23 Şubat 2014 16:12

Yanukoviç'e bir darbe de partisinden geldi

Ukrayna’da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in azledilmesi sonrası yeni hükümetin Salı gününe kadar kurulacağı açıklandı. Yolsuzluk suçundan cezaevinde yatarken serbest bırakılan eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun yakın müttefiki olan Aleksandr Turçinov, geçici olarak Yanukoviç’in yetkilerine sahip oldu.

Yanukoviç\'e bir darbe de partisinden geldi
Paylaş

Ukrayna’da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in azledilmesi sonrası yeni hükümetin Salı gününe kadar kurulacağı açıklandı. Yolsuzluk suçundan cezaevinde yatarken serbest bırakılan eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun yakın müttefiki olan Aleksandr Turçinov, geçici olarak Yanukoviç’in yetkilerine sahip oldu. Parlamento, Yanukoviç hükümetinin Dışişleri Bakanı Leonid Kozhara, Eğitim Bakanı Dmitry Tabaçnik ve Sağlık Bakanı Raisa Bogatyryova’yı da azletti.

İktidarı ele geçiren AB destekli muhalefet, ülkede tam hakimiyeti sağlayabilmek için yeni hükümetin bir an önce kurulacağını duyurdu. Yeni hükümetin, Yanukoviç’in Bölgeler Partisi ve Ukrayna Komünist Partisi gibi seçilmiş milletvekilleri bulunan partileri “yasadışı” ilan etmeye hazırlandığı öne sürüldü. Alınacak önlemlerden birinin de Rus medyasının sansürlenmesi olacağı belirtildi. Ukrayna Parlamentosu ayrıca Ukrayna’daki tek resmi dilin Ukraynaca olduğunu kabul eden bir yasayı yürürlüğe koydu. Ukrayna’da Rus azınlık nüfusun yüzde 18’e yakınını oluşturuyor. 45 milyon nüfuslu ülkenin güneyindeki Kırım özerk bölgesinde de 300 binlik bir Müslüman Tatar nüfus yaşıyor.

BÖLGELER PARTİSİ DE YANUKOVİÇ’İ ŞUTLADI

Yeni parlamentonun bu kararları Yanukoviç’in Bölgeler Partisi’nin çoğunluğu elinde bulundurduğu doğu ve güney Ukrayna’daki yerel yönetimler tarafından tanınmayacağı, bu bölgelerde yerel milis güçleri kurmaya hazırlanıldığı, özellikle nüfusun yüzde 60’a yakının Rus olduğu Kırım özerk bölgesinde halkın başkent Simferopol’ü korumak için askeri birliklere yazıldığı duyurulmuştu.

Ancak dün Bölgeler Partisi’nden Yanukoviç’e tepki gösterilen bir açıklama yapıldı. Açıklamada sivil ölümlere sebebiyet veren saldırılar kınandı ve emirleri veren Yanukoviç’in ülkeyi terk etme girişimi “korkakça bir kaçış” olarak yorumlandı. Bölgeler Partisi, Ukrayna’yı seven herkese parlamentoda ortak çalışma çağrısı yaptı. Bu açıklama sonrası güney ve doğu Ukraynalıların nasıl bir tutum geliştireceği merak konusu.

‘YANUKOVİÇ RUSYA’YA GEÇEMEDİ’ İDDİASI

Diğer taraftan Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in Rusya’ya kaçmak için girişimde bulunduğu, ancak sınır güvenlik birimlerince engellendiği iddia edildi. Ukrayna parlamentosuna yeni başkan olarak seçilen Oleksandr Turçinov, “Yanukoviç uçağı ile Rusya’ya gitmeye çalışıyordu. Sınır güvenlikleri tarafından durduruldu. Donetsk bölgesinde bir yerlerde gizleniyor” iddiasında bulundu. Turçinov eski başsavcı Viktor Pşonka ve Vergi eski Bakanı Oleksandr Klimenko’nun da Rusya sınırı geçmeye çalışırken yakalandığını söyledi.

LAVROV: MUHALEFET SÖZÜNDE DURMADI

Öte yandan Rusya, muhalefetin 21 Şubatta varılan anlaşmaya uymadığını belirtti.
Yasadışı aşırılıkçı grupların silahlarını bırakmaması ve de facto olarak Kiev’i ve parlamentoyu kontrol altına aldıkları eleştirisi getiren Lavrov, konunun dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama’nın yaptığı telefon görüşmesinde ele aldığına dikkat çekti. İki lider görüşmede radikal grupların anayasal çerçevede kalmaları ve yasal olmayan eylemlerini sonlandırmaları için tüm kaynakların kullanılması konusunda mutabakata varmıştı. Kerry de görüşmede, ABD’nin 21 Şubat’ta imzalanan anlaşmaya sadık olduğunu yineledi.
Rus bakan Avrupalı meslektaşları ile yaptığı görüşmelerde de muhalefete baskı yapmaları çağrısında bulundu. Polonya, Fransa ve Almanya Dışişleri Bakanlarını arayan Lavrov, “Dünya kamuoyunun kandırılmasına ve bugünkü Meydan’ın Ukrayna halkının çıkarlarını temsil ettiği görüntüsü verilmesi sona erdirilmelidir” uyarısında bulundu.
Rusya, Ukrayna’yla daha önce varılan anlaşma çerçevesinde ülkeye gönderilmesi planlanan mali desteğin de ertelendiğini duyurdu.

RUSYA, EKONOMİK YARDIMI DURDURDU

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Ukrayna’ya yeni kredi diliminin bu ülkede yeni hükümet kurulduktan sonra gönderileceğini açıkladı.
ITAR-TASS ajansının verdiği habere göre Siluanov, “Biz gerçekten de Ukrayna’nın 2 milyar eurobond’unun alınması konusunu görüştük, ancak politik durumun aniden değişmesi nedeniyle hangi hükümetle çalışacağımızı anlamamız gerekiyor. Yeni hükümetin kurulmasını ve bu hükümetin politik anlayışını bekleyeceğiz. Buna göre hareket edeceğiz” dedi.
Ukrayna’yı zor bir yılın beklediğini hatırlatan Rus bakan, “IMF dahil büyük borçları kapatmaları gerekir” dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’den ise Rusya’ya Ukrayna’daki gelişmelere müdahale etmemesi yönünde uyarı geldi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gaziosmanpaşa’da acele rant kamulaştırması

SONRAKİ HABER

Euro 2016\'da kuralar çekildi; \'Lokum gibi\' diyenin ağzı yanar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...