13 Haziran 2011 11:08

Başkanlık da, tek başına anayasa da hayal

12 Haziran seçimleri sonucunda AKP, yüzde 49.8 oy oranı ile oylarını artırırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kafasındaki yeni anayasa için hedeflediği vekil sayısına ulaşamadı. Referandum yoluyla anayasa değişikliği için gerekli olan 330’un da altına düşerek 326 milletvekili çıkaran AKP’nin, vekil çıkarama

Başkanlık da, tek başına anayasa da hayal
Paylaş

AKP TEK BAŞINA İKTİDAR AMA....

42 milyon 794 bin 412 seçmenin sandık başına gittiği 12 Haziran seçimlerinde, geçerli 41 milyon 770 bin 830 oyun yüzde 49.8’ini alan AKP, 326 milletvekili ile seçimden birinci parti olarak çıktı. Önceki dönemde sadece Tunceli’de milletvekili çıkaramamış olan AKP’nin milletvekili çıkaramadığı iller bu seçim sonucunda Hakkâri ve Iğdır ile birlikte 3’e yükseldi. Yeni anayasa çalışmalarında daha rahat olmak için en az, referandum için gerekli olan 330 milletvekilini hedefleyen Başbakan Erdoğan, seçim sonrası yaptığı konuşmada sonucu, “Milletin yeni anayasayı uzlaşmayla yapın mesajı” verdiğini söylemek durumunda kaldı.

Ortaya çıkan sonuçlar, Başbakan Erdoğan’ın tek başına gerçekleştirmeyi umduğu bir AKP anayasası ile başkanlık koltuğuna giden yolu açma planını da boşa çıkarmış oldu.

CHP, HEDEFİNE ULAŞAMADI

CHP, Yeni Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile girdiği 12 Haziran seçimlerinde, Deniz Baykal’ın genel başkan olduğu döneme kıyasla artış gösterdi. 12 Eylül 1980 darbesinden bu yana en yüksek oya ulaşan CHP seçimde oyların yüzde 26’sını kazandı. Meclisteki sandalye sayısını da 2007 seçimlerine göre 23 artıran CHP, 136 milletvekilliği kazandı. Ancak aday listelerinde parti teşkilatından isimlere yer vermeyen CHP’nin aldığı seçim sonucunun parti içi muhalefet tarafından yönetimi sorgulama fırsatı doğurabileceği belirtiliyor.

Sandıkta başarıyı “Parti oylarında anlamlı bir artış” ölçütüyle ifade eden Kılıçdaroğlu ve CHP yönetimi, oylardaki nispi artışa rağmen yüzde 30 oy oranı hedefine ulaşamadı. Öte yandan Eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın CHP’nin birinci sıra adayı olduğu Antalya’da AKP, yüzde 39.44 ile birinci parti olarak çıkarken, CHP yüzde 33.30’da kaldı.

MHP BARAJI AŞTI AMA..

Seçim kampanyasını kaset skandalları gölgesinde sürdüren MHP, yüzde 14.4 oy oranına ulaştığı 2007 seçimlerine göre oy kaybına uğradı. MHP’nin önemli isimleriyle ilgili kasetlerin gündeme geldiği sırada kamuoyu araştırmalarında barajı aşma konusunda durumu riskli görünen MHP’nin, yüzde 12.99 oranında oy alabilmesinde, “Komplo ile karşı karşıya bulunan partiye sahip çıkma” refleksinin de etkili olduğu yorumları yapılıyor.

MHP, bir önceki seçimlerde elde ettiği 71 sandalyenin 17’sini kaybederek Meclise 53 milletvekili gönderebildi. Kaset skandalında adı geçen ve partisinden ihraç edilmesine karşın adaylıktan çekilmeyen İhsan Barutçu milletvekili seçildi.

BAĞIMSIZLARIN BÜYÜK YÜKSELİŞİ

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku olarak seçimlere giren bağımsızlar, Diyarbakır’da  yüzde 62, Mardin’de yüzde 61, Şırnak’ta yüzde 72.8, Hakkari’de yüzde 79.8, Van’da yüzde 49.7, Muş’ta yüzde 43.3 ve Batman’da da yüzde 51.8 oy oranına ulaştı. Türkiye genelinde de önemli artış gösteren bağımsızlar 36 milletvekiliyle Meclise girdi. (HABER MERKEZİ)


BAŞBAKANDAN ATAKULE ŞOVU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçlarını değerlendirdiği balkon konuşmasından sonra Atakule’nin ışıklandırmasını da başlatarak seçimleri kutladı.

Erdoğan her seçim sonrası adet edindiği üzere yine AKP Genel Merkezinde balkon konuşması yaptı. Seçim sonuçlarını zafer olarak nitelendirdiği konuşmasından sonra Erdoğan, Başkentin simgelerinden Atakule’nin yeni ışıklandırmasını da başlattı.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin projesini de seçim sonrası propaganda aracı olarak kullanan Erdoğan, konuşması sonunda önünde duran düğmeye basarak Atakule’nin ışıklandırmasını açtı. Metro hatları yıllarca bitmeyen, alt geçitleri her yağmurda sular altında kalan, bitmeyen projelerin şehri haline gelen Ankara’da böylesi bir ışıklandırmanın seçim şovu olarak kullanılması da dikkatlerden kaçmadı. (Ankara/EVRENSEL)


MECLİSTE YER ALACAK BAĞIMSIZLAR

Abdullah Levent Tüzel İstanbul – 3. bölge, Adil Kurt Hakkari, Ahmet Türk Mardin, Altan Tan Diyarbakır, Ayla Akat Ata Batman, Aysel Tuğluk Van, Bengi Yıldız Batman, Demir Çelik Muş, Emine Ayna Diyarbakır, Erol Dora Mardin, Ertuğrul Kürkçü Mersin, Esat Canan Hakkâri, Faysal Sarıyıldız Şırnak, Gülseren Yıldırım Mardin, Gültan Kışanak Siirt, Halil Aksoy Ağrı, Hasip Kaplan Şırnak, Hatip Dicle Diyarbakır, Hüsamettin Zenderlioğlu Bitlis, İbrahim Ayhan Şanlıurfa, İbrahim Binici Şanlıurfa, İdris Baluken Bingöl, Kemal Aktaş Van, Leyla Zana Diyarbakır, Murat Bozlak Adana, Mülkiye Birtane Kars, Nazmi Gür Van, Nursel Aydoğan Diyarbakır, Özdal Üçer Van, Pervin Buldan Iğdır, Sebahat Tuncel İstanbul 1. Bölge, Selahattin Demirtaş Hakkari , Selma Irmak Şırnak, Sırrı Sakık Muş, Sırrı Süreyya Önder İstanbul 2. Bölge, Şerafettin Elçi Diyarbakır.

ÖNCEKİ HABER

"Yoksulluk, güvencesizlik, Kürt gençligi ve seçimler"

SONRAKİ HABER

Herkes için CHP'de Kürt, işçi, öğrenci yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...