15 Şubat 2014 13:27

Binlerce işçi, 'köleliğe son' dedi

Türk-İş'in çağrısıyla Ankara'ya gelen binlerce işçi, hükümetin taşeron çalışmayı yaygınlaştırmayı hedefleyen düzenlemesine tepki gösterdi. Kadrolu çalışma talebiyle aylardır eylemde olan Yol-İş üyesi taşeron Karayolları işçileri hem kitlesellikleri, hem de heyecanlarıyla mitinge damga vurdu.

Binlerce işçi, \'köleliğe son\' dedi
Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Birkan BULUT
Hasan AKBAŞ
Ankara

“Kölelik Düzenine Son - Taşeronlaşmaya, Örgütsüzlüğe, Kuralsız Çalışmaya Hayır” mitingi için Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen işçiler, Gar önünden Sıhhiye Meydanı'na yürüdüler. Eyleme Yol-İş üyesi karayolu işçileri damgasını vurdu. İşçiler şapkalarıyla Ankara sokaklarını adeta turuncuya boyadılar. Kefenler giyip boyunlarına zincir takan taşeron işçiler, “Taşeron köleliktir. Köleliğe son verin” diye hükümete seslendiler. İşçilerin boynundaki zincirleri ise temsili “firavun” ve “para babası” tuttu. Mitingde işçiler taşıdıkları dövizlerle de 17 Aralıkta ortaya çıkan yolsuzluğa da tepki gösterdiler. Türk-İş'e bağlı sendikaların başkanları en önde yürüdü. Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber de yürüyüşe destek verdi.

BEDELİ HEP İŞÇİLER ÖDÜYOR
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümete seslenerek özelleştirmelerin durdurulmasını ve taşeron işçilerin kadroya alınmasını istedi. Karayollarında çalışan taşeron işçilerin mahkeme kararına rağmen kadroya alınmadıklarını belirten Atalay, ülkeyi yönetenlerin bu konuda hala olumlu bir adım atmadıklarını söyledi. Şeker, karayolları ve enerji gibi birçok iş kolunda kadrolu olmayan işçilerin olduğunu dile getiren Atalay, taşeron işçilerin 3-4 ay çalışarak bir sene geçindiklerini söyledi. “30 yıldır ülkede ne var, ne yok sattılar” diyen Atalay,  özelleştirmeden mağdur olan işçilerin birçoğunun da 4-c statüsünde olduklarını ve işçilerin kadrolu ve sendikalı çalışmaları gerektiğini ifade etti.
“Yolsuzluk ortada, ekonominin durumu ortada” diyen Atalay, ekonomik krizlerde patronların değil, işçilerin bedel ödediğini söyledi. Örgütsüzlüğün de bu konuda etkili olduğunu belirten Atalay, 1980 yılından bu yana örgütlülüğün azaldığını dile getirdi. Sendikalı işçi sayısının 1 milyona kadar düştüğünü ifade eden Atalay, Türk-İş’in de bu payı olduğunu ancak gerekli çalışmalarını yapacaklarını söyledi.

‘BAKAN 20 BİN LİRAYA PASTA YİYOR, ÇOCUKLARIMIZ ET BULAMIYOR’
Yol İş üyesi işçilerden Mustafa Dağtekin ise birçok işkollarından işçiler olarak bir araya geldiklerini belirterek “kadromuzu vermeyen Maliye Bakanı 20 bin liralık pasta yemiş. Biz çocuklarımıza et yediremiyoruz, et!” dedi. 4 yıl önce sendikalı olduklarını aktaran Dağtekin, bu nedenle kendilerini işe alan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kendilerini yol işçisi olarak görmediğini ifade etti. Toplu sözleşme sürecinin de işletilmediğini söyleyen Dağtekin, 28 aydır yargı kararına rağmen kadroya alınmadıklarını dile getirdi.
Yatağan işçileri adına konuşan Mustafa Göçmen, 153 gündür özelleştirmeye karşı direndiklerini söyledi. “Özelleştirmelerin geleceğimize ve çocuklarımıza karşı saldırı olduğunu biliyoruz” diyen Göçmen, ne pahasına olursa olsun işyerlerinin satılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi. 23 Ocak’ta Özelleştirme İdaresi’ne yürümek için Ankara’ya gelmelerine izin verilmediğini hatırlatan Göçmen, “emeğe ve emekçiye saldırmaktan vazgeçin. Taşeron işçilerin taleplerini kabul edin” diyerek hükümete tepki gösterdi.
Denizli Zorlu Tekstil’de direnişe geçen kadın işçilerden biri de yaptığı konuşmada “Sendikalı olduğu için işten atılan kadın işçilerden biriyim. Yıllarca Pazar tatili yapmadan çalıştım. Çocuklarımı görmedim. Ben bir anneyim. Siz annenin ne olduğunu bilir misiniz” şeklinde konuştu.
 
MİTİNGTEN NOTLAR:
- Özelleştirmeye karşı mücadele eden Yatağan ve Milas işçileri de mitinge kitlesel katıldılar. Geçtiğimiz günlerde Ankara yürüyüşü engellenen işçiler, özelleştirmeye ve güvencesizleştirmeye geçit vermeyeceklerini belirttiler.
- Taşeron işçilerin yanı sıra geçici işçiler de eylemde pankart ve dövizleriyle yer aldılar.
- Başbakan'ın basına müdahalesinin simgesi haline gelen “Alo Fatih” esprisi işçilerin de dövizlerinde yer aldı.
- Emek Partisi (EMEP) üyeleri de“İş, ekmek, özgürlük”, “Kölelik düzenine son”  yazılı dövizlerle katıldı.

ÖNCEKİ HABER

Villalar sizin değilse kızınız neden ilgileniyor?

SONRAKİ HABER

İspanyol polisi göçmenlere plastik mermi atmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...