15 Şubat 2014 21:21

‘Rojava er geç kabul edilecek’

Özerklik ilan edilmeden kısa bir süre önce Rojava’da bulunan dünyaca tanınmış Avukat ve Kadın Hakları Savunucusu Margret Owen, Rojava deneyimlerini yazdı.

‘Rojava er geç kabul edilecek’
Paylaş

Özerklik ilan edilmeden kısa bir süre önce Rojava’da bulunan dünyaca tanınmış Avukat ve Kadın Hakları Savunucusu Margret Owen, Rojava deneyimlerini yazdı.

Ceasefire sitesinde çıkan yazısında Owen, Rojava’nın cinsiyet eşitliği, dini ve etnik özgürlükler ve katılımcı demokrasi açısından bölgede hiçbir yerde görülmemiş ilerici bir model oluşturduğu değerlendirmesini yaptı. Yereldeki müthiş desteğe rağmen uluslararası alanda Kürtlerin yalnızlığını da bu gelişmiş modele bağlayan Owen, “Bu gerçek, Kürtleri tekrar tekrar tarih sahnesinin ve bölgenin dışına sürme çabalarına rağmen ABD, İngiltere ve diğerleri tarafından er ya da geç kabullenilecek” dedi.

Yazısında Rojava’da karşılaştığı ve röportaj yaptığı kadınların hayatlarından da kesitler veren Owen, Rojavada’ki özerklik ilanlarını “Kürtlerin kendi kaderlerini tayin özleminin hayata geçmesi” olarak yorumladı.

‘KÖYLERİ ALMA KONUSUNDA BAŞARILILAR’

PYD’nin cinsiyet eşitliği prensibinin hayata geçirilmesi konusundaki gözlemlerini de aktardığı yazısında YPG’nin kadın kolu YPJ’nin eğitim kamplarını ziyaretine de değiniyor. Öte yandan aile üyelerini savaşı sırasında kaybeden kadınlarla yaptığı görüşmelerde kadınların kendisine “Kocalarımızla, oğullarımızla ve kızlarımızla gurur duyuyoruz. Özgürlüğümüz için ölenler şehittir. Risklerini biliyoruz ama biz hiç bir zaman kızlarımızı dağa çıkmaktan veya YPJ’ye katılmaktan caydırmaya çalışmayız” dediğini de aktaran Owen, söz konusu kadınlar arasında köylerini el Kaide saldırıları sonucu boşaltmak zorunda kalmış Arap ailelerin de olduğuna dikkat çekti.

Owen’in Rojava’da dikkat çektiği noktalar şöyle; “Her yerleşim biriminde bir kadınlar evi var. Bu evlerde kadınlara ve genç kızlara her türlü cinsi temelli şiddet, töre cinayetleri, travma-sonrası stres ve ruhsal ve fiziksel sağlık problemleriyle ilgili danışma, korunma ve barınak imkanları sağlanıyor. Kadın Evleri ile Kadın Akademileri, Şehit Aileleri ve Barış Anneleri kuruluşları şiddete karşı birlikte ve tamamen gönüllülük temelinde çalışıyor.” (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Kardemir Karabükspor - Trabzonspor: 2-2

SONRAKİ HABER

Polis saldırdı taraftarlar ceza aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...