18 Şubat 2014 17:49

Taşeron işçileri iş bıraktı

İskenderun Belediyesinde Envitec adlı taşeron firma bünyesinde çalışan 450 işçi iş bıraktı. İskenderun PAC Meydanı’nda toplanan belediye taşeron işçileri, Envitec firmasına, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek’e ve üyesi oldukları sendikaları Hizmet İş’e tepki gösterdi.

Taşeron işçileri iş bıraktı
Paylaş

Halil İMREK
Hatay


İskenderun Belediyesinde Envitec adlı taşeron firma bünyesinde çalışan 450 işçi iş bıraktı. İskenderun PAC Meydanı’nda toplanan belediye taşeron işçileri, Envitec firmasına, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek’e ve üyesi oldukları sendikaları Hizmet İş’e tepki gösterdi.

Taşeron işçilerin hepsi yaklaşık altı ay önce İskenderun Belediyesinde yetkili olan ve kadrolu işçilerle sözleşme yapan Hizmet-İş sendikasına üye oldular. Sendika bir süredir işçiler adına TİS görüşmeleri yapıyor.

‘SÖZLEŞME SÜRECİ İLERLEMİYOR’

İşçiler, toplusözleşme görüşmelerinin ikinci oturumuna katıldıklarını ama firma yetkililerinin dosyayı incelemedikleri vb. gerekçelerle işi uzattıklarını belirttiler.
Altı aydır sendika üyesi oldukları halde bir kuruş zam almadıklarını ve TİS sürecinin bir türlü ilerlemediğini vurgulayan işçiler dayanacak güçleri kalmadığını ekonomik olarak çok zor durumda olduklarını ifade ediyorlar. İşçiler, Envitec firmasının, belediyenin ve sendikanın kendilerini oyaladığını düşünüyor.

İKRAMİYE YERİNE 1 KG ET

Hiç bir sosyal hakları bulunmadığını, ikramiye, fazla mesai gibi ücret alamadıklarını net asgari ücret dışında ellerine bir para geçmediğini belirten işçiler, insanca geçinecek bir ücret istiyorlar. Kurban Bayramı’nda ikramiye yerine kendilerine 1 kg et verildiğini söyleyen bir işçi, “Biz hakkımız olanı istiyoruz, benim ücretimi artırsınlar ben çocuklarıma yılda bir et yedirmek yerine her gün et yedireyim” diyor.

İşçilerin temsilcisi olan Zeki Barın, servis sorunları olduğunu, kapalı araçlarla, otobüslerle işe gitmek yerine pikap, kamyonet gibi üstü açık araçlarla ulaşımlarının sağlandığını söylüyor. İşçi olan Ömer Çavuş, “Bu araçlarla can taşınır mı, biz işçiyiz, hayvan değiliz” diyerek tepki gösteriyor. CHP’li Belediye Başkanı Yusuf Civelek’in bu durumu görmemesine de kızıyor.

İŞTEN ATILMA KORKUSU ÇOK FAZLA

İşçilerin resmi tatilinin, bayram vb. tatilinin olmadığını söyleyen Barın, yılbaşında dahi çalışan işçiler olduğunu ama aldıkları ücretin asgari ücret olduğunu söylüyor. Araç sayılarının düştüğünü, işçi sayılarının düştüğünü hatırlatan işçiler, az işçi ile çok iş yaptıklarını, daha fazla yorulduklarını ama ellerine geçenin yine asgari ücret olduğunun altını çiziyorlar. Sendikanın; belediye başkanı ve taşeron firma ile birlikte hareket ettiğini söyleyen işçiler, “Sendika bizi korusun, görevini yapsın, bize sahip çıksın” dediler.

HİZMET İŞ: 'SÖZLEŞME SÜRECİ DEVAM EDİYOR'

Telefonla görüştüğümüz Hizmet İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Yetim, 2013 ağustos ayında işçileri sendika üyesi yaptıklarını ancak yetkinin ocak ayında alındığını söyledi.  TİS için 24 Ocak’ta ilk oturumu yaptıkları önceki gün de ikinci oturumu yaptıklarını ve iki işçi temsilcisinin de katıldığını söyleyen Yetim, haftaya salı günü üçüncü oturumun yapılacağını söyledi. “Toplusözleşme sürecinin devam ettiğini, yasal süreç devam ederken eylem veya grev yapma durumu olmadığını” belirten Yetim, “işçilerin yaptığı eylemin yasal olmadığını, işçilerin kendi inisiyatifi ile yaptıklarını” söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Mersin Üniversitesi öğrencileri Rektörlüğü protesto etti

SONRAKİ HABER

Teknik AŞ işçileri işe geri alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...