20 Şubat 2014 15:15

Çöpte yaşam

Urfa Suruç’tan Balıkesir’deki Akçay’a göç eden 7 aileden 30 kişi, beldede bulunan ve müteahhidin belediyeden kiraladığı Zeytinlik, Kadıköy ve Akçay çöp toplama merkezinde mevsimlik işçi olarak çalışıp geçimlerini sağlıyor.

Çöpte yaşam
Paylaş

Deniz TEKİN

Urfa Suruç’tan Balıkesir’deki Akçay’a  göç eden 7 aileden 30 kişi, beldede bulunan ve müteahhidin belediyeden kiraladığı Zeytinlik, Kadıköy ve Akçay çöp toplama merkezinde mevsimlik işçi olarak çalışıp geçimlerini sağlıyor.

Son derece sağlıksız, ağır çöp kokusunun olduğu ve steril olmayan koşullarda çalışan ve aralarında çocukların da bulunduğu aileler, sabah saat 07.00’den akşam 17.00’e kadar ellerindeki kazmalarla çöpteki atıkları ayrıştırarak torbalara koyuyor. Hiçbir sosyal güvencileri olmayan çöpteki mikroplara ve ağır kokuya karşı yüzlerine örttükleri bezlerle korunmaya çalışan aileler, çöpten topladıkları plastik atığın kilosunu 20, tenekenin 1.20, karton ve camın ise 50 kuruştan çöp işleten müteahhide satıyor. Çöpten topladıkları atıkların türü ve miktarına göre para kazanan aile üyelerinin günlük yevmiyesi 25-30 arasında değişiyor. Çöpteki uzun ve yorucu mesailerinin ardından çöpün girişinde kurdukları iki gözlü naylon çadırlarda kalan yurttaşlar, kuyudan sağladıkları suyla seyyar tuvalet ve banyolarda ihtiyaçlarını karşılıyor.

ÇÖPTE BULDUKLARI OYUNCAKLARLA OYNUYORLAR

Soğuk kış aylarında ısınmak için çadırlarda soba kuran aileler, yemeklerini çadırlarında yanı başında yaktıkları ateşin üzerinde pişiyor. Aileler bunun yanında banyo ve çamaşır için sıcak ihtiyaçlarını da ateş üzerinde kaynattıkları suyla karşılıyor. Çadırda kalan anneler ise, çöpte çalışan aile üyelerini yemek hazırlayarak, kirlenen çamaşırlarını elle yıkıyor. Ayrıca, yaşları küçük olduğu için çöpte çalışmayan çocuklar ise, çöpte buldukları oyuncaklarla oynuyor. Kaldıkları yerin beldeden 4 km uzaklıkta, resmi ikametgahların olmaması ve okula giden her bir çocuk için aylık 150 TL servis ücreti istenmesi nedeniyle aileler, çocuklarını okula gönderemiyor. (İzmir/DİHA)


 

ÖNCEKİ HABER

O müdürlerin yine tayini çıktı

SONRAKİ HABER

Halet Çambel anılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...