23 Şubat 2014 06:00

Gezi'nin kedileri hasta; Biber gazıdır biber gazı

Gezi Parkı direnişi boyunca polisin attığı yüz binlerce gaz bombası, insanlar kadar sokak hayvanlarını da etkiledi. Aradan aylar geçmesine rağmen birçok kişi o dönem maruz kaldığı biber gazının etkisini hâlâ üzerinde taşıyor.

Gezi\'nin kedileri hasta; Biber gazıdır biber gazı
Paylaş

Elif GÜMÜŞ
Hazal BOY
İstanbul

Gezi Parkı direnişi boyunca polisin attığı yüz binlerce gaz bombası, insanlar kadar sokak hayvanlarını da etkiledi. Aradan aylar geçmesine rağmen birçok kişi o dönem maruz kaldığı biber gazının etkisini hâlâ üzerinde taşıyor. Taksim’den sonra en fazla gaz bombasının kullanıldığı yerlerin başında ise Beşiktaş geliyor.    

ÇOK SAYIDA KEDİ ÖLDÜ

Beşiktaş’ta bulunan Abbasağa Parkı’nda Gezi direnişinden kurtarılan kediler yaşıyor. Bu kediler polis saldırılarından, biber gazından ve  TOMA’lardan sıkılan gazlı sulardan kurtulabilen kediler. Sayıları 40-45 kadar. Gezi eylemlerinin ardından 100 kadar kedi hayvanseverler tarafından buraya getirilmiş. Hayvanseverler çoğunun gaz nedeniyle öldüğünü, sayılarnının 40’a kadar düştüğünü söylüyor. Kedilerden 10’nunun durumu ağır. Gazın etkisiyle yüzlerinde yaralar çıkan kediler var. Bazıları rahat nefes alamıyor.

YAŞATMAYA ÇALIŞIYORLAR

Hayvanseverler kendi imkanlarıyla kedilere bakmaya çalışıyorlar. Park içinde kediler için barınak yapmışlar. Ancak barınaklar kedilerin rahatça yaşayabilmesi için yeterli değil.
Hayvansever Neslihan Güngör, parktaki kedilerin bakımını yapmaya çalışıyor. Kedilerin biber gazından nasıl etkilendiğini anlatan Güngör, “Bunlar Gezi Parkı’ndan kurtarılıp getirilen kediler. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu var. Dolayısıyla aç kaldıklarında ya da soğuk havaya maruz kaldıklarında durum çok ciddileşebiliyor” diyor. “10 kedinin de durumu ağır. Bunları barınaklarda tedavi ettiremiyoruz. Çünkü orada klasik bir tedavi uygulanıyor. Grip olduğu düşünülerek antibiyotik veriliyor. Bundan sonuç alamıyoruz. Birçok kedinin ağzından burnundan kan geliyor” diyen Güngör, biber gazından etkilenen kedilerin tedavisi için yurt dışından ilaç getirilmesi gerektiğini, hayvanseverler olarak bu ilaçların parasını karşılayamadıklarını anlatıyor.

PAYLAŞIYORLAR

Kedilerin Gezi Parkı’nın mirası olduğu dile getiren Hayvansever Neslihan Güngör, “Gezi Parkı’ndan bu yana gördüğüm tek komün hayatı bu. Mama geldiği zaman paylaşıyorlar, kesinlikle kavga etmiyorlar. Hasta kedilere yine kendileri yardım ediyor. Gezi Parkı’nda ki dayanışma ruhu buradaki kedilere de yansımış” diye anlatıyor.
Hayvanlarla insanların biber gazından etkilenmesinin aynı olduğunu söyleyen Güngör, “Hayvanların vücut dayanıklılığı daha düşük olduğu için daha çok etkileniyorlar. 6 aylık bir bebeği aralıksız biber gazına maruz bıraktığınızda nasıl kötü etkilenirse hayvanlar da böyle etkileniyor. Dertlerini de anlatamıyorlar” dedi.

SİZ DE YARDIM EDEBİLİRSİNİZ

Hayvanseverler, Abbasağa Parkı’nda bulunan tedaviye ve eve ihtiyacı olan kediler için “Abbasağa Kedileri” adında Facebook ve  mail hesabı kurmuş. Kedilere yardımcı olmak isteyenler bu hesaplara mesaj atarak  hayvanseverlerle iletişime geçebilirler. 

ÖNCEKİ HABER

Köpürt bakalım

SONRAKİ HABER

Omonoia Ultraları: İşçi sınıfının yanında yer alıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...