22 Şubat 2014 09:30

Gül, Askerlik Kanunu'nu da onayladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni Askerlik Kanunu’nu onayladı. Yasaya göre, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları Yüce Divan'da yargılanabilecek. Kuvvet komutanları ve Genelkurmay başkanları için soruşturma açma izni ise Başbakan tarafından verilecek. Başbakan'ın onayı olmazsa soruşturma ve inceleme yapılamayacak.

Gül, Askerlik Kanunu\'nu da onayladı
Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6519 sayılı "Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" onaylayarak yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderdi.

Yeni yasaya göre, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları Yüce Divan'da yargılanabilecek. Kuvvet komutanları ve Genelkurmay başkanları için soruşturma açma izni ise Başbakan tarafından verilecek. Başbakan'ın onayı olmazsa soruşturma ve inceleme yapılamayacak.

Yeni yasayla ayrıca kuvvet komutanlarının görev süreleri yaş haddine, yani 65 yaşına kadar birden fazla kere uzatılabilecek. Rütbe bekleme süresini tamamlamaya bir yıl kalanlar da yaş değerlendirmesine alınacak.

İsimsiz, imzasız, adressiz veya takma isimle yapıldığı anlaşılan ihbar ve şikayetler işleme konulmayacak. Düzenlemeyle albaylar, general ve amirallerin bir üst rütbeye terfileri üçlü kararname ile yapılacak.

Astsubaylıktan subaylığa uygunluk işleminde üçlü kararname esası kaldırılacak. Bu işlem, bakan onayıyla yapılacak.

Yeni yasa ile askere alınma yaşı da 20'den 21'e yükseltildi.

Ayrıca, hava değişimi ve istirahat sürelerinin askerlikten sayılacak kısmı, uzun dönemler için 90 günden 30 güne, kısa dönemler için 45 günden 15 güne düşürüldü.

74 PİLOT İSTİFA ETMİŞTİ

17 Şubat’ta söz konusu yeni Askerlik Kanunu'ndaki TSK’de görev yapan pilotlara yönelik “zorunlu hizmet” süresinin uzatılması nedeniyle çoğunluğu binbaşı ve yüzbaşı rütbesinde görev yapan 74 pilot istifa etmişti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sınırda köylü - asker gerginliği: 8 yaralı

SONRAKİ HABER

MİT\'e sınırsız yetki teklifi Mecliste görüşülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...