15 Şubat 2014 20:55

Asistanlardan baskılara karşı mücadele çağrısı

4-5 Haziran tarihlerinde hem gezi direnişine destek vermek hem de özlük hakları için greve çıkan Eğitim Sen üyesi asistanlarına 2 yıl kıdem durdurma cezası veren Marmara Üniversitesi, asistanların verilen cezalar için yapacağı eylemi engellemek içinde çeşitli baskılar uyguluyor.

Asistanlardan baskılara karşı mücadele çağrısı
Paylaş

4-5 Haziran tarihlerinde hem gezi direnişine destek vermek hem de özlük hakları için greve çıkan Eğitim Sen üyesi asistanlarına 2 yıl kıdem durdurma cezası veren Marmara Üniversitesi, asistanların verilen cezalar için yapacağı eylemi engellemek içinde çeşitli baskılar uyguluyor.

KESK ve Eğitim Sen 4-5 Haziran tarihlerinde özlük hakları için daha önceden aldığı kararla greve çıkmış, grev tarihinde devam eden gezi direnişine de destek verilmişti. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi greve katılan 11 asistan hakkında soruşturma açmış, soruşturma sonrası 8 asistan hakkında 2 yıl boyunca kıdem durdurma cezası verilmişti. 3 asistanın soruşturmalarında ise daha ağır cezalar verileceği belirtiliyor. Yaşanan soruşturmalara karşı basın açıklaması ile tepki göstermeye hazırlanan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi asistanları ise Dekanlığın çeşitli engellemeleri ve baskıları ile karşılaşıyor.

17 Şubat Pazartesi günü Marmara Üniversitesi İletişim fakültesinin kararlarını protesto edecek olan asistanların eylem yapmasını engellemek için, zorunlu meslek içi eğitim uygulanıyor. Kararın 1 günde alındığını ve 1 günde kendilerine tebliğ edildiğini belirten asistanlar, eylemin yapılacağı gün bütün asistanların okuldan gönderilmek istendiğini belirtiyor. Asistanlar ayrıca, böyle bir uygulamanın ilk kez gerçekleştiğini belirtiyorlar. Ceza alan asistanlar, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran’ın göreve geldiği günden beri muhalif ve Eğitim Sen üyesi asistanların işlevsiz gibi gösterilmek istendiğini ve baskılara maruz kaldığını aktarıyorlar. Açılan soruşturmalarda bile ifadelerin değiştirilmesi için baskı gördüklerini belirten asistanlar, bütün bu baskıların artık olağan hale geldiğini ifade ediyor.

‘EN UFAK BİR MUHALEFETE BİLE KABUL ETMİYORLAR’

Yusuf Devran’ın en ufak bir muhalefete ve tepkiye bile tahammül edemediğini aktaran asistanlar, 17 Ocak günü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi önünde yapacakları basın açıklamasında sadece kendilerine verilen cezaları değil, bu anlayışı da protesto edeceklerini vurguluyor. Asistanlar yaşanan baskılara karşı herkesin desteğini beklediklerini ifade ederken, Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi’nin de destek vereceği, HDP ve CHP Milletvekillerinin katılmasının beklendiği eylem 17 şubat pazartesi saat 12.30’da gerçekleşecek.

VERİLEN CEZALAR HUKUKA AYKIRI

İsmet Akça (Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi):  MARMARA Üniversitesi Rekörü Zafer Gül üniversiteye geldiği ilk gün “Üniversiteden ideolojik kalıntıları temizleyeceğim” demişti. Bunun ardından da Yusuf Devran oldukça hızlı bir şekilde İletişim Fakültesi Dekanı oldu ve o günden beri İletişim fakültesinde baskılar bitmedi. Öğrencisinden akademisyenine kadar herkes ile uğraşan Yusuf Devran herkesi canından bezdirmiş durumda. KESK bir grev çağrısı yapmıştı. İletişim fakültesindeki üyelerimiz de bu çağrıya uydular. Verilen cezalar hukuka ve yargı kararlarına aykırı. AİHM’nde bu konuda çok net kararlar var. Sendika üyesine, sendikasının herhangi bir eylemine yada greve katıldığı için herhangi bir idari ceza veremezsiniz diyor. Üniversitede bunu biliyor ama bir baskı politikası olarak kullanmak istiyor. Özellikle gezi direnişinden sonra hükümet üniversiteleri de hedefe koymuştu. Biz bu cezaları bu hedefe koymanın devamı olarak görüyoruz. Bizim mücadelemiz ve kararlığımız birilerini korkutmuş ki hizmet içi eğitim diye oldukça basit bir oyun uygulamaya çalışıyorlar. Hizmet içi eğitim, idari personele yönelik olur ama akademik personele dönük böyle bir uygulama yok. Daha önce hiç uygulanmamış bir durum. Herkesin susmasının istediği, en ufak bir muhalefete izin vermeyen bir yer üniversite olamaz. Biz pazartesi günü her şeye rağmen tepkimizi ortaya koyacağız.  (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gülsuyu’nda çeteler muhtar adayını vurdu

SONRAKİ HABER

MEB ‘Ben yaptım oldu’ tavrını bırakmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...