22 Şubat 2014 12:49

Samsun'daki acele kamulaştırma da durduruldu

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından İlkadım İlçesi Kıran Mahallesi'nde yaklaşık 38 hektar alanda uygulanacak 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi' kapsamında Bakanlar Kurulu'nca verilen kamulaştırma kararı için Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Samsun\'daki acele kamulaştırma da durduruldu
Paylaş

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından İlkadım İlçesi Kıran Mahallesi'nde yaklaşık 38 hektar alanda uygulanacak 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi' kapsamında Bakanlar Kurulu'nca verilen kamulaştırma kararı için Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleri ile İlkadım İlçesi sınırlarında kalan Kıran Mahallesi'ndeki yaklaşık 38 hektarlık alan 2010 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı' ilan edildi. Ancak, bu alanda arazi ve evi bulunan Mehmet Olgaç, Büyükşehir Belediyesi'nin kanunlara uygun olmadan acele kamulaştırma yaptığını söyleyerek Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptali için geçen Kasım ayında, Danıştay 6'ncı Dairesi'ne yürütmenin durdurulması için dava açtı. Danıştay 6'ncı Dairesi, 25 günde dosyayı inceleyerek davalıların savunmalarını almadan, kamulaştırma işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mehmet Olgaç'ın avukatı Cihat Ergenekon, müvekkilinin proje sınırları içerisinde kalan 11 ayrı parselin bulunduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Kanunda 'Acele Kamulaştırma' ile ilgili yazılı olduğu şekliyle olağanüstü kamulaştırma usulüdür. Bu usulle yapılan kamulaştırmalarda, hak sahiplerinin mallarına, savunma ve delilleri toplanmaksızın, kıymet takdiri haricindeki işlemler sonradan tamamlanmak üzere, 7 gün içerisinde bilirkişilerce değer tespiti yapılarak mahkeme kararı ile el konulabilmektedir. Müvekkilimin ikamet etmekte olduğu konutu da bu parseller üzerinde bulunmaktadır. Müvekkilim arazilerinin bu şekilde kamulaştırılmasını kabul etmediği için konuyla ilgili olarak dava açtık. Verilen yürütmenin durdurulması kararı davalıların savunmasının alınmasından sonra yapılacak incelemeye kadar müvekkil lehine koruma sağlayacaktır. Biz acele kamulaştırma kararının dayanaklarının yasaya uygun olmadığını düşünüyoruz."

Avukat Cihat Ergenekon, Danıştayın verdiği bu kararın, bölgede arazileri bulunan diğer kişiler için de örnek oluşturacağını bildirdi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

\'Yolsuzluk tapesi\' soruşturması Meclise taşındı

SONRAKİ HABER

İstanbul\'da 30 saatlik su kesintisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...