19 Şubat 2014 06:00

Dudullu Greif’te patron-polis el ele

Sendikaları DİSK/Tekstil ile Greif patronu arasında devam eden sözleşme görüşmelerindeki dayatmalara karşı fabrika işgaline başlayan Greif işçilerine baskılar artmaya başladı. Dudullu Fabrikasındaki eylemi bölmek için her yolu deneyen patron, fabrika içine sivil polis bile yerleştirdi.

Dudullu Greif’te patron-polis el ele
Paylaş

Haşim DEMİR
İstanbul

Sendikaları DİSK/Tekstil ile Greif  patronu arasında devam eden sözleşme görüşmelerindeki dayatmalara karşı fabrika işgaline başlayan Greif  işçilerine baskılar artmaya başladı. Dudullu Fabrikasındaki eylemi bölmek için her yolu deneyen patron, fabrika içine sivil polis bile yerleştirdi.

Ümraniye  Dudullu OSB’deki Greif fabrikasında çalışan 650 işçiden, 190 kadrolu işçi direnişe katılırken taşeron ve fason işçiler, işten atılma tehdidi ile direnişten vazgeçirildiler. Bunu fırsat bilen patron direnişi kırmak için müdür ve şefleri de devreye soktu. İşçilerin fabrika bahçesine çıkmasını engellemek için ise fabrikada sürekli polis bekliyor. Polis eyleme katılan işçilerin bahçeye çıkmasına izin vermiyor. Ayrıca patron, taşeron işçileri ve fason üretim yapan diğer şirket işçilerini Samandra ve Sultanbeyli fabrikalarına kaydırarak sendikal örgütlenmeyi engellemeye çalışıyor.

İşçiler, teknik ve idari personelin eymemci işçilerle yan yana gelmesini engelleyen patronun sivil polisleri fabrika içine sokarak kendilerine baskı yapatığını dile getiriyor. İşçiler, sivil polislerin kendilerini sürekli taciz ettiğini dile getiriyor. Organizede bulunan diğer fabrikalardan işçilerin eyleme destek vermesini engellemek içinse, OSB yönetimi harakete geçti. OSB güvenlikleri diğer işçilerin Greif’e gitmesine engel oluyor.

KÖLE MUAMELESİ YAPILIYOR

Belli ihtiyaçlarını karşılamak için gruplar halinde dışarı çıkan işçilerin anlattıklarıysa fabrikada yaşananları gözler önüne seriyor. Sendikalı olmadan önce asgari ücret aldıklarını, sendikalı olduktan sonra ise ücretlerinde sadece 50 ile 100 lira arasında bir artış olduğunu anlatan işçiler, hiçbir hamarının olmadığını dile getirdiler. “İş güvencemiz asla yok. Çalışma koşulları ağır. Dayanamayıp ayrılanlar hayli fazla. Bazen Samandra’daki fabrikaya, bazen Sultanbeyli’deki fabrikaya götürülüp 10-12 saat aralıksız çalıştırılıyoruz” diye yaşadıkları sorunları anlatan işçiler sendikalarına tepkililer.

SENDİKA GİZLİCE GELİYOR

Eylemlerinin başladığı günden bu yana sendikalarını yanlarında görememelerine tepkili olan işçiler şunları anlattı: “Sendika işçiden yana bir tutum almadı. Fabrikaya geldiklerinde bizimle değil gizlice fabrika yetkilileriyle görüşüp gidiyorlar. Biz sendikanın işçi komitelerinin inisiyatifinde bir TİS sürecine dahil olmasından yanaydık. Biraz sırtımızda vurulduk gibi. Buna rağmen sendika olsun diyoruz, süreci işçilerin lehine değiştirsin diyoruz. Bunu yapmazlarsa iki elimiz onların yakalarında olacak.”

FABRİKA MI KARAKOL MU?

Greif fabrikasının Esenyurt’ta bulunan fabrikasında 500 işçinin başlattığı işgal eylemi halen kararlılıkla devam ediyor. Fabrikanın Dudullu ve Esenyurt’taki fabrikalarının dışında Sultanbeyli ve Samandra’da da fabrikaları var. Sultanbeyli ve Samandıra fabrikalarındaki işçilerin eyleme katılmasını engellemek isteyen patronun bu fabrikalarda polis yığınağı yaptığı belirtiliyor. İşçilerin anlattığına göre üç fabrikadan işçilerin Dudullu’daki fabrikayı ziyaret edeceğini öğrenen patron polise haber verdi. Bunun üzerine Ümraniye, Sancaktepe, Sultanbeyli İlçe Emniyet Müdürlüklerinin terörle mücadele, asayiş, güvenlik şubelerinden çok sayıda polis fabrikaya yığınak yaparak işçilerin bir araya gelmesini engelledi. İşçiler polislerin ailelerini arayarak haklarında asılsız iddialarda bulunduğunu da dile getirdiler.

TAKSİM’DE AÇIKLAMA

Greif dün Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı. Galatasaray Lisesi önüne “İşgal, grev, direniş” ve “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarıyla gelen işçilere, Galatasaray taraftar grubu Kızılaslan’da meşalelerle destek verdi. Greif İşyeri Baştemsilcisi Orhan Purhan, fabrikalarındaki kölelik koşulları dayanılmaz hale geldiği için emeklerine ve fabrikalarına sahip çıkarak direniş başlattıklarını belirtti. Patronun direnişi kırmak için çeşitli oyunlara başvurduğunu aktaran Purhan, bedeli ne olursa olsun direnişlerini devam ettireceklerini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Kaçak petrol yok da kaçak çay niye var?

SONRAKİ HABER

Akademisyen, doçentlik davasını kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...