18 Şubat 2014 07:11

Çalık’tan balık oyunu

Rize’nin Salarha Vadisi’nde HES projesi yürüten Çalık Holding’in ortaya çıkan çevre kirliliği karşısında Salarha Deresi’ne balık bırakmasını, vatandaşlar reklam olarak değerlendirdi. HES çalışmaları nedeniyle geçen yıl Salarha Deresi’nde 10 binin üzerinde balık telef olmuştu.

Çalık’tan balık oyunu
Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize


Rize’nin Salarha Vadisi’nde HES projesi yürüten Çalık Holding’in ortaya çıkan çevre kirliliği karşısında Salarha Deresi’ne balık bırakmasını, vatandaşlar reklam olarak değerlendirdi.
HES çalışmaları nedeniyle geçen yıl Salarha Deresi’nde 10 binin üzerinde balık telef olmuştu.

Tepkiler üzerine Çalık Holding vadi içerisinde bulunan Dörtyol köyü tüzel kişiliği ile protokol imzalamış, Salarha Deresi’nin kollarına 10 bin adet alabalık yavrusu bırakmayı kabul etmişti. Balıklar, Dörtyol Muhtarı Hasan Nuri Sadıkoğlu ve Salarha Vadisi Çevre Koruma Derneği Başkanı Ali Toptan tarafından bırakıldı.

ÇEVRE FELAKETİNİ TELAFİ ETMEZ

Salarha Vadisi Çevre Koruma Derneği Başkanı Ali Toptan yaptığı açıklamada; enerji yatırımlarına karşı olmadıklarını belirterek, “Ancak bölgemizde çevreden çok firmaların kârlılığı düşünülerek çevreye zararlı olan projeler tercih ediliyor” dedi. Geçen yıl dereye bırakılan inşaat atıklarından dolayı 10 binin üzerinde balığın öldüğünü hatırlatan Toptan, dereye bırakılan balıkların çevre felaketini telafi etmeye yetmeyeceğini söyledi. Toptan, derelerde su seviyesi azaldıkça tahribatın daha da arttığını, bu nedenle firmaların daha hassas, bu çalışmaları denetlemekle sorumlu kurumların ise daha dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

BİNLERCE BALIĞI SEN ÖLDÜRMEDİN Mİ?

Verdiği HES karşıtı mücadelesiyle bölgede yurttaş Kazım olarak tanınan Kazım Delal ise; “Bunun adına rezillik derler. Derelerimize su bırakmayanlar vadilerimizi yok edenler şimdi çıkıp timsah gözyaşları döküyor” dedi. “Sen hangi canlıya saygı duydun ki çıkmışsın ayrıca balık sevdalısı olmuşsun, daha bir yıl önce binlerce balığı sen öldürmedin mi” diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

Alo Fatih! Sarıgül\'ü çok vermeyin...

SONRAKİ HABER

Siyanürlü atık dereye mi bırakılıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...