22 Şubat 2014 06:00

Validebağ, koru olarak kalsın

Üsküdar Belediye Başkan Adayı Hilmi Türkmen, 1. derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu’nun park alanına dönüştüreceğini açıkladı. Üsküdarlılar ise projeyi Koru’yu yapılaşmaya açma adımı olarak değerlendiriyor.

Validebağ, koru olarak kalsın
Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul

Üsküdar Belediye Başkan Adayı Hilmi Türkmen, 1. derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu’nun park alanına dönüştüreceğini açıkladı. Üsküdarlılar ise projeyi Koru’yu yapılaşmaya açma adımı olarak değerlendiriyor.

AKP’li Üsküdar Belediye Başkan Adayı Hilmi Türkmen, geçtiğimiz günlerde açıkladığı projesinde 6 bin 300 ağaç olan Validebağ Korusu’na, seyir terasları, gözlem kulesi, yürüyüş yolları ve açık hava amfileri yapacaklarını ve bölgenin Hyde Park olacağını açıkladı.

İKİNCİ BÜYÜK YEŞİL ALAN

354 dönümlük Validebağ Korusu, Anadolu yakasının Karacaahmet Mezarlığından sonra ikinci büyük yeşil alanı. Çoğunluğu göçmen olmak üzere 100’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Koru’nun içinde aynı zamanda, Adile Sultan Kasrı, Abdülaziz Av Köşkü gibi tarihi eserler de bulunuyor. Mülkiyeti hazineye, kullanım hakkı da Milli Eğitim Bakanlığına ait olan Koru, öğretmenevi olarak kullanılıyor.

PARK HER YERE YAPILABİLİR

Park projesini evrensel’e değerlendiren Şehir Plancısı Erhan Demirdüzen, İstanbul’da Validebağ Korusu gibi örneklerin yapılaşmalar nedeniyle azaldığını ve bölgenin küçük ölçekli yaban hayatı ve ağaçlar açısından önemli bir ekosistem alanı olduğunu ifade etti.

Parkların yapay yeşil alanlar olduğunu ifade eden Demirdüzen, “Parklarla doğal yaşam oluşturulamaz. Bu bölge de, doğal dengesini kaybetme riskiyle karşı karşıya” dedi.
Atıl vaziyette olan yerlere park yapılmasının daha doğru olacağını ifade eden Demirdüzen, “Herhangi bir yere park yapılabilir. Ancak, yeni bir koru yapma şansınız yok” diye konuştu.
Koru’ya yapılacak parkla birlikte yeni yapılaşmaların ve yoğunlukların da önünün açılacağını dile getiren Demirdüzen, belediyenin doğal yaşam ortamını bu haliyle koruması gerektiğini söyledi.


BUGÜN EYLEM VAR

Validebağ Gönüllüleri, bugün Validebağ Korusu için eylem yapacak. Saat 15.00’te Validebağ Öğretmen Huzurevi önünde gerçekleşecek basın açıklamasında Üsküdarlılar, Validebağ Korusu’nun korunmasını talep edecek.

ÖNCEKİ HABER

İnsana ‘Savaş böyle bir şey’ dedirtiyor

SONRAKİ HABER

Ukrayna, Avrupa’nın yeni muharebe alanı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...