17 Şubat 2014 06:00

Mısır’da Tamarrud bölündü

Nisan ayının ortalarında Cumhurbaşkanlığı seçimleri için hazırlanan Mısır’da geçen hafta kritik gelişmeler yaşandı. Cumhurbaşkanı Mursi’nin devrilmesinde kritik bir rol oynayan 30 Haziran protestolarının hazırlayıcısı olarak kabul edilen Tamarrud Hareketi bölündü.

Mısır’da Tamarrud bölündü
Paylaş

Ali KARATAŞ
Yusuf ERTAŞ

Nisan ayının ortalarında Cumhurbaşkanlığı seçimleri için hazırlanan Mısır’da geçen hafta kritik gelişmeler yaşandı. Cumhurbaşkanı Mursi’nin devrilmesinde kritik bir rol oynayan 30 Haziran protestolarının hazırlayıcısı olarak kabul edilen Tamarrud Hareketi bölündü. Tamarrud hareketinin kurucularından bir kısmı Cumhurbaşkanı adaylığını ilk açıklayan Hamdin Sabbahi’yi desteklediklerini açıklarken, diğerleri General Sisi’yi destekleyeceklerini duyurdu. Hareketin resmi facebook sayfası bir grubun elinde kalırken hareketin resmi web sitesi de diğer grubun kontrolünde kaldı.

Hamdin Sabbahi Nasırcı solcu bir lider olarak tanınıyor. 2012’de gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muhammed Mursi  ve Mübarek’in son başbakanı Ahmet Şefik’in ardından üçüncü sırada yer almış ve oyların yüzde 21,5’ini alarak üçüncü olmuştu. Sabbahi, sol kanat Nasırcı Mısır Halk Akımı Hareketi ve kendisinin 1996’da kurduğu Al Karama Partisi tarafından destekleniyor.

Mısır’da Sisi’nin Moskova ziyareti de gündemde yer alan önemli gelişmelerden biri oldu.

TEKSTİL İŞÇİLERİNİN GREVİ SÜRÜYOR

Geçen hafta Pazartesi günü başlayan Mahalla’daki binlerce tekstil işçisinin grevi bir haftasını geride bıraktı. El Ahram haber sitesi, “Mısır Mahalla işçilerinin grevi altıncı gününe girerken görüşmelerde başarı sağlanamadı”ğını aktardı. Ahram, “Bütün taleplerinin karşılanmasında ısrar eden Mahalla işçileri Pazartesi günü başladıkları grevi sonlandırmayı kabul etmedi” diyerek bağımsız sendikaların da greve destek verdiğini aktardı. Nil Deltası’nda Kurulu Mahalla Dokuma ve Tekstil Şirketindeki işçiler, Dokuma ve İplik Holding Şirketi temsilcilerinin Cumartesi günkü ziyaretleri esnasında yaptıkları grevi sonlandırma çağrısını da reddetti.

LÜBNAN’DA YENİ HÜKÜMET KURULDU

İçişlerine dair gelişmeler her dönem Suriye savaşının gölgesinde kalan Lübnan’da  on ay sonra yeni hükümet kurulabildi. Lübnan’da yer alan siyasi kesimler arasındaki çatışmalar Suriye krizi nedeniyle alevlenmiş ve en son hükümetin düşmesine yol açmıştı. Hükümetsiz geçen on ay boyunca Sünniler ve Şiiler arasındaki Trablus merkezli çatışmalar hız kesmeden devam etti. Bu süreç içerisinde başta İran konsolosluğu olmak üzere birçok bombalama ve suikast eylemi gerçekleştirildi. Yüzlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı bu eylemlerden sonra “Lübnan’da suikastlar dönemi gerilimi mi geliyor?​” sorusu akıllara geldi.

Yine Suriye’deki çatışmalardan yakından etkilenen Irak’ta Anbar eyaletinin Ramadi ve Felluce kentlerinde, Irak ordusu ile IŞİD arasındaki çatışmalar devam ediyor. Irak’ta yayınlanan Azzaman gazetesi çatışmalardan dolayı bölgeyi terk edenlerin sayısının geçen hafta 50 bin aileyi ve 300 bin kişi bulduğunu yazdı.
Bu arada Suriye kriziyle ilgili olarak Cenevre’de devam eden görüşmelerin ikinci turundan da bir sonuç çıkmadı.

