18 Şubat 2014 15:40

Taksim İlkyardım’ın projesi bile yokmuş

Depreme dayanıklı değil denilerek taşınan Taksim İlkyardım Hastanesi’nin yeni binası için bir projenin bile henüz yapılmadığı ortaşya çıktı. Sağlık Bakanı ‘bir yıl içinde ihaleye çıkacak’ dedi. Hekimler ‘vebali büyük olur’ uyarısı yaptı.

Taksim İlkyardım’ın projesi bile yokmuş
Paylaş

İstanbul Taksim’de dün meydana gelen patlama nedeniyle yeniden gündeme gelen Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Taksim İlkyardım) ile ilgili Bakan Müezzinoğlu açıklama yaptı, yeni binanın yapımı için bir yıl içinde ihale açılacağını söyledi. Aylar önce “binası yeniden inşaa edilecek” diye kapatılan hastane için bir proje bile olmadığı ortaya çıktı!

AYLAR ÖNCE GAZİOSMANPAŞA’YA TAŞINDI

Gaziosmanpaşa’ya taşınan hastanenin yokluğu bölge için önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Taksim Kazancı yokuşunda meydana gelen ve 9 kişinin yaralandığı patlama da özellikle sosyal medyada hastanenin taşınması kararını yeniden tartışılmasına neden oldu.

Öte yandan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bugün Türkiye’ye gelen Tacikistan Sağlık ve Sosyal Koruma Bakanı Nusratullo Salimov ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Müezzinoğlu ise dün yaptığı açıklamada, “Taksim İlkyardım’ın yeniden projelendirilip ihale sürecini en kısa zamanda başlatacağız. Mevcut hastane yerine yeni projesiyle, yeni bir hastane yapımı bu yılın içinde ihale sürecine getirilecek” dedi.

Taksim’deki patlamada yaralananların bir kısmının ayakta tedavi edildiğini, bir kısmının da müşahade altına alındığını kaydeden Müezzinoğlu, “Bir vakamız yalnızca ciddiydi. Onun da tedavisi devam ediyor” diye konuştu.

Patlamada Alman Hastanesine kaldırılan 3 yaralı, tedavilerinin ardından taburcu edilirken, iki yaralı ise Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim Araştırma Hastanesine sevk edilmişti.


İTO: TAKSİM'İ HASTANESİZ BIRAKMANIN VEBALİ BÜYÜKTÜR

İstanbul Tabip Odası (İTO), dün tüp gazından kaynaklandığı düşünülen şiddetli bir patlamayla sarsılan Taksim-Beyoğlu bölgesinde acil sağlık hizmetlerinin verileceği bir kamu hastanesinin bulunmadığını hatırlatarak "Taksim-Beyoğlu bölgesini hastanesiz bırakmanın vebali büyüktür" dedi.

İTO'nun açıklamasının tam metni şöyle:

"Yerleşik nüfusunun yanı sıra, her gün iş, eğlence ve turistik amaçlarla gelen milyonlarca insanı ağırlayan, dünyanın en büyük nüfus yoğunluğuna sahip bölgelerinden biri olan Taksim-Beyoğlu’nda acil sağlık hizmetlerinin verileceği bir kamu hastanesinin bulunmaması kabul edilemez.

Yıllardır bu bölgeye hizmet eden Taksim İlkyardım Hastanesi’nin kapatılmasının yaratacağı sakıncaları defalarca açıklamış, yetkilileri uyarmış ve bu konuda sağlık sendikaları ve semt dernekleri ile birçok eylem yapmış bir kurum olarak başta İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri uyarmıştık.

Bilindiği gibi adını Koşuyolu semtinden alan hastane halen Kartal’da hizmetini sürdürürken Taksim İlkyardım Hastanesi de aynı isimle Gaziosmanpaşa’da varlığını sürdürüyor. Gaziosmanpaşa’ya yeni  kadrosuyla, yeni hastane açmak yerine Taksim hastanesi hekim ve sağlık çalışanları mağdur edilmek pahasına Gaziosmanpaşa’ya taşındı. Hastanelerin isimlerini korumanın tek başına bir anlam ifade etmediğini, aslolanın Taksim hastanesinin kendisini yaşatmak olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Taksim’de tüp gaz patlaması ile onlarca kişinin yaralanması olayının görünür hale getirdiği gibi bu bölgede meydana gelebilecek, kaza, toplumsal olay ya da acil tıbbi yardım gerektiren herhangi bir olayda mağdurların ilk elden sağlık hizmeti alacağı bir hastanenin olmaması yaşamsal sonuçlar doğurabilir. Trafik yoğunluğuna bağlı sıkışıklıklar da düşünüldüğünde en yakın hastaneye taşınma süresinin bu denli uzun olması kabul edilemez.

Taksim İlkyardım Hastanesi’nin “deprem” gerekçe gösterilerek kapatılması, haklı olarak bu merkezi alanın inşaat rantına dönüştürüleceği kaygısını ortaya çıkardı. İki ay içinde yıkımı gerçekleştirilen, bir yıl içinde inşaatları tamamlanan birçok AVM, rezidans vb. inşaatını görmemiz, bilmemiz aylardır atıl hale getirilen ve harabeye dönüştürülen ve inşaatına başlanmayan bu hastane binası konusunda iyimser olmamızı engelliyor.

Bahanelere sığınmadan, Taksim İlkyardım’ın işlevini gerçekleştirecek bir kamu sağlık kurumunun Taksim-Beyoğlu bölgesinde en kısa sürede işlevli hale getirilmesi talebini yineliyor, yetkilileri sorumluluğa davet ediyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hükümet, \'İnternet\'e sansür\' yasasında makyaj hazırlığında

SONRAKİ HABER

Irak\'ta bombalı saldırılar: 49 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa