20 Şubat 2014 13:40

Ellerindeki tapular, ‘geçersiz’ oldu

Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Muallimköy’de 1991 yılında parselleme yapılarak burada oturanlara ev yapmaları amacıyla para karşılığı satılan ve tapuları verilen toplam 20 dönüm arsa, hak sahiplerinin köye sonradan gelen kişiler olduğu gerekçesiyle geri alınmaya başlandı.

Ellerindeki tapular, ‘geçersiz’ oldu
Paylaş

Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Muallimköy’de 1991 yılında parselleme yapılarak burada oturanlara ev yapmaları amacıyla para karşılığı satılan ve tapuları verilen toplam 20 dönüm arsa, hak sahiplerinin köye sonradan gelen kişiler olduğu gerekçesiyle geri alınmaya başlandı. 1980’li yıllardan itibaren burada oturduklarını ve ellerinde tapuları olduğunu belirten köylüler, arazilerin Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nce yeniden satışa çıkarılması ile şoke olduklarını söyledi.

Muallim Köy'de 1991 yılında kirada oturan ve arsaları olmayanlara taksitle arazi alma hakkı tanındı. Parseller 9-16 bin TL'den senet karşılığında satıldı. Senetlerini ödeyen 45 köylüye evlerini yapabilmeleri için yaklaşık 20 dönüm arazi parseller halinde tapu karşılığında verildi. Muallimköy Muhtarı Ali Coşkun, 1993 yılında arazileri alan 45 kişinin köyde oturanlar olmadığını ve dışarıdan köye geldiklerini öne sürerek mahkemeye başvurdu. Gebze Şekerponar Bölgesi'ndeki arazilerle ilgili Gebze 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, arazilerin amacına uygun kullanılmadığına kanaat getirilerek tapuların iptaline karar verildi. Daha sonra bu arazilerin üzerine, ileride Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından kamulaştırılabileceği gerekçesiyle şerh konuldu.

Arsalarıyla ilgili olarak bugüne kadar tapuları ellerinde olduğu için girişimde bulunmayan köylüler, Milli Emlak Müdürlüğü'nün bu arazileri kısa süre önce yeniden satışa çıkaracağını öğrenince şoke oldu. Tapuları ellerinde olmasına rağmen mağdur olduklarını söyleyen köylüler büyük haksızlığa uğradıklarını savunarak köy muhtarının kendilerini aldattığını öne sürdü. Ellerinde tapuları olduğunu belirten köylülerden Haydar Yılmaz, şöyle dedi: “1982 yılında itibaren burada ikamet ediyorum. 1991 yılında Milli Emlak Müdürlüğü'nce parselizasyon yapılarak vatandaşlara senetle yer verildi. Daha sonra buraya 'Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü kamulaştırma yapacak' diye şerh konuldu. 45 kişinin tapusu iptal edildi. Mevcut muhtar bizi oyalayınca itiraz hakkımız zaman aşımına uğradı. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.” Köy muhtarı Ali Coşkun, iddialarla ilgili açıklama yapmadı. (Kocaeli/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kelimeler yetmeyince devreye viyolonsel girdi

SONRAKİ HABER

Sağlıkta ‘soygun’ düzenine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...