Libya’da emekli bir generalin internetteki videosunun yol açtığı durum komik, komik olduğu kadar vahim bir durum olarak geçen haftanın gelişmeleri arasında yerini aldı.


TAMARRUD SİSİ İLE SABBAHİ ARASINDA

Daily News Egypt

Sabbahi’nin kararını Tamarrud üyeleri tarafından yayınlanan çelişkili açıklamalar izledi. İki Tamarrud kurucusu, Hasan Şahin ve Muhammed Abdulaziz, grubun facebook sayfasında derhal cumhurbaşkanı adayını desteklediklerini açıkladı.

Grubun kurucularından, Muhammed Bedir ise, Hasan Şahin, Muhammed Abdulaziz ve bir üçüncü kişinin üyeliklerinin yeni bildiriye kadar dondurulduğunu, Tamarrud’un facebook sayfasının hacklendiğini ve artık hareketi temsil etmediğini açıkladı.

Sonradan, Şahin ve Abdulaziz dahil Tamarrud kurucularından ve yetkililerinden 50 kişilik bir grup tarafından imzalanan bir açıklama “mücadeleci Hamdin Sabbahi’yi desteklediklerini duyurmak için grubun facebook sayfasında yayınlandı.

Ancak, Tamarrud’un web sitesi, hareketin desteğinin olası Cumhurbaşkanı adayı Savunma Bakanı Abdül Fettah el Sisi’ye olduğunu gösteriyor. İskenderiye ve Port Said illeri de dahil Delta ve Kena bölgesi illerindeki hareketin temsilcileri de hareketin web sitesinde savunma bakanı için “tam destek” açıklamasında bulundu.
Sisi, henüz adaylığını resmen açıklamadı ama özellikle Silahlı Kuvvetler Yüksek Askeri Konseyi’nin 27 Ocak’ta kendisine adaylık konusunda yeşil ışık yakmasından sonra adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

Bir hafta önce Sabbahi, gereğini yerine getirmeyi kabul eden herhangi bir cumhurbaşkanı adayını destekleyeceğini belirten 10 maddelik bir girişim önerdi. Girişimin ilk iki maddesi, “Mısır’ın geleceği” olarak adlandırılan, ulusal bütünlük yolu ile “25 Ocak ve 30 Haziran devrimlerinin hedefleri”nin gerçekleşmesi,  “gençliğin güçlendirilmesi” ve “geçiş dönemi adaleti” uygulamaları çağrısında bulunuyor.


İLK ADAY NASIRCI SABBAHİ

Egypt Independent

Mısırlı solcu politikacı Hamdin Sabbahi Cumartesi günü, Nisan ayında yapılması beklenen seçimlere Cumhurbaşkanı adayı olmaya karar verdiğini söyledi. Böylece 2014 Mısır Cumhurbaşkanlığı seçim yarışına katılma niyetini ilk olarak Sabbahi açıklamış oldu.

Her ne kadar Genelkurmay Başkanı Mareşal Abdül Fettah el Sisi resmi olarak adaylığını açıklamamış olsa da onu kahraman olarak takdim eden büyük bir medya kampanyası ile muhtemelen başkanlık yarışının tepesine yerleşecek.

Sabbahi, hem orduya hem de polise “yurtsever rollerinden” dolayı minnettar olduğunu vurgulayarak, Mübarek iktidarının 30 yılının neden olduğu yaygın yolsuzluğa ve Müslüman Kardeşlere yönelik şiddetli baskının İslami tepkisinin yol açtığı terörizme karşı mücadele edeceğini söyledi. 

Nasırcı lider, 2012 Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimi yarışına girdi. Oyların yüzde 21,5’ini alarak üçüncü oldu.

Sabbahi, sol kanat Nasırcı Mısır Halk Akımı Hareketi ve kendisinin 1996’da kurduğu Al Karama Partisi tarafından destekleniyor.

Kendisini destekleyenlere yönelik yaptığı bir konuşmada Sabbahi, “Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak bir vatandaş olarak benim kişisel kararım. Hamdin Sabbahi’nin savaşı, 25 Ocak ve 30 Haziran devrimlerinin taleplerini yerine getirmektir” dedi.


