14 Şubat 2014 21:54

Venezuela'da 'Barış ve Birlikte Yaşama Planı' açıklandı

Venezuela’da hükümet karşıtı grupların şiddet eylemleri tartışılmaya devam ediyor. Sağ muhalefet liderleri eylemlerin sürdürülmesi çağrısı yapıyor. Başkent Caracas’ta ise hükümetin çağrısıyla yarın büyük bir yürüyüş gerçekleştirilecek.

Venezuela\'da \'Barış ve Birlikte Yaşama Planı\' açıklandı
Paylaş

Venezuela’da hükümet karşıtı grupların şiddet eylemleri tartışılmaya devam ediyor. Sağ muhalefet liderleri eylemlerin sürdürülmesi çağrısı yapıyor. Başkent Caracas’ta ise hükümetin çağrısıyla yarın büyük bir yürüyüş gerçekleştirilecek.  Öte yandan Nicolas Maduro hükümeti “Barış ve Birlikte Yaşam Planı” açıklayarak sokak şiddetini sona erdirmek için harekete geçti. Venezuela şiddet oranı en yüksek ülkeler arasında yer alıyor.

FAŞİZME KARŞI YÜRÜYÜŞ

Latin Amerika ülkesi Venezuela’da cumartesi günü, Nicolas Maduro hükümetinin çağrısıyla başkent Caracas'ta “barış için ve faşizme karşı” yürüyüş gerçekleştirilecek. Devlet Başkanı Nicolas Maduro, halkı sağcı şiddet eylemlerini lanetlemek için sokağa çağırırken provokasyona düşmeme uyarısı da yaptı.

Ülkede 12 Şubat’ta “Gençlik Günü” kutlamaları sırasında hükümet karşıtlarının çıkardığı çatışmalar sonucunda 3 kişi yaşamını yitirmiş toplam 66 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.
Devlet Başkanı Nicolas Maduro barışı savunmak için toplumsal güçleri ve siyasi çevreleri cumartesi Caracas’ta yürüyüş yapmaya çağırdı. “Venezuela halkı içinde huzur ve sevgiyi korumalıyız.Cumartesi sabahı büyük yürüyüş için toplanacağız” dedi.

BARIŞ VE BİRLİKTE YAŞAM PLANI

Öte yandan Venezuela Hükümeti “Barış ve Birlikte Yaşam Planı” açıkladı. Plan 5 temel noktadan oluşuyor:
-Polislik sisteminin yeniden düzenlenmesi
-Toplumsal değerlerin yeniden inşası için politika geliştirilmesi
-Suç çetelerinin silahsızlandırılması için operasyonlar gerçekleştirilmesi
-Suç örgütlerine yönelik yasal yaptırımların artırılması
-Şiddet mağdurlarına destek için Toplumsal İlgi Enstitüsü kurulması
-Barış ve birlikte yaşama duygusunun geliştirilmesi için medya kurumlarının harekete geçirilmesi

HALKA VE GENÇLİĞE ‘TARTIŞALIM’ ÇAĞRISI

Hükümet yetkilileri, Halk Konseyleri temsilcileri, yerel yöneticiler, Barış ve Yaşam Hareketi temsilcileri, sanatçılar ve aydınlara da çağrı yaparak planın tartışılmasını istedi.
Nicolas Maduro yaptığı açıklamada çeteleri silahsızlandırmayı hedeflediklerini söyledi, 14 Şubat’ın ardından ilgili mekanizmaların çalışmaya başlayacaklarını bildirdi.
Plana göre silah sahipleri de silahlarını yetkili kurumlara götürecek ve tüm silah ruhsatları gözden geçirilerek yeniden düzenlenecek.
Hükümet, üniversite, lise ve mahalle gençliğine de çağrıda bulunarak tartışma süreçlerine katılmaları, sokak şiddetinin sona erdirilmesi için önerilerini paylaşmalarını talep etti.
Plan için öneri kutuları oluşturuldu ve bunlara düşüncelerin yazılı olarak bırakılması istendi.
Kısa süre içinde 100 bine yakın önerinin bu kutularda toplandığı duyuruldu.

PLANIN TEMEL HEDEFLERİ

-Suç çetelerinin silahsızlandırılması
-Sivil devriye gruplarının oluşturulması
-Kent içinde güvenli yollar, koridorlar oluşturulması
-16 temel eyalette 30 bin kameranın yerleştirileceği sistemin oluşturulması için maddi kaynakların ayrılması.
-Özellikle gençlerin, şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik tartışma ve karar alma süreçlerine katılımının sağlanması.  
-Planın geliştirilmesi için önerilerin toplanacağı masaların kurulması
-Bölgesel yönetimlerle toplantılar düzenlenerek sokak şiddetinin en yüksek olduğu bölgelerde yerel yönetimlerle birlikte özel önlemlerin planlanması
-Gazetecilerin, toplulukların, kitle örgütlerinin, aydın ve sanatçıların da sürece katılımının sağlanması
-Kültür ve sanatın barış ortamının sağlanmasında önemli bir araç olarak kullanılması.Binlerce Venezuelalı çocuğun ücretsiz eğitim aldığı Simon Bolivar Çocuk Senfoni Orkestrası’nın etkinliklerinin desteklenmesi.
-Medya kuruluşlarıyla konunun önemine dair programlar yapılması üzerine toplantılar yapılması.

BARIŞ KONSERLERİ YAPILACAK

Venezuela’nın dünyaca ünlü orkestrası Simon Bolivar Senfoni orkestrası etkinlikleri planlandı bile. Orkestra Barış Hareketi isimli kitle örgütü ile birlikte çeşitli kentlerde 50 ayrı konser vermeye hazırlanıyor. Orkestranın Tachira Eyaleti yetkilisi en az 7200 çocuk ve gencin müzikal yeteneklerini açığa çıkartacak etkinlikler gerçekleştireceklerini açıkladı.

SORUŞTURMALAR ‘AŞIRI SAĞ’DA YOĞUNLAŞTI

3 kişinin silahla vurularak öldürdüğü şiddet eylemleri ise ana muhalefet partisi olan merkez sağ parti Demokratik Birlik Masası tarafından de eleştirilirken yasal soruşturmaların aşırı sağ örgütler üzerinde yoğunlaştığı bildirildi.
Hükümet yetkililerinin açıklamalarının da hedefinde bulunan sağcı siyasi lider Leopoldo Lopez bulunuyor. Lopez’in eylemler sırasında bir gazetecinin “Eylemler ne kadar sürecek” sorusuna “Hükümettekiler düşürülene kadar sürecek” demesi de tartışılıyor. Lopez’in adı, Hugo Chavez’e yönelik 2002 darbesinde de geçiyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Hedefimiz sosyal belediyecilik’

SONRAKİ HABER

ODTÜ Bulvarı’nın adı \'1071 Malazgirt Bulvarı\' oldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...