13 Haziran 2011 08:22

İçme sütü üretimi düştü

Türkiye genelinde Nisan ayında toplanan inek sütü miktarı bir önceki aya göre yüzde 3.1 artışla 646 bin 648 tona yükselirken, içme sütü üretimi yüzde 4.6 azalışla 101 bin 31 tona ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Süt Ürünleri Üretim İstatistikleri Nisan 2011 açıklandı. TÜİK aylık olarak yayımlanan süt ve süt ürünleri üretim istatistiklerini, toplanan süt ve üretilen süt ürünlerini tespit etmek üzere çiğ sütü girdi olarak kullanan sanayinin NACE Rev.2’ye göre 10.51 başlığı altında faaliyet gösteren entegre süt işletmelerinden derledi. Bültene göre 2011 yılının Nisan ayında 646 bin 648 ton inek sütü toplandı. Toplanan inek sütü miktarı bir önceki aya göre yüzde 3.1, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.9 oranında artış gösterdi. Geçen yıl Nisan ayında 610 bin 599 ton inek sütü toplanmıştı.

2011 yılının Nisan ayında toplam içme sütü üretimi bir önceki aya göre yüzde 4.6 azalışla, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 oranında artışla 101 bin 31 ton düzeyinde gerçekleşti. Geçen yıl Nisan ayında içme sütü üretimi 99 bin 539 ton düzeyindeydi.

PEYNİR ÜRETİMİNDEKİ KÜÇÜK ARTIŞ

Peynir üretimi Nisan ayında 46 bin 282 ton düzeyinde gerçekleşti. 2011 yılının Nisan ayında gerçekleşen toplam peynir üretimi bir önceki aya göre yüzde 1.5, geçen yılın aynı ayına göre 5.2 artış gösterdi.

Nisan ayında yoğurt üretimi bir önceki aya göre yüzde 2.4 azalışla 81 bin 428 tona yükseldi. Yoğurt üretimindeki artış, geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 9.2 düzeyinde gerçekleşti.

Nisan ayında ayran üretimi bir önceki aya göre yüzde 2.9 oranında artışla 40 bin 263 tona yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı yüzde 20.2 oldu.

ÖNCELİKLİ GÜNDEM TARIM OLMALI

Öte yandan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu dönemde iktidarın en öncelikli gündeminin tarımsal üretimin ve verimliliğin artırılması olduğunu bildirdi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, Türk halkının, uygar bir seçim atmosferi sonrasında, önemli bir seçim sınavını, büyük bir olgunlukla verdiğini ve halkın büyük bir katılımıyla, yeni meclisini seçtiğini vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu seçimden daha da güçlenerek çıktığına dikkat çeken Bayraktar şu değerlendirmelerde bulundu:

“Halkın tercihi, TBMM’de güçlü bir iktidar ve iktidar ile muhalefet arasında ciddi bir diyalog yönünde olmuştur. Seçim sonuçları, Türk Tarımı ve Türk Çiftçisi için de büyük önem taşımaktadır. İktidarın çiftçilerimizin talep ve beklentilerini karşılamasını bekliyoruz. Çünkü tarım kesiminin çözüm bekleyen önemli sorunları bulunmaktadır. Dünyada, gıda her geçen gün daha da artan bir öneme sahip olmaktadır. Artan nüfus, değişen iklim şartları ve artan tüketim talebi sonucunda, gıda maddelerinin fiyatları her geçen gün artmaktadır. Gıda üretiminin temeli de tarımsal üretimdir. Tarımsal üretimin ve verimliliğin artırılması bu dönemde iktidarın en öncelikli gündemi olmalıdır. Bunun için de çiftçilerimizin etkin ve verimli bir şekilde desteklenmesi önem taşımaktadır. Mutlu, sağlıklı ve bunların doğal sonucu olarak huzurlu bir toplumsal yapı için, sorunlarından arındırılmış ve gelecek kaygısı taşımayan bir çiftçi kesimi yeni dönemin temel hedeflerinden birisi olmalıdır.” (ANKARA)

Evrensel'i Takip Et