21 Şubat 2014 11:56

İsveç’in Kolsva Gölü’nde Nazi silahları bulundu

İsveç’in Eskilstuna ili yakınlarındaki Kolsva Gölü’nde Nazilerin 2. Dünya Şavaşı sırasında kullandıkları çok miktarda Alman ve İtalyan malı bomba, el bombası, tüfek ve tabanca bulundu.

İsveç’in Kolsva Gölü’nde Nazi silahları bulundu
Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in Eskilstuna ili yakınlarındaki Kolsva Gölü’nde Nazilerin 2. Dünya Şavaşı sırasında kullandıkları çok miktarda Alman ve İtalyan malı bomba, el bombası, tüfek ve tabanca bulundu.
Silahların Kuzey Afrika’da kullanıldığı, savaşın bitiminden sonra hurdalardan kurtulmak isteyen Avrupa ülkeleri tarafından fabrikalarda kullanılması için İsveç’e gönderildiği belirtildi. 2. Dünya savaşı sırasında Avrupa ülkeleri büyük yıkımlara uğrarken savaş dışı kalan İsveç, sanayi üretimini artmış, İsveç tekelleri hem Nazi Almanyası hem de ABD ve müttefiklerine silahlarda kullanılacak malzemeler yaparak büyük kâr elde etmişti.
Savaşın bitiminden sonra da Nazilerin kullandıkları bazı silahlar, sanayi tesislerinde yeniden işlenmesi için İsveç’e yollanmıştı. 1945 ila 1948 yıllarında yılda 10 bin ton, 1947’de 9 bin ve 1948 yılında da 6 bin ton hurda silahın İsveç’e getirildiği belirtiliyor.
Bir kısmı işlenen hurdalardan ihtiyaç fazlası olanların Devlet Demir İdaresi tarafından göle atıldığı söylentileri yöre halkı arasında yaygındı. Göl çevresindeki yerleşim biriminde yaşayan Henrik Hansson ve Christer Brehmer 2 yıl önce, göle atıldığı söylenen silahları aramaya başladı.
O yıllarda çıkan haberleri okuyan ve göl civarında yaşlılarla konuşan Hansson ve Brehmer, aynı yıllarda inşa edilen bir yolun silahların göle gömülmesi için yapılabileceğini düşündüklerini ve çalışmalarını bu tez üzerinde yoğunlaştırdıklarını söylediler. Kış aylarında buz tutan gölün üzerinde 2 metre boyunda bir delik açan Hansson ve Brehmer göle sarkıttıkları güçlü mıknatıs sayesinde silahların bir bölümünü çıkarmayı başardılar.
Silahların gölün ortasına kadar Demir İdaresine ait kamyonlarla getirildiği ve buzda açılan delikten göle atıldığı tahmin ediliyor. Uzmanlar, silahlar arasında İtalyan yapımı Beretta 38 otomatik tüfek, Breda 30 adı verilen tüfek ve Mauser 98 Kurz olarak adlandırılan suikast silahları bulunduğunu belirlediler. Bu silahların savaş sırasında SS’ler ve İtalyan faşistleri tarafından kullanıldığı ifade edildi.  
 

ÖNCEKİ HABER

12 Eylül davasına ÖYM molası

SONRAKİ HABER

Arhavi\'de direnen köylüler kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...