SİSİ’DEN RUSYA ZİYARETİ

Geçen hafta Mısır Savunma Bakanı ve Genel Kurmay Başkanı Mareşal Abdül Fettah el Sisi ve Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi Rusya’ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin Sisi’yi bir başkan gibi karşıladı. Al Rai Alyoum yazarı Abdul Bari Atvan, ziyaretin Washington’a açık bir mesaj olduğunu yazdı.
Atvan, Al Rai Alyoum haber sitesindeki köşesinde şunları yazdı; “Mısır ordu komutanı Sisi üst düzey görüşmeler için dün Moskova’daydı.  Orada bir lider gibi karşılandı. Bu ziyaret, Mısır ve Rusya taraflarının her ikisi için de sembolizm dolu bir ziyaret oldu.

SOĞUK SAVAŞ TAKTİĞİ

Birincisi, Soğuk Savaş döneminde General Nasır yönetimindeki Mısır’ı Sovyetler Birliği desteklerkenki hayaletini Mısır’ın yeniden canlandırabileceği ve diğer güçlü küresel dostlar bulabileceğini gösteren Kahire’nin Washington’a açık bir mesajı oldu. Mısır’ın İsrail ile bir barış anlaşması imzaladığı ve ABD ile aynı yatağa girdiği 1973 Arap – İsrail savaşı sonrasında her şey değişti.

İkincisi, bu ziyarette imzalanan 3 milyar dolarlık anlaşmadan çok Cumhurbaşkanlığı seçimi ön plana çıktı. Putin bu ziyaret esnasında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarılar dileyerek bir nevi Sisi’nin adaylığını açıklamış oldu.
 El Arab gazetesi de “Sisi, Cumhurbaşkanlığı savaşına Moskova’da bir silah anlaşması ile başlıyor” diye yazdı.


LİBYA’DA EVLERE ŞENLİK İKTİDAR

Middle East

Libya Hükümeti, İnternet’te dolaşan video görüntüsünü “darbe girişimi” olarak niteleyerek, “darbeyi bastırmak” amacıyla harekete geçti.
İnternet’te yayınlanan bir video, Halifa Haftar adlı eski generalin, geçici yöneticilerin görevden uzaklaştırılmasını isteyen bir “girişimini” duyurdu. Haftar, 42 yıllık Muammer Kaddafi diktatörlüğünün 2011 ayaklanması ile yıkılması esnasında yerel güçlere komuta etti.

Başbakan Ali Zeydan, Haftar’ın “ordunun bir üyesi olmadığını” söyleyerek, söylentileri “gülünç” olarak değerlendirdi. Zeydan, devlet kurumlarının normal işlediğini ekleyerek, “o bir emekli” dedi.
Eski generalin ordu saflarında veya eski isyancı güçler arasında destekçilerinin olup olmadığı anlaşılamadı.


LÜBNAN’DA 10 AY ARADAN SONRA YENİ HÜKÜMET KURULDU

Lübnan’ın yeni Başbakanı Tammam Salam “10 aylık sabırlı çabadan sonra ulusal çıkarları koruyacak olan bir hükümet doğdu” dedi. 24 bakanlı Hükümet üç gruptan oluşuyor. 8 bakan Hizbullah ve onun müttefiklerinden, 8 bakan Hariri’nin 14 Mart Hareketi ve onun müttefiklerinden ve 8 bakan da bağımsız veya merkezde yer alan şahıslardan oluşuyor. Salam, “bu birleştirici bir hükümet ve Lübnan’ın zorlukların üstesinden gelmesi için en iyi formül” dedi. Al Arab haber sitesi ise “yeni Lübnan Hükümeti Suriye krizinin kalıntılarının kuşatması altında” diye yazdı.


İKİNCİ TUR GÖRÜŞMESİNDEN DE ANLAŞMA ÇIKMADI

Cenevre 2 ikinci tur görüşmeleri herhangi bir anlaşma olmadan sona erdi. Lakhdar İbrahimi yaptığı basın açıklamasında, Hükümet heyetinin terörün konuşulmasında ısrar etmesi, muhalefet heyetinin de geçici hükümet oluşturulmasında ısrar etmesi sonucu görüşmelerin tıkandığını söyledi. İbrahimi görüşmelerin “çok verimli olmadığını” kabul etti. Rusya Al yavm Arabic, İbrahimi’nin sonraki oturum için tarih belirlenmeyen müzakerelerde herhangi bir sonuç elde edilmemesi nedeni ile Suriyelilerden özür dilediğini yazdı.

ÖNCEKİ HABER

Yerinde ve halkçı kentsel dönüşüm

SONRAKİ HABER

Bir eve kaç hayat kaç hayalet sığar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...