23 Şubat 2014 11:14

Gaziosmanpaşa’da acele rant kamulaştırması

Gaziosmanpaşa’da afet yasası kapsamında riskli alan ilan edilen 11 bölge için ‘acele kamulaştırma’ kararı verildi. Gaziosmanpaşalılar da, savaş ve yurt savunması gibi olağanüstü durumlarda verilmesi gereken acele kamulaştırma kararına itiraz etmeye hazırlanıyor.

Gaziosmanpaşa’da acele rant kamulaştırması
Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul

Gaziosmanpaşa’da afet yasası kapsamında riskli alan ilan edilen 11 bölge için ‘acele kamulaştırma’ kararı verildi. Gaziosmanpaşalılar da, savaş ve yurt savunması gibi olağanüstü durumlarda verilmesi gereken acele kamulaştırma kararına  itiraz etmeye hazırlanıyor. Fener Balat ve Samsun’da verilen acele kamulaştırma kararları mahkeme tarafından durdurulmuştu.

ÖNCE RİSKLİ ALAN İLAN ETTİLER

Gaziosmanpaşa’da 11 bölgeyi kapsayan 3 milyon 930 bin metrekarelik alan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan edilmişti. “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında alınan bu karar, 26 Ocak 2013’te Resmi Gazete’de yayınlandı.

EVLERE KAMULAŞTIRMA KARARI GELDİ

Gaziosmanpaşa Belediyesi de, 29 Ocak 2014 tarihli kararıyla evlere gönderdiği tebligatta, riskli alan ilan edilen 11 bölgedeki bulunan taşınmazların, üzerindeki yapılarla beraber acele kamulaştırıldığını duyurdu. Tebligatta, arazi tespit ve hak sahipliği analizi yapılması, hak sahipleriyle anlaşma yapılması, işlemlerin devamı için acele kamulaştırma yapılması konusunda belediyenin yetkilendirildiği ifade edildi. Vatandaşlardan da, 15 gün içinde taşınmaza ait evraklarla belediyeye başvurulması istendi.

‘KAMU YARARI’ İÇİN KAMULAŞTIRMA

Acele kamulaştırma kararında ‘kamu yararı’ bulunduğu ifade edilen tebligatta, karar da Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesine dayandırıldı. Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesi, sadece yurt savunması, savaş gibi olağanüstü durumlarda uygulanması gerekiyor. Acele kamulaştırma kararlarına karşı başka yerlerde açılan davalarda mahkemeler yürütmeyi durdurma kararı vererek, emsal oluşturmuştu:

FENER BALAT VE SAMSUN’DA DURDURULDU

*Fener Balat’ta kentsel dönüşüm yapılmak üzere çıkartılan acele kamulaştırma kararı, Danıştay 6. Dairesi tarafından ‘savaş gibi olağanüstü durumlarda uygulanacak bir yöntem olduğu’ ifade edilerek yürütmesi durduruldu.
*Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından İlkadım ilçesi Kıran Mahallesi’nde yaklaşık 38 hektar alanda uygulanacak kentsel dönüşüm projesi için Bakanlar Kurulu’nca verilen kamulaştırma kararına Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Gaziosmanpaşalılar da, alınan acele kamulaştırma kararına itiraz etmeye hazırlanıyor. 


GAZİOSMANPAŞALILARIN RİSKLİ ALAN İTİRAZI

Gaziosmanpaşa’ya bağlı Bağlarbaşı, Sarıgöl ve Yenidoğan Mahallesi, 15 Aralık 2013’te Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilmişti. Mahalleliler de, bölgenin zemin yapısına ve taşıdığı risklere dair bilimsel analiz ve tespitler yapılmadığını söyleyerek, Daniştay’a itiraz etmişti.

ÖNCEKİ HABER

Love triple-double’la uçurdu

SONRAKİ HABER

Yanukoviç\'e bir darbe de partisinden geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...