13 Haziran 2011 08:39

'Herkese Opera'

Operayı, kapalı mekanların sınırlarından ve belli bir kesimin ilgilendiği sanat dalı olmaktan çıkarıp, her kesimden izleyiciye ulaştırmayı amaçlayan ve bu çerçevede ikinci kez düzenlenen, Uluslararası İstanbul Opera Festivali, 1-21 Temmuz tarihlerinde kentin tarihi mekanlarında 19 gösteri sunacak.Sanat yönetmeni Devlet Opera ve Ba

'Herkese Opera'
Paylaş


Sanat yönetmeni Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü Yekta Kara, İstanbul'un, 2010 Avrupa Kültür Başkentliğini üstlenmesinin vesile olmasıyla festivalin ilkinin, geçen yıl gerçekleştirildiğini ama gelenek haline getirmek ve her yıl opera festivalini yinelemek istediklerini belirtti.

Operalar, Yıldız Sarayı, Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı, Aya İrini, Haliç Kongre Merkezi, Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda sahnelenecek.

Festivalin açılışı 1 Temmuz'da Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda, rejisörlüğünü Yekta Kara’nın yaptığı ve İstanbul Devlet Opera ve Balesinin sunduğu ''Fatih Sultan Mehmet'' adlı opera ile yapılacak.

ELİNA GARANCA İSTANBUL’DA

Festival kapsamında İstanbul'a dünyaca ünlü mezzo sopranoElina Garanca geliyor.

Aya İrini'de gerçekleşecek konserde orkestrayı Elina Garanca'nın eşi şef Karel Marc Chichon'ın yönetecek.

Sanat yönetmeni Yekta Kara, bu sene festivalin geçen sene olduğu gibi 2 Alman konuk opera topluluğunu ağırlayacağını belirterek, Münih Gartnerplatztheater tarafından sahnelenecek Bertolt Brecht'in önemli eseri ''Mahagonny Kentinin Yükselişi ve Çöküşü'' operasının Rumeli Hisarında sahneleneceğini bildirdi.

Gösterilere kapalı olan Rumeli Hisarı Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle sadece bu gösteri için açılacak.

CEZAYİR’DE BİR İTALYAN KIZI

Mersin Devlet Opera ve Balesi, 2-3 Temmuz'da, Topkapı Sarayı'nda''IV. Murat'', Ankara Devlet Opera ve Balesi, 4 Temmuz'da, Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda''Tosca'', Samsun Devlet Opera ve Balesi, 8-9-10-11 ve 12 Temmuz'da, Yıldız Sarayı'nda ''Saraydan Kız Kaçırma'', İzmir Devlet Opera ve Balesi, 15-16 ve 17 Temmuzda, Yıldız Sarayı'nda''Aşk-ı Memnu'', Antalya Devlet Opera ve Balesi, 18-19 ve 20 Temmuz'da, Topkapı Sarayı'nda ''Zaide'' adlı operayı oynayacak.

Kara, Badisches Devlet Tiyatrosunun da 21 Temmuz'da, Sütlüce Kongre Merkezi'nde ''Cezayir'de Bir İtalyan Kızı'' adlı operayı sahneleyeceğini belirterek,''Opera, Türkiye ile AB'nin yıllardır süren ve biraz inişli, çıkışlı giden ilişkisine eleştirel bir bakış sergileyecek'' dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Frida Kahlo koleksiyonu sahte mi?

SONRAKİ HABER

Serseri Mayınlar’a Bangkok’tan ödül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...