16 Şubat 2014 12:47

Nasıl bir belediyecilik

Benim belediyecilik anlayışım eşitlikten yana. Her insana eşit yaklaşılmalı. Bunun yanında Kocaeli bir sanayi kenti, bu yüzden belediyeler işçi sağlığı için çalışmalar yapmalı

Nasıl bir belediyecilik
Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN

Ayakkabı kutuları, para sayma makineleri, Suriye’ye giden silah dolu tırlar hiç kimseyi ilgilendirmez; ananaslar, tuzluklar, internet sansürü… Kimse bunlar hakkında konuşamaz.
Evet, bize söylenen bu. Bir kere seçildiler mi kimsenin sorgulayamayacağını zannedenlere inat insanlar sokaklara çıkmaya, sözünü sakınmamaya,onların en istemediği dönemde devam ediyor. Yerel seçimler yaklaşırken gizli ses kayıtları sayesinde imgeleşen baskılar, yolsuzluklar, hırsızlıklar hep birlikte içine yerellerin talebini, siyasetini katarak istenilmese de konuşuluyor.

Biz de bu isteksizliğe inat Kocaeli’nin Derince ilçesinin Yenikent Mahallesi’nde gençlerle yerel seçimleri konuştuk. Yerel seçimler gençlik içerisinde nasıl tartışılıyor veya tartışılıyor mu, gençlerin belediyelerden beklentileri neler onları dinledik.

BENİ DAHA İYİ ANLAR

Bir çay bahçesinde bir araya geldiğimiz gençlerin seçimlere bakış açısı doğal olarak birbirinden farklı. ‘Oy vermeyeceğim’ diyeni de var, ‘Ailemin dediği partiye oy veririm’ diyeni de. Bütün bunlara rağmen yerel yönetimlerin daha eşit ve halkın katılımıyla yürütülmesini talep edeni de… İlk olarak sorularımızı yönelttiğimiz Nuri Doğan, Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi. Yıllardır Yenikent’te ikamet ediyor. Mahallesinde gençliğin vakit geçireceği, kendini geliştireceği yerin olmamasından şikayetçi. Yerel yönetimler bu konuda bir şeyler yapmamış. İlk kez oy kullanacak Nuri ama oy kullanmak istemiyor. Kimseye güvenemiyor, bütün siyasi partiler ona göre aynı. Bu yüzden politikayla ilgilenmiyor. Çevresindeki birçok arkadaşı da onun gibi oy kullanmak istemiyormuş. HDP’nin Derince’de 25 yaşında genç bir kadını belediye başkanlığına aday gösterdiğini hatırlatıyoruz. “Öyleyse ben oyumu HDP’nin Derince Belediye Başkan adayına veririm, en azından genç biri, beni daha iyi anlar ve gençlerin sorunlarına çözüm bulabilir.” diyor.

BELEDİYELER İŞÇİ SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPMALI

Ardından Evren Demirdaş söze giriyor. Evren lise mezunu ve sınavlara hazırlanıyor. Derince’nin belirli noktalarında gençlerin gidip gelebileceği yerlerin olmaması onunda en büyük sıkıntısı. Yaşadığı ilçede vakit geçirebilmek için yetkililerin bir şeyler yapmasını istiyor. Belediyecilik anlayışını şu sözlerle ifade ediyor: “Benim belediyecilik anlayışım eşitlikten yana. Her insana eşit yaklaşılmalı. Bunun yanında Kocaeli bir sanayi kenti, bu yüzden belediyeler işçi sağlığı için çalışmalar yapmalı.” HDP’nin Derince’de göstermiş olduğu genç adayı önemsiyor. Mevcut diğer belediye başkan adaylarına kıyasladığında, HDP’nin adayını daha olumlu buluyor. HDP’nin kenti biz yöneteceğiz, gelin birlikte yönetelim demesini özgün buluyor. Bu yüzden oyunu HDP’ye
verecek.


RANT KAYGISI HALKTAN KOPARIYOR

Uğur Can Tosun Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi. Ailesi Yenikent Mahallesi’nde yaşıyor. İki yıldır Ankara’da yaşamasına rağmen yerel seçimlerde oyunu Kocaeli’de kullanacak. Mahallenin aslında çok gelişmiş durumda olduğunu, her geçen gün yeni bir inşaat gördüğünü söylüyor. Mahallede bulunan iş merkezlerinden bahsediyor. O da mahallede gençlerin kullanacağı alanların olmamasından yakınıyor. Bir belediye başkanının profilini şöyle çiziyor: “Seçildiği bölgeye hakim olmalı, insanların görüşüne önem vermeli, seçimler öncesi söyledikleri vaatleri yerine getirmeli.” Birçok belediye başkan adayının seçime yönelik yatırımlar yaptığını belirtiyor. Seçildikten sonra birçok belediye başkanı söylediklerini unutuyormuş. Rant kaygısı buna neden oluyor, bu kaygı belediye başkanlarını halktan koparıyormuş.

ÖNCEKİ HABER

İhtişamlı kapının ardından

SONRAKİ HABER

Rekreasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa