler burada linç edilmek istendik. Polis Kürdistan'da topuyla tüfeğiyle halka müdahale ederken, burada ise bizi linç etmek isteyen ırkçı grubu izledi. Saldırganlar attıkları taşlarla beni ayağımdan yaraladı. Aracımızda linç edilmek istendik. Biz bu saldırı çok gördük, asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi. HDP seçim bürosu açılışını iptal ederek İzmir’e döndü.

KARŞIYAKA'DA DA SALDIRI

Konuşmaların ardından HDP'liler Karşıyaka'da seçim bürosu açılışına gitti. Karşıyaka'da açılmak istenen seçim bürosuna bir grup ırkçı demir çubuk ve sopalarla saldırı girişiminde bulundu. Saldırıya HDP'liler de karşılık verdi. Çatışmalar devam ediyor.

ÇUBUK'UN DURUMU AĞIR

Öte yandan Urla'da HDP Eş Başkan adayı Özçelik'le birlikte yaralananlardan ismi öğrenilenler şunlar; Ferhat Beyazıt, BDP İl yöneticisi Talip Çabuk, BDP Buca İlçe Başkanı Fazlı Toplayıcı, Nihat Çabuk ve Cemal Tekçe.  4 kişinin durumu ağır, İzmir Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Euro 2016\'da kuralar çekildi; \'Lokum gibi\' diyenin ağzı yanar!

SONRAKİ HABER

‘Kaynaklar betona değil, halka’